Szilágyi Áron pórul járt, bosszankodhat a háromszoros olimpiai bajnok

A budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban péntektől vasárnapig rendezik meg a vívók országos bajnokságát. Háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívónk, Szilágyi Áron, aki a múlt hét végén megnyerte az orléans-i Grand Prix-t, nem tud pástra lépni, mert kiújult a saroksérülése.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 14:15
null
20221205 budapest magyar nemzet szerkesztosege szilagyi aron olimpikon havran zoltan magyar nemzet Forrás: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt hét vége remekül alakult vívóink számára. A párbajtőrözők vancouveri világkupa-viadalán a férfiaknál az olimpiai ezüstérmes, világbajnok győzött, a női mezőnyben pedig Kun Anna a harmadik helyen végzett. A csapatversenyben a férfiak (Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely) és a nők (Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter, Wimmer Dorina) egyaránt az ötödik helyen zártak, a nőktől ez kimondottan jó eredmény. Ismert, a tokiói olimpiára sajnos sem a férfiak, sem a nők nem tudták megszerezni a csapatkvótát. A férfikardozók orléans-i Grand Prix-versenyét háromszoros olimpia bajnokunk, Szilágyi Áron nyerte meg, aki a júliusi, kairói világbajnoki diadala óta először lépett pástra a nemzetközi porondon, s így aranyéremmel kezdte az idényt. 

Szilágyi Áron nagy győzelmet aratott Orléans-ban
Fotó: Facebook/Szilágyi Áron

Klasszisunk most mégis bosszankodhat.

kénytelen kihagyni az ob-t

Szilágyi a péntektől vasárnapig zajló magyar bajnokságon ugyanis nem tud pástra lépni, mert Orléans-ban sajnos kiújult a saroksérülése – még a földkerekség legjobbjának is van „Achilles-sarka”…

Többi kiválóságunk viszont indul az ob-n, amelyen hatalmas mezőny jön össze. A Magyar Vívószövetség tájékoztatása szerint a nevezés lezárta után rögzíthetjük, hogy minden korábbinál több indulót láthatunk a pástokon: több mint hatszázan ragadnak kardot, tőrt vagy párbajtőrt. Férfipárbajtőr egyéniben 195-en méretik meg magukat. Női tőrben szülését követően újra ott lesz a páston a válogatott korábbi vezéregyénisége, Kreiss Fanni, ugyanakkor a másik ifjú édesanya, a tokiói olimpián karddal negyedik helyezett Márton Anna visszatérésére kisebb térdbeavatkozást követően még várni kell, de már nem sokat.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban a Magyar Vívás Napja szombaton 14.30-kor kezdődik. Ekkor rendezik meg az egyéni versenyszámok döntőit, és díjazzák az esztendő legjobb hazai pengeforgatóit.

Idén várják a szurkolókat

Két esztendeje, az akkor tomboló Covid-járvány második hullámának idején a BOK Csarnokban a legszigorúbb járványügyi intézkedések keretén belül rendezték meg a vívók országos bajnokságát; míg tavaly, már enyhítve a szabályokon a Ludovika Aréna adott otthont, de még mindig zárt kapuk mellett az ob-nek. Idén viszont újra várják a szurkolókat az ob hagyományos helyszínére, a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban.

A pénteki selejtező napon a Honvéd is „besegít”. A minden eddiginél nagyobb indulólétszám miatt a tőrözők selejtezőit a Dózsa György úti csarnokban rendezik meg. Az ob első napján valamennyi fegyvernemben a legjobb 32-ig szűkül a mezőny. Szombaton kiosztják az érmeket, vasárnap pedig a csapatbajnokság következik.

Szilágyi Áron márciusban a budapesti Gerevich–Kovács–Kárpáti világkupán is verhetetlen volt:

Borítókép: Szilágyi Áron (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.