Sok kérdést felvet a Fradi-játékosok kimaradása a vb csodájából

Belgium, Spanyolország és Portugália is elesett az eddigi öt meccse alatt mindössze egy gólt kapó marokkói falanx ellen a foci vb-n. Miközben Marokkó az első afrikai országként bejutott a vb-elődöntőbe Katarban, a büszke nemzet Fradi-játékosai, Ryan és Samy Mmaee a közeli Dubajban pihentek, pedig ők is részesei lehetnének a világbajnokság csodájának. Csercseszov nem érti a kihagyásukat, a Mmaee-fivérekkel számoló korábbi szövetségi kapitány megkeseredett, a Fradi pedig végül lehet, hogy potenciális vb-érmes labdarúgókkal lett szegényebb.

2022. 12. 12. 6:40
null
Doha, 2022. december 10. Válid Regragi marokkói szövetségi kapitányt a levegõbe dobálják játékosai, miután 1-0-ra gyõztek a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Marokkó-Portugália mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 10-én. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minőségi idő. Csak ennyit írt Ryan Mmaee az Instagram-oldalán a képhez, amelyen a testvére, Samy Mmaee és még két Fradi-játékos, Tokmac Nguen és Franck Boli társaságában Dubajban töltötte a téli pihenőjét. Eközben alig több mint 400 kilométerre a fivérektől, Katarban hazájuk válogatottja, Marokkó a vb legnagyobb csodáját hajtja végre: első afrikai országként bejutott az elődöntőbe. Arról a csapatról van szó, amelynek a Mmaee-tesók közvetlenül a vb-ig oszlopos tagjai voltak.

Ferencváros Europa League
A Fradi marokkói fivérei, Samy és Ryan Mmaee (jobbra, egymás mellett) kimaradtak a vb csodájából Fotó: Mirkó István

Marokkóban sem mindenki értette a vb előtt, hogy Samy Mmaee és Ryan Mmaee miért maradt ki a világbajnoki keretből, hiszen még szeptemberben is mindketten meghívót kaptak a válogatottba. Ráadásul a Fradi futballistái közül a csatár Ryan az összes vb-selejtezőn játszott, nyolc meccsen négy-négy gól és gólpassz fűződött a nevéhez, a védő Samy pedig a vb-re való kijutásról döntő, Kongó elleni párharc mindkét meccsén kezdő volt. Januárban az Afrika-kupán is szerepeltek Marokkó színeiben, tehát mondhatjuk, hogy állandó tagjai voltak a válogatottnak, az ősszel pedig a Fradi Európa-ligában aratott csoportgyőzelmének köszönhetően is jó helyzetből pályáztak a világbajnoki kerettagságra.

De a vb előtt mindössze két hónappal kinevezett Walid Regragui szövetségi kapitány, akivel csupán a két szeptemberi barátságos meccsen dolgozhattak együtt, kihagyta őket a katari csapatból.

Politikai befolyás a Fradi-játékosok ellen?

Súlyos vádakról szóló hírek is szárnyra kaptak, miszerint Regragui döntését helyi lobbisták befolyásolták, politikai alapon fúrták ki a Fradi labdarúgóit a válogatottból. Erre semmilyen bizonyíték nincsen, hazánkban a Csakfoci.hu írta meg elsőként a sztorit egy kétes hitelességű marokkói honlap, a Maghress cikkére hivatkozva.

Igazság szerint az is benne van a pakliban, hogy szeptemberben a személyes tapasztalatok után Regragui úgy ítélte meg, a Fradi játékosai helyett másokra van szüksége. 

Bár a tizenkétszeres válogatott Ryan és a tízszeres válogatott Samy Mmaee biztos kerettag volt az előző szövetségi kapitány, Vahid Halilhodzic idején, egyikük sem számított kihagyhatatlan alapembernek, amit jól mutat, hogy az idei Afrika-kupán ketten együtt mindössze 161 percet játszottak.

Regragui pusztán szakmai alapon is meghozhatta a döntését a Mmaee-fivérek kárára, és Marokkó a vb-n elért eredményeinek a fényében az idő őt igazolta. Legalábbis az elődöntő elérése után aligha szorul magyarázatra, hogy miként állította össze a keretet.

