Liu Shaoang és Liu Shaolin nélkül is lett vk-érmünk tömegbukás után + videó

Két olimpiai bajnokunk folyamatban lévő országváltása miatt már nem lehetnek olyan vérmes reményeink rövid pályás gyorskorcsolyában, mint az elmúlt években. Ám válogatottunk a hét végi kazahsztáni világkupán Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang nélkül is szerzett érmet: Almatiban női 500 méteren Jászapáti Petra harmadikként zárt – nem akármilyen végjáték után. Női váltónk ugyancsak bronzérmes lett, férfiváltónk pedig a negyedik helyen végzett.

Magyar Nemzet
2022. 12. 18. 11:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válogatottunk októberben és novemberben kihagyta a short track világkupa-sorozat első két, észak-amerikai állomását, a mieink Montrealban és Salt Lake Cityben sem léptek jégre. A múlt heti, szintén Almatiban rendezett harmadik fordulóban vegyes váltónk negyedik helye volt a legjobb magyar teljesítmény. A magyar stafétában Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel, Talabos Attila és Varnyú Alex is korcsolyázott; a döntőben a Jászapáti, Kónya, Nógrádi, Talabos négyes szerepelt. Nagyot változott a világ a februári téli olimpia óta; Pekingben a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, John-Henry Krueger összetételű véltünk lett bronzérmes. Ám az Egyesült Államokból honosított Krueger elhagyta Magyarországot, az olimpiai bajnok pedig elindították az országváltási kérelmüket. Mint ismert, válogatottunk korábbi sikerkovácsa, Csang Csing Lina a kínai válogatott vezetőedzője lett, és az apai ágon kínai származású Liuék továbbra is vele kívánnak dolgozni.

Liu Shaoang és LiucShaolin Sándor búcsút intettek
Liu Shaoang és Liu Shaolin búcsút intettek. Fotó: MTI/Kovács Tamás

De most nézzük, a hét végén mire jutott válogatottunk Liuék nélkül Almatiban! Szombaton vegyes váltónk és Jászapáti Petra 1500 méteren egyaránt a nyolcadik helyen végzett. Jászapáti a leghosszabb táv elődöntőjében harmadik lett, így a kisdöntőben szerepelhetett, amelyet megnyert, így lett nyolcadik. A 2000 méteres vegyes váltó negyeddöntőjéből a mieink Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Talabos Attila, Varnyú Alex összeállításban másodikként léptek tovább, a szombati elődöntőben – itt Sziliczei-Németet Bácskai, míg Varnyút Nógrádi váltotta – a hollandok és a belgák mögött a harmadik hely a B döntőt jelentette. A kisdöntőben Talabos helyett Tiborcz szerepelt, és sajnos nem sikerült megelőzni egyetlen riválist sem.

Ugyanakkor a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfiváltónk a pénteki negyeddöntő után sikerrel vette a szombati elődöntőt is, így bejutott a vasárnapi ötcsapatos fináléba. A Jászapáti, Bácskai, Sziliczei-Német, Kónya Zsófia alkotta női staféta „önerőből” jutott a legjobbak közé, míg a férfi négyes Nógrádi, Tiborcz, Talabos, Varnyú összeállításban ugyan a dél-koreai és a japán négyes mögött harmadik lett az elődöntőjében, a kínai csapat kizárása miatt az A döntőbe jutott.

Ám ma a váltódöntők előtt is lett finalistánk, ugyanis női 500 méteren Jászapáti Petra bejutott a döntőbe, és itt a hat versenyző között a második pályáról rajtolhatott az elődöntős eredményének köszönhetően. A szegedi versenyző jól kapta el a rajtot az egyes pályáról induló holland Yara van Kerkhof mögött, de ketten mögötte elestek, így új rajt következett. S újabb bukással, most versenyzőnket gázolták el, a palánknak ütközött, de előtte még ketten rázuhantak. A harmadik rajt után már mindenki talpon maradt, megkezdődhetett a száguldás, és Jászapáti tartotta a második helyét. Az utolsó kanyarban azonban tömegbukás történt, és csak Yara van Kerkhof haladt át a célvonalon korcsolyán, mindenki más a fenekén szánkázott be. A zsűri senkit sem zárt ki, az ezüstérmet egy másik hollandnak, Michelle Velzeboernek ítélték, a bronzot pedig Jászapátinak. Versenyzőnk azonban sajnos megsérülhetett, mert a közvetítésben azt láthattuk, hogy néhány perccel később nem tudott visszamenni a jégre, hogy átvegye a bronzérmét.

A végeredmény:

 

Sajnos Jászapáti a női váltódöntőben sem tudott jégre lépni, de a bemutatásnál melegítőben együtt mosolygott a társaival: a magyar négyest Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka alkotta. S a mieink sokáig a nagy esélyes koreaiakkal és a kanadaiakkal is tartotték a lépést, az eleső kazahok és lengyelek pedig korán kiszálltak a valódi versenyből. Amelynek a végén egy újabb, nagyon szép bronzéremnek örülhettünk, váltónk a koreaiak és a kanadaiak mögött harmadik lett. Férfiváltónk pedig Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex összeállításban negyedik lett a kanadaiak, a hollandok és a japánok mögött, az eleső koreaiakat megelőzve.

A sportág vk-sorozata februárban Drezdában folytatódik, majd Dordrechtben zárul. Előtte januárban Gdanskban rendezik az Európa-bajnokságot.

Borítókép: Jászapáti Petra (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.