Így szurkolnak a rettegett marokkói focidrukkerek Budapesten

Amilyen sokat hoz Marokkó konyhájára a futballválogatott történelmi szereplése a katari vb-n, olyan sokat visz el a marokkói szurkolók rendbontása szerte Európában. Budapesten is élnek marokkóiak, akik büszkék a csodacsapatukra, mi pedig ott voltunk, ahol több mint százan izgulták végig a Franciaország elleni elődöntőt szerdán. Brüsszelt lángba borították a marokkói focidrukkerek, de mit csináltak a Kazinczy utcában?

2022. 12. 15. 5:45
null
Párizs, 2022. december 10. Marokkói szurkolók a párizsi Champs Elysées-n 2022. december 10-én, miután Marokkó 1-0-ra gyõzött a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Marokkó-Portugália mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ütemes dobszólam és ének hallatszik a Kazinczy utcában. Pirosra és zöldre festett hajú férfiak gyülekeznek. A környéken lakók már tudják jól: meccsnap van. Alig néhány hete ki hitte volna? Marokkó még mindig versenyben van a katari foci-vb-n, a Magyarországon élő marokkóiak pedig ünnepelnek, ami lassan megszokottá válik a környéken. Itt, a Kazinczy utcában rendezkedtek be visszatérő közös meccsnézésekre egy arab tematikájú helyen, ahol a személyzetnek is mindössze a 25 százaléka magyar. Egy szelet vb-hangulat, egy szelet szurkolói zóna Budapest szívében.

Európában momentán rettegnek a marokkóiaktól, akiknek meglehetősen rossz a hírük. 

Brüsszelt lángba borították, Hollandia négy nagyvárosában betiltották miattuk a nyilvános meccsnézést, Franciaországban pedig tízezer rendőrt és csendőrt vezényeltek az utcákra a Marokkó elleni vb-elődöntő idejére. Még Didier Deschamps is azt mondta, hogy a marokkói szurkolók ellenségesek, és erre fel kell készíteni a játékosait. Tulajdonképpen igaza volt: a Marseillaise-t és a francia labdaérintéseket is füttyszó kíséri a meccsen, óhatatlanul előtör a volt gyarmattartók iránt érzett ellenszenv az afrikai ország szurkolóiból. Mármint Katarban, az Al-Bajt Stadionban, de nem a Kazinczy utcában.

Minden tizedik itteni marokkói egy helyen

Amit hallunk a marokkóiakról és amit Budapesten látunk belőlük, aközött nagy a kontraszt. Persze hazánkban nem több százezer marokkói bevándorló él, mint az említett nyugat-európai országokban. Mint azt a Marokkói Királyság magyarországi nagykövetségétől megtudtuk, 1000-1200 marokkói tartózkodik az országban. Közülük ránézésre 100-150-en lehetnek itt a közös szurkoláson. Akárhogy is nézzük, a 10 százalék nem rossz arány, összetartó közösségről árulkodik.

Összetartó és zárt közösségről. Nem lehet csak úgy a közelükbe férkőzni. A helyiség téliesített teraszán gyülekeznek a marokkóiak, oda mi nem léphetünk be, az ajtóban ezt egy biztonsági őrnek kinéző – természetesen arab – alak közli egy „sorry guys” és megértő mosoly kíséretében. Így jobb híján a bárpultot támasztva kívülről, a kiszűrődő hangulatot mégis átélve nézzük a meccset a plafonról minden irányból lógó tévéken. Mindössze öt perce zajlik a játék, amikor Theo Hernández vezetést szerez Franciaországnak. Abban a pillanatban csend telepedik a helyiségre, még a tamtamot sem üti tovább senki.

A Mmaee fivérek nem hiányoznak

Jó negyven percig már-már beletörődötten szemlélik a mérkőzést a marokkóiak, ám az első félidő végén el-Jamik ollózva eltalálja a kapufát, és egyből visszatér a harci kedv Budapesten is. A szünetben tódulnak ki a levegőre, nem számít a kinti mínusz sem. A bátrabbak kabátot sem vesznek, a fagyban is büszkén viselik a marokkói mezt vagy pulóvert, úgy szívják a cigit. A szükség nagy úr, és odabent csak a vízipipa engedélyezett.

A friss levegőn legalább van lehetőség szóba elegyedni, megszólítunk egy szurkolót, aki fezt visel. (Ez a jellegzetes vörös színű sapka a marokkói Fez városról kapta a nevét.) Megtudjuk tőle, hogy a magyarországi marokkói közösségnek van egy zárt Facebook-csoportja, ott szervezik a közös szurkolást a vb ideje alatt, de vannak más programok is, így jól ismerik egymást. A válogatott szereplését csodálatosnak tartja, ugyanakkor a Fradi vb-keretből kimaradt Mmaee testvérpárja nem hiányzik neki: – Tudom, hogy itt játszanak Magyarországon, de a válogatottban korábban sem voltak alapemberek, szóval a kimaradásuk kicsit fel lett fújva. Az előző szövetségi kapitánynál többen nem jöttek a válogatottba, az ő visszatérésükre nagy szükség volt.

Hülyék mindenhol vannak

Mit szól hozzá, hogy szerte Európában randalírozó marokkóiakról szólnak a hírek a vb alatt? – hozzuk fel a témát. Kényes ügy, rövid, de annál velősebb választ kapunk: – Hülyék mindenhol vannak.

Milyen igaz. Emlékezhetünk, amikor tavaly az angol sajtó komplett Magyarországot rasszistának bélyegezte azért, mert az egymás elleni válogatottmeccsen néhány hülye valóban nem bírt magával a Puskás Arénában. Az igazságtalanul túlzó ítélet akkor nekünk éppoly rosszul esett, mint most a békés marokkóiaknak az, hogy egy kalap alá veszik őket a megtébolyodott honfitársaikkal. Nem minden magyar egyforma, és ugyanez érvényes a marokkóiakra is.

Kezdődik a második félidő, visszatérünk a sörünkhöz, ki-ki a magáéhoz. Az ember azt gondolná, hogy egy muszlim ország szurkolóinak a körében nem sok alkohol folyik, de ebben a tekintetben is nagyon ismerősen zajlik a meccs. A pultnál folyton kígyózik a sor, a sörcsapok megállás nélkül üzemelnek. Közben a franciák a második kaput eltaláló lövésükből megszerzik a második góljukat, és ezzel szertefoszlanak a marokkói remények. Néhányan az utolsó tíz percet már meg sem várják, inkább csendesen hazaindulnak.

Nemcsak Marokkó veszít, hanem az arab világ is, erre utal a padon felejtett tunéziai és algériai zászló. Afrikának így is először van csapata a legjobb négy között a vb-n, szombaton pedig az érem is összejöhet a horvátok elleni bronzmeccsen. És a Kazinczy utcában még egyszer megszólalhat a tamtam.

Eközben Montpellier-ben a Sky News beszámolója szerint összecsaptak a francia és a marokkói szurkolók a vb-elődöntő estéjén, és egy fiatal férfi meghalt, miután elgázolta egy autó.

A cikkben közölt kép csupán illusztráció. A hely nem járult hozzá a fotók készítéséhez.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Marokkói szurkolók a párizsi Champs Elysées-n ünnepelnek (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.