Mekkora veszteség érte a Fradit?
Azzal, hogy a Mmaee-testvérek nincsenek ott a vb-n, a Fradi számára eurószázezrekben, akár -milliókban is mérhető kár keletkezett. Elég csak abba belegondolni, hogy a Tunézia színeiben a vb-n remek teljesítményt nyújtott iránt máris élénk az érdeklődés Nyugat-Európából, aminek köszönhetően az értéke is megugrott. Tunézia a csoportkör végén kiesett, Marokkó viszont már az elődöntőbe jutott, szerencsés esetben vb-érmes játékosa is lehetne a Fradinak egy héten belül. De nem lesz, így ennek a hozományát sem tudja learatni.

Ezen felül kézzelfogható összegtől is elesett a Fradi a marokkói testvérpár lemaradásával a vb-ről. A FIFA ugyanis napi 10 ezer dollárral kompenzálja a klubokat minden vb-n szereplő játékosuk után. Az összeget a vb-felkészülés hivatalos kezdetétől, november 14-től számolják addig, amíg versenyben van az adott válogatott. Marokkó már biztosan érdekelt minimum a szombati bronzmeccsig, vagy akár a vasárnapi döntőig, így 34-35 napra rúg a kompenzációs díj. Tehát 340-350 ezer dollár (kb. 130 millió forint) járt volna a Fradinak csak az egyik Mmaee kerettagsága esetén is.

Ryan Mmaee számára lehetett volna visszaút?

A Fradi-játékosok számára sokkolóan ható kerethirdetés után Ryan Mmaee előtt felcsillant a remény, hogy mégis elutazhat Katarba, ugyanis a marokkói válogatott két támadója is megsérült a torna előtt. Az Olympique Marseille-ben szereplő Amine Harit keresztszalag-szakadást, a Toulouse-t erősítő Zakaria Abuklal pedig izomszakadást szenvedett. Előbbi sérülése lehetetlenné tette a vb-szereplést, utóbbié csak kétségessé, de Regragui állítólag hajlott a cserére, hogy teljesen egészséges játékosokkal kezdhesse meg a vb-t. Így került újra a képbe Ryan Mmaee.

Csakhogy a Fradi csatára marokkói források szerint forrófejűen reagált arra, hogy a testvérével együtt kimaradtak az eredeti csapatból, például az Instagramon kikövette a marokkói válogatott profilját, valamint az összes játékostársáét is. Lehet, hogy végül egy ilyen banális hiba következményeként maradt le a vb-ről, egyúttal Marokkó csodájáról. Regragui kitartott Abuklal mellett, aki az első, horvátok elleni csoportmeccset ki is hagyta, aztán Belgium ellen csereként beállva már gólt szerzett, így fontos szerepe lett a sikerekben.

A Mmaee-fivéreknek helyük lenne a vb-n

Sztanyiszlav Csercseszov, a Fradi vezetőedzője a napokban kijelentette, szerinte a Mmaee-testvérek megérdemelték volna a kerettagságot. Talán minden másképp alakul, ha az augusztusban kirúgott Vahid Halilhodzic marad a marokkói szövetségi kapitány. Ő juttatta ki a csapatot a vb-re, méghozzá története legjobb vb-selejtezős eredményét elérve, ám beleállt a konfliktusokba, az ország legnagyobb sztárját, a Chelsea-ben futballozó Hakim Zijest is száműzte a válogatottból, és végül elfogyott körülötte a levegő.

– A legnagyobb probléma az volt, hogy rágalomkampány indult ellenem a válogatási elveim miatt – nyilatkozta Halilhodzic keserűen a So Footnak már a vb alatt. – Azt akarták, hogy hívjak be olyanokat, akik nélkül is eredményeket ért el a csapat. Volt olyan játékos, aki inkább spanyol, olasz vagy francia akart lenni, aztán amikor kijutottunk a vb-re, hirtelen újra marokkóinak vallotta magát. Sok támadás ért, ennek ellenére szívesen befejeztem volna a munkát, mert éreztem, hogy nagy dolgokat érhetek el a csapattal.

A nagy dolgokat végül Walid Regragui hajtotta végre a marokkói válogatottal, amely Belgiumot és Portugáliát legyőzte, Spanyolországot pedig tizenegyespárbajban ejtette ki a vb-n, és innentől a címvédő Franciaország sem mehet biztosra ellene a szerdai elődöntőben. A marokkói szurkolókat pedig már nem érdekli Halilhodzic – ahogy vélhetően Ryan és Samy Mmaee sem.

Labdarúgó-világbajnokság, Katar, az elődöntők menetrendje:
December 13., kedd, 20.00: Argentína–Horvátország
December 14., szerda, 20.00: Franciaország–Marokkó

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: a marokkói játékosok ünneplik a szövetségi kapitányt, Walid Regraguit a Portugália ellen megnyert vb-negyeddöntő végén (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.