Direkt megfúrták a Fradi-játékosok vb-szereplését Marokkóban?

Nyolc év után újra lesz Fradi-játékos a labdarúgó-világbajnokságon, Aissa Laidouni ugyanis bekerült a tunéziai válogatott keretébe. Ugyanakkor a Mmaee fivérek, Samy és Ryan kimaradtak a marokkói válogatottból, ami botrányt keltett: helyi sajtóhírek szerint lobbisták befolyásolták a szövetségi kapitány döntését az ügyükben.

Magyar Nemzet
2022. 11. 11. 20:26
Samy Mmaee Europa League Ferencváros
Fradi Crvenza zvezda Európa-liga Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marokkóban nagy meglepetést okozott, hogy a Fradi testvérpárja, Samy Mmaee és Ryan Mmaee kimaradtak a válogatott katari vb-re utazó keretéből. Egy helyi lap szerint Walid Regragui szövetségi kapitány döntése nem szakmai, hanem politikai alapon született meg, lobbisták játszottak be két labdarúgót a keretbe az FTC játékosainak kárára – írta meg a Csakfoci.

Ha jobban megnézzük, valóban furcsa döntés született. Ryan Mmaee az összes vb-selejtezőn játszott, méghozzá remekül, hiszen nyolc meccsen négy-négy gól és gólpassz fűződött a nevéhez. Samy Mmaee a kijutásról döntő, Kongó elleni párharc mindkét meccsén kezdő volt, és mindketten ott voltak januárban az Afrika-kupán is. A Fradiban rendszeresen játszanak, Samy alapembere az Európa-ligában a csoportját megnyerő csapatnak.

 

Kik kerültek a Fradi játékosainak a helyére?

Ez a legfurcsább, mert két olyan futballistáról van szó, akik még csak játékban sincsenek. A védő Samy Mmaee helyett Badr Benoun, a támadó Ryan Mmaee helyett Abderrazak Hamdallah került be a válogatottba. Előbbi a katari Qatar SC, utóbbi a szaúdi Al-Ittihad játékosa, és ezek a bajnokságok már egy, illetve két hónapja szünetelnek. És ez még nem minden: Hamdallah legutóbb 2019-ben, Benoun pedig még tavaly lépett pályára a válogatottban, tehát az utóbbi időben egyikük sem volt állandó kerettag.

Hamdallah esete kicsit speciális, mert ő 2019-ben lemondta a válogatottságot, de most a vb előtt bocsánatot kért emiatt, így visszatérhetett. A miatta kihagyott Ryan Mmaee nem viselte jól a döntést, Marokkóban arról cikkeznek, hogy a közösségi oldalakon kikövette a marokkói válogatott profilját és a válogatott társait is.

A szövetségi kapitány, Walid Regragui alig több mint két hónapja vezeti a válogatottat, miután augusztusban kirúgták Vahid Halilhodzicot, akinek a fő bűne az lehetett, hogy összeveszett a Chelsea sztárjával, Hakim Zijessel, aki emiatt egy teljes évig nem volt kerettag.

legalább ott lesz a katari vb-n

A Fradi tunéziai középpályása, Aissa Laidouni viszont bekerült hazája világbajnoki keretébe, így jelen állás szerint egyedül ő képviseli majd az NB I-et a jövő vasárnap rajtoló tornán. Laidouni Ausztrália, Dánia és Franciaország ellen bizonyíthat majd a vb-n, amelyen legutóbb 2014-ben szerepelt Fradi-játékos, amikor Muhamed Besics volt tagja a bosnyák válogatottnak.

Borítókép: Samy Mmaee ünnepli egy gólját a Fradiban (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.