időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Negyven éve nem értjük, mit látott – nem látott – a holland játékvezető + videó

Juhász Attila
2022.11.21. 06:50 2022.11.23. 22:23
Negyven éve nem értjük, mit látott – nem látott – a holland játékvezető + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. Ezúttal az 1982-es, spanyolországi vb egyik elődöntőjére tekintünk vissza.

Az 1982-es spanyolországi vb elődöntőjében örökké emlékezetes, hosszabbításba, majd 11-es drámába torkolló mérkőzést vívott egymással a német és a francia válogatott.

Ám ennek a meccsnek a végső kimenetelét döntően befolyásolta egy súlyos, a mai napig érthetetlen és megmagyarázhatatlan bírói tévedés. Szűk egy órája tartott és 1-1-es döntetlenre állt a találkozó, amikor a néhány perccel korábban csereként beálló Patrick Battiston ellenállhatatlanul tört a német kapu felé, már a 16-oson belül járt, amikor a német együttes kapusa, Harald Schumacher a kapujából kifutva karatésokat vagy más harcművészetek szereplőit meghazudtoló módon letarolta a francia cserejátékost.

A labda az alapvonalon túlra gurult, Battiston pedig eszméletét vesztve zuhant a gyepre.

Mindenféle józan értékelés alapján 11-esnek és kiállításnak kellett volna következnie, azonban Charles Corver holland játékvezető – ki tudja, miért – nem fújt a sípjába, így a játék kirúgással folytatódott.

Persze csak azután, hogy az orvosi stáb eszméletére térítette a francia játékost, akinek az ütés és a rúgás következtében három foga kitört és egyik csigolyája is megsérült, hónapokig tartott, mire újra pályára léphetett.

Máig nem értjük, melyik meccset nézte a holland bíró.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A francia Patrick Battistont hordágyon viszik le a pályáról a német kapus, Harald Schumacher belépője nyomán (Forrás: AFP)

Világbajnoki leg, leg, leg

Védési rekordot állított fel a magyar származású amerikai kapus + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.