Kovács István nem vezethetett, megalázták a futball-vb magyar bíróját

Hétfőn már csak tizenkét játékvezető maradt a katari labdarúgó-világbajnokságon, Kovács Istvánt azonban korábban hazaküldték. A nagykárolyi bíró nyolc meccsen jelezhette a cseréket és a hosszabbítást az oldalvonal mellett, de tényleges játékvezetői feladatot nem kapott. Megdöbbentő az ok, hogy miért nem: Kovács túlságosan komolyan vette a felkészülés fizikai részét, és ez nem nyerte el a bírói társadalom tetszését.

2022. 12. 15. 6:30
Kovács István sűrűn foglalkoztatott játékvezető. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) már májusban bejelentette, hogy a világbajnokságra 36 játékvezetőt hív meg (plusz 69 asszisztenst és 24 videóbírót) az elmúlt években a FIFA-tornákon, valamint más nemzetközi és hazájukban nyújtott teljesítményük alapján. Köztük volt a nagykárolyi Kovács István is, de a nyolcaddöntők után már  haza kellett utaznia. Hétfőn pedig már csak tizenketten maradtak a vb-n, ők a következők, zárójelben pedig azt jelezzük, hogy addig hány mérkőzésen dirigáltak a vb-n: Abdulrahman Al Jassim (katari, 1), Raphael Claus (brazil, 2), Ismael Elfath (egyesült államokbeli, 3), Mustapha Ghorbal (algériai, 2), Danny Makkelie (holland, 2), Szymon Marciniak (lengyel, 2), Mohammed Abdulah Hassan (egyesült arab emírségekbeli, 2), Daniele Orsato (olasz, 2), Cesar Ramos (mexikói, 3), Wilton Sampaio (brazil, 4), Anthony Taylor (angol, 2), Jesus Valenzuela (venezuelai, 2).

Kovács István nevét itt sajnos nem találhatjuk meg
Forrás: Twitter/Arbitrez-Vous

Közülük kedden Orsato vezette az Argentína–Horvátország (3-0), szerdán pedig Ramos a Franciaország–Marokkó (2-0) elődöntőt. S Orsato bizony sok kritikát kap , rengetegen gondolják úgy, hogy az argentinok javára nem kellett volna büntetőt ítélnie, amiből megszerezte a vezetést csapatának.

Nagy kérdés, hogy vasárnap ki vezeti a Franciaország–Argentína döntőt (s persze a Horvátország–Marokkó bronzmeccset). A The Times korábban azt szellőztette meg, hogy a döntő levezetésére a brazil Sampaiónak a legjobbak az esélyei, akire egyébként nagyon haragszanak Angliában, mondván, hogy a Franciaország elleni negyeddöntőben (1-2) látványosan az ellenfélnek kedvezett.

Kovács István rendszeresen vezet a BL-ben

A Katarban maradt tizenkét játékvezető között nincs ott a Romániát képviselő, magyar Kovács István, és nem tudunk mást mondani, a 38 éves, nagykárolyi testnevelő tanárt megalázta a FIFA! Kovács egyetlen mérkőzést sem vezethetett, miközben nyolc találkozón (!) volt negyedik számú játékvezető, vagyis jelezhette a cseréket és mutathatta fel, hogy hány perc a hosszabbítás. Holott májusban közmegelégedésre bíráskodott az első Konferencialiga-döntőben (AS Roma–Feyenoord 1-0), és a Bajnokok Ligájában is rendszeresen kap feladatot.

 

Még megdöbbentőbb az, hogy állítólag mi az oka a mellőzésének. A román ProSport úgy tudja, Kovács István nagyon komolyan vette a felkészülést a vb-re, a fizikai mutatói jelentősen jobbak voltak, mint kollégáié, akik ezt nem vették jó néven, s gyakorlatilag kiközösítették.  S a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságát irányító, nagy hatalmú olasz Pierluigi Collina sem állt melléje.

Collinától egyébként is álszent viselkedést láthattunk. Mit is mondott a bírók főnöke a vb előtt?

