időjárás 2°C Marcella 2023. január 31.
logo

A franciák mellett az ausztrálok léptek a kieséses szakaszba

Pajor-Gyulai László
2022.11.30. 18:03 2022.11.30. 19:22
A franciák mellett az ausztrálok léptek a kieséses szakaszba

A legutóbbi Európa-bajnokság egyik elődöntőse, Dánia nagy csalódást keltett a számára sorsdöntő meccsen, szinte egy pillanatig sem volt esélye nyerni, sőt, Ausztrália egy szép ellentámadás végén a győztes gólt is megszerezte. A már korábban továbbjutott franciák a 98. percre még hátrányban fordultak rá, ám ekkor úgy tűnt, egyenlítettek, és csoportelsőként léptek a kieséses szakaszba, ahova az ausztrálok tartanak velük. Végül Griezmann gólját nem adták meg.

A katari világbajnokság D csoportjában Franciaország már a célját elérve léphetett pályára az utolsó körben, lényegében biztos volt az első helye. