Franciaország megállította Marokkót, él a címvédés esélye

A katari tulajdonú Paris Saint-Germain sztárjai közül Kylian Mbappé vagy Lionel Messi világbajnok lesz a közel-keleti országban. A címvédő Franciaország 2-0-ra legyőzte Marokkót a második elődöntőben, így vasárnap megvédheti címét Argentína ellen.

2022. 12. 14. 21:55
null
al-Hor, 2022. december 14. Francia szurkolók a katari labdarúgó-világbajnokság Franciaország-Marokkó elõdöntõ mérkõzése elõtt az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. december 14-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi mérkőzés volt az idei futball-vb második elődöntője: Marokkó révén először szerepelt a torna ezen fázisában afrikai válogatott. Atlasz oroszlánjai Spanyolország és Portugália búcsúztatása után a címvédő Franciaország ellen folytatták volna Európa meghódítását. A lelátón a marokkói szurkolók voltak többségben, a pályán azonban egyértelműen a franciák számítottak esélyesnek.

Theo Hernandez Franciaország
Hernández góljával hamar vezetést szerzett Franciaország (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A címvédő nem számíthatott megfázás miatt az eddig alapembernek számító Rabiot és Upamecano játékára sem, Konaté és Fofana került a francia kezdőbe. A túloldalon Seddira eltiltás miatt nem állhatott Valid Regragui szövetségi kapitány rendelkezésére, a sérüléssel bajlódó Agerd és Szaissz viszont vállalta a játékot, de ebben sem volt sok köszönet. Előbbi már a bemelegítés során kikerült a csapatból, a Franciaországban született csapatkapitány húsz perc után ballagott le fejét csóválva.

S még szomorúbb lehetett amiatt, hogy ekkor már hátrányban volt Marokkó, először az idei világbajnokságon: az ötödik percben Theo Hernández lett az első, aki ellenfélként bevette az afrikaiak kapuját Katarban, miután korábban Kanada ellen Agerd öngólt vétett.

Előnyben sem lassítottak a franciák: Giroud előbb a kapufát találta el, majd a Mbappé által kiharcolt helyzetet is kihagyta. A túloldalon Unahi távoli lövése, majd az első félidő hajrájában El-Jamik látványos ollózása dolgoztatta meg Hugo Llorist, aki tizenkilencedik vb-meccsén védett, utolérve ezzel a kapusok között csúcstartó Manuel Neuert.

Marokkó balszerencséje pedig nem ért véget, a második félidőre már Mazraui sem tudott kijönni. Ennyi kieső védő mellett a ferencvárosi Samy Mmaee is biztosan szóhoz jutott volna Katarban, ha nem éppen a világbajnokság előtt kerül ki a keretből.

Az afrikai válogatott alaposan megnyomta a második játékrész elejét, Varane, majd Konaté nagy mentése kellett ahhoz, hogy a francia védelem megakadályozza az egyenlítést.

A franciák szemmel láthatóan tökéletesen elégedettek voltak azzal, hogy egyetlen kaput eltalált lövéssel vezettek, a marokkóiak pedig hiába cseleztek, kombináltak ügyesen többször az ellenfél tizenhatosa környékén, nem tudtak tiszta lövőhelyzetekig eljutni.

Az elődöntő a 79. percben dőlt el, amikor Mbappé levágódó lövése a frissen beállt Kolo Muani elé pattant, aki első labdaérintéséből megduplázta Franciaország előnyét.

A Frankfurt támadója csak Szoboszlai Dominikék csapattársa, Christopher Nkunku sérülése után került a keretbe, és első gólját szerezte a francia válogatottban, ez pedig meg is törte Marokkót.

Az afrikai válogatott a kontinens első vb-érméért szombaton Horvátország ellen játszik, a legutóbbi világbajnokság (Belgium–Anglia) után ismét csoportmérkőzés ismétlődik meg a bronzdöntőben. Franciaország pedig vasárnap megvédheti címét, az ellenfélhez, Argentínához hasonlóan története harmadik aranyérmére hajt majd.

Messi Mbappé ellen: a katari tulajdonú PSG-nél éppen így képzelhették.

Labdarúgó-világbajnokság, elődöntő

Franciaország–Marokkó 2-0 (1-0)
Gólszerző: T. Hernández (5.), Kolo Muani (79.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A francia szurkolók már kezükben érezhetik a vb-trófeát (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.