Újra célkeresztben a horvátok oroszbarát kulcsembere a katari vb-n

Dejan Lovren került a spanyol nyelvű sajtó kereszttüzébe az Argentína–Horvátország elődöntő előtt a katari vb-n. A horvát válogatott középhátvédje másodmagával fehér olló: az orosz bajnokságból, a Premjer Ligából, a szentpétervári Zenit játékosaként érkezett a világbajnokságra. Ráadásul nem rejti véka alá véleményét: Oroszországnak ott lenne a helye a tornán. A botrányosnak minősített kiszólás apropót szolgáltat arra is, hogy megpiszkálják a középhátvéd négy évvel ezelőtti esetét, amikor háborús nótát énekelt.

2022. 12. 13. 9:56
LOVREN, Dejan
ar-Rajján, 2022. december 1. A horvát Dejan Lovren a katari labdarúgó-világbajnokság harmadik fordulójában, az F csoportban játszott Horvátország-Belgium mérkõzésen az ar-rajjáni Ahmad bin Ali Stadionban 2022. december 1-jén. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit Fotó: Rungrodzs Jongrit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dejan Lovren kiemelkedő teljesítményt nyújt a katari vb-n, a középhátvédek között a legszűkebb elitbe tartozik. 28-szor szerelt, amivel a negyedik a világbajnokság teljes mezőnyének rangsorában, továbbá 13 fejpárbajt nyert meg, ami pedig a tizedik legjobb mutató. Noha már 33 éves, eddig egyetlen percet sem hiányzott, végigjátszotta a horvát válogatott mind az öt meccsét, egybehangzó vélemény szerint ő a védelem vezére, akire a nagy nyugati klubok figyelmét is felkeltett, csupán 20 esztendős „vasálarcos”, Josko Gvardiol (az RB Leipzignél amúgy csapattársa) is felnéz, hallgat a véleményére.

Innen nézve aligha véletlen, hogy a spanyol nyelvű média az elmúlt napokban ismét leporolta Dejan Lovren aktáját, előszeretettel idézi botrányosnak minősített megnyilvánulásait.

– Természetesen sajnálom, hogy orosz csapattársaim nincsenek itt a világbajnokságon. Mindig is azt hangoztattam, a sportba nem szabad politikát keverni. Oroszország erős csapat, kár, hogy nincs itt a tornán. Persze ugyanezt elmondhatnám Olaszországról és a barátomról Szalah-ról. Hiszek benne, hogy a dolgok hamarosan megváltoznak. Mindig pozitívan kell gondolkodni – idézte az orosz média a szentpétervári Zenit középhátvédjét természetesen örömmel még a világbajnokság első napjaiban.

Dejan Lovren már amiatt is szálka a nemzetközi média szemében, mert a kameruni Nicolas Moumi Ngamaleu (Dinamo Moszkva) mellett ő a másik futballista, aki jelenleg is az orosz bajnokságban, a Premjer Ligában szereplő klub játékosa.

Idézett véleményéből persze az olaszokra és a Szalah-ra tett megjegyzés, ott maradt magában, pőrén a botrányos oroszbarát kitétel, a nyugati sajtó csak azt szajkózta. Amit a spanyol nyelvű média most kéjesen ismét elővett. Mi több, felturbózta Lovren egy másik botrányosnak ítélt esetével.

 

Horvátország és Argentína négy évvel ezelőtt is találkozott a világbajnokságon. Akkor a csoportkörben a horvátok vezérletével – aki pályafutása egyik legjobb meccsét játszotta – 3-0-ra kiütötték a fémjelezte Argentínát. A találkozó után Lovren az öltözőben állítólag a Bojna Cavoglave című dalt énekelte, amelynek egyik sora („Za dom spremni”  – Előre a hazéért) az usztasák köszöntését is megába foglalja.

Ez alapján persze lehet szélsőjobboldali tévelygőnek minősíteni a legszebb éveit Liverpoolban töltött játékost. Ám a teljes igazsághoz tartozik, hogy a Bojna Cavoglave 1991-ben, a délszláv háború kitörésekor született. Elképesztő népszerűségnek örvendett, szinte mindenki ezt fújta Horvátországban.

S arról se feledkezzünk meg, hogy maga Lovren boszniai horvát családban született Zenicán. A családja elmenekült a harcok kitörésekor, Németországban próbált menedéket találni, ám nem telepedhetett le, így végül Karlovacon húzta meg magát. Ezen előélet után talán nem meglepő, hogy Dejan Lovren gyerekként szívott magába némi nemzeti öntudatot.

 

Egyébként pedig őszinte fickó. Emlékezhetünk, Roy Keane vezényletére az angol sajtó a brazilokat vérig cikizte a Koreai Köztársaság elleni meccs után, amiért Neymarék gólörömükben táncra perdültek a szamba lépéseire, mondván, tiszteletlenül viselkedtek. 

– Őszintén? Mindenki úgy ünnepel, ahogy akar. Én nem látok ebben semmiféle tiszteletlenséget. A brazilok énekkel, tánccal jönnek a világra, ez a kultúrájuk része – jegyezte meg Lovren a brazilok ellen meccs előtt.

Dejan Lovren és Horvátország most újabb favorit, Argentína ellen készül. A horvátok nem a levegőbe beszélnek, amikor szerényen, de határozottan azt hangoztatják, nekik is megvannak a maguk értékeik, tudják, hogyan lehet megállítani a sztárokat.

Kedd este kiderül, sikerül-e.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Dejan Lovren a levegő ura (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.