Marokkó európai? És Franciaország? Szópárbaj az elődöntő előtt

A futballszakmai szempontokon túl is különleges lesz a katari futball-vb második elődöntője. A francia lapok identitászavarral vádolták Marokkó válogatottját, s persze a válasz sem késett sokáig. Mattéo Guendouzi apja hazája ellen játszhat, a marokkóiak közül két játékos is Franciaországban született.

Magyar Nemzet
2022. 12. 14. 15:46
Romain Szaissz
ar-Rajján, 2022. december 6. A marokkói Romain Saiss, miután csapata 3-0-ra gyõzött a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Marokkó-Spanyolország mérkõzés 0-0-ra végzõdött hosszabbítása utáni büntetõpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 6-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marokkó már a legutóbbi, 2018-as világbajnokságra is úgy építette a csapatát, hogy igyekezett minél több marokkói származású, de már fiatal kora vagy akár születése óta Európában élő játékost meggyőzni arról, hogy az észak-afrikai ország válogatottjában szerepeljen. Mattéo Guendouzi esetében nem jártak sikerrel, s a középpályás ma éppen Marokkó ellen játszhat vb-elődöntőt Franciaország színeiben.

Mattéo Guendouzi
Guendouzi Marokkó helyett Franciaország válogatottját választotta (Fotó: MTI/AP/Christophe Ena)

Talán minden csak Guendouzi édesapjának modortalanságán múlt. Hervé Renard, aki az idei vb-n Szaúd-Arábiát irányította, öt éve még Marokkó szövetségi kapitányaként találkozott volna a marokkói férfival, aki azonban nem ment el a megbeszélt párizsi találkozóra.

Később ugyan összejött a randevú, de az idősebbik Guendouzi nem volt segítőkész, Mattéo pedig végül tavaly bemutatkozott a francia felnőttválogatottban, miután végigjárta a Kékek utánpótláscsapatait is.

A szerda esti vb-elődöntőben Guendouzi apja hazája ellen szerepelhet, igaz, eddig csak a Tunézia elleni, a franciák számára már tét nélküli csoportmeccsen kapott játéklehetőséget Didier Deschamps-tól.

Marokkó és Franciaország megközelítése

A francia lapok azonban még Guendouzi döntése ellenére is nekimentek Marokkónak, európai csapatként megbélyegezve Afrika első vb-elődöntősét. A marokkói keretnek éppen a fele, tizenhárom játékos európai országban született, Szofian Bufal és a portugálok elleni sérüléséből felépülni igyekvő csapatkapitány, Romain Szaissz éppen Franciaországban. Bufal marokkói bevándorlók gyermeke, Szaissznak Guendouzihoz hasonlóan az édesapja származik az afrikai országból, az édesanyja francia.

Persze Marokkó sem késett a válasszal: nem a születési hely számít, hanem a származás, s a helyi Challenge című lap kutatása alapján ezt tekintve „a francia csapat több mint kilencven százalékban vegyes külföldi nemzetiségűekből áll, főleg afrikai származásúakból”. 

A marokkói szövetségi kapitány, Valid Regragui röviden reagált a franciák megközelítésére.

– Ha a marokkói nemzeti csapatban játszunk, akkor marokkóiak vagyunk – szögezte le a kapitány, aki maga is franciaországi születésű játékosként szerepelt Marokkó válogatottjában, s mindkét országnak állampolgára.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A marokkói csapatkapitány, Romain Szaissz Franciaországban született (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.