Remélem, hogy a jövőben a női játékvezetők közreműködése a férfitornákon már természetesnek számít, és nem szenzációnak.

Collina, akit hatszor választottak meg a világ legjobb játékvezetőjének, és ő vezette a 2002-es Brazília–Németország (2-0) vb-döntőt, ezt annak kapcsán mondta, hogy a világbajnokságra a vb-történelem során először női játékvezetőt is jelöltek, mi több, hármat is.

Stéphanie Frappart történelmet írt a vb-n

A francia Stéphanie Frappart 2019-től rendszeresen vezet a francia élvonalban, három éve ő fújta a sípot az európai Szuperkupáért rendezett meccsen, amelyen Isztambulban a BL-győztes Liverpool 2-2 után 11-esekkel legyőzte a Chelsea-t. 2020 decemberében az első női játékvezető lett a BL-ben, bíráskodott már az Európa-ligában, a Nemzetek Ligájában és vb-selejtezőn is. Most újra történelmet írva a vb-n kapott egy meccset, és a Németország–Costa Rica (4-2) csoporttalálkozón kifogástalanul bíráskodott. 

Nem mellékesen két női asszisztense volt.

Ám a ruandai Salima Mukansanga és a japán Jamasita Josimi, akik a vb-szinthez teljesen rutintalanok, nem vezethettek, őket „dísznek” hozta el a FIFA Katarba. Arra persze megfeleltek, hogy negyedik játékvezetőként felmutassák, mennyi lesz a hosszabbítás, Collina pedig elmondhassa, vannak itt kérem szép számmal női játékvezetők, teljesítjük a „kvótát”…

 

Több játékvezetővel is elbánt a FIFA

Kovács István mellett a férfi játékvezetők közül nem bíráskodhatott a kínai Ning Ma, a hondurasi Said Martinez, a szenegáli Maguette N'Daye és a perui Kevin Ortega sem – nyilván ők sem boldogok. De az Európából kijelölt tizenegy bíró közül csak Kovács Istvánnal bántak el úgy, hogy nem adtak neki lehetőséget a játékvezetésre. Honfitársunk a Katar–Ecuador nyitómeccsen, aztán az Uruguay–Dél-Korea, a Mexikó–Argentína, a Spanyolország–Németország, az Ecuador–Szenegál, a Szaúd-Arábia–Mexikó és a Horvátország–Belgium csoporttalálkozókon, valamint a Portugália–Svájc nyolcaddöntőn volt a negyedik számú játékvezető. De a FIFA elég hamar lemondott a további szolgálatairól, már december 7-én hazaküldte. A tizenegy európai bíró közül a német Daniel Siebert és a szlovén Slavko Vincic járt még így, de addig előbbi két, utóbbi három találkozón fújhatta a sípot. Kovács István egyetlen meccsen sem, a grafikákon csak a kis képeken jutott neki hely:

Forrás: Twitter/Arbitrez-Vous

Ugyanakkor Kovács István anyagi szempontból tartalék bíróként sem járt rosszul: a FIFA 70 ezer eurós fizetéssel és meccsenként 2500 euróval honorálta a szolgálatait, így összesen 90 ezer eurót, több mint 36 millió forintot keresett Katarban. Ám a vb-ből így is, úgy is többet hozhatott volna ki.

FRISSÍTÉS!

A FIFA csütörtökön bejelentette, hogy a vb-döntőt Szymon Marciniak vezeti majd vasárnap. A 41 éves lengyel játékvezető a mostani vb-n már mindkét együttesnek vezetett találkozót. A címvédő francia csapatnak a dánok elleni csoportmeccsén (2-1), míg az argentin együttesnek az Ausztrália elleni nyolcaddöntőjén (2-1) működött közre. Több találkozón nem dirigált. Szombaton a Horvátország–Marokkó bronzmeccset a katari Abdulrahman Al Jassim kapta meg.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Kovács István aligha gondolta, hogy egyetlen mérkőzést sem vezethet a világbajnoságon (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.