Miért nincsenek Argentínának fekete játékosai? Csattanós válasz a liberális provokációra

A Washington Post – még az elődöntők előtt – elérkezettnek látta az időt, hogy nekimenjen Argentínának. Miért nincs Argentínának több fekete játékosa? – tette föl a kérdést a lapban publikáló professzor. Csattanós válasz érkezett a liberális provokációra. „Azért, mert ország vagyunk, nem egy Disney-mese.”

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 10:27
null
In this aerial view, fans of Argentina celebrate their team's victory after the Qatar 2022 World Cup semifinal football match between Croatia and Argentina at the Obelisk in Buenos Aires on December 13, 2022. (Photo by Emiliano LASALVIA / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Emiliano LASALVIA has been modified in AFP systems in the following manner: [AFP PHOTO / Emiliano LASALVIA] instead of [AFP PHOTO / Luis ROBAYO]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.” Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért nincs Argentínának több fekete játékosa? Erika Denise Edwards ezzel a drámai címmel publikált terjedelmes cikket a The Washington Postban még a katari vb elődöntői előtt.

Már kondicionálva vagyunk, megtanították velünk, hogy ilyen cím mögött valami nagyon sötét borzalom lappang. Tényleg, miért nincsenek fekete játékosok az argentin válogatottban? Érezzük ennek a súlyát és mögötte a gyanút: Argentína, de legalábbis az argentin válogatott nyilvánvalóan a kirekesztés melegágya, ahol sovén, fasiszta gondolatok terjengenek.

Az El Paso-i University of Texas professzora – Professzorasszonya? Szabad így? – ügyesen igyekszik megválaszolni a provokatív kérdést. Felütésként azzal kezdi, hogy a 2022-es népszámlálási adatok szerint a 47 327 407 lakosú országban 149 493 fekete él. Nem mondja ki, csupán sejteti, hogy csak ennyi. Utána ugyanis azzal folytatja, hogy a 18. század elején kétszázezer afrikai szállt partra Argentínában, s a feketék számaránya a század végére elérte az egyharmadot. Hová lettek tehát a feketék Argentínában? A dél-amerikai ország nem tud elszámolni ezzel a kérdéssel.

A professzor úgy próbál meg választ adni erre, hogy középiskolás szinten végigmegy Argentína történelmén, felkínálva a vádat, hogy a feketéket ágyútölteléknek használták a függetlenség kivívását követő, évtizedeken át tartó polgárháborúban. Majd árnyalja ezt a sommás ítéletet, de a cikkét átitatja az a rémség, miszerint az argentin politikai elit mindig is törekedett arra, hogy Argentína fehér ország legyen.

Persze a szerző sem mehet el Diego Maradona mellett, akit az argentinok istenként tisztelnek, s akinek az ereiben guarani indián vér is csorgott, miként megannyi argentinéban, köztük ismert labdarúgókéban is.

Mindez mit sem számít. Az a lényeg, hogy – még ha csak kérdés formájában is – megfogalmazódott a gyanú, valamint nagyon nincs rendben Argentínában, az argentin labdarúgó-válogatott körül.

A válasz persze nem késett. A La Libertad Avanza nevű jobboldali argentin párt Twitter-üzenetben felelt a kérdésre: „Azért, mert ország vagyunk, nem egy Disney-mese.”

Az erre érkező válaszok között még csípősebb kommenteket is olvashatunk. Például, vajon a szenegáli válogatottban miért nincsenek fehérek? Tényleg, miért nem? Hallatlan…

A világ sokszínű, amibe helyenként az egyszínűség is belefér. Argentína rá az egyik bizonyíték.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: több százezres tömeg drukkol az argentin válogatottnak Buenos Airesben (Forrás: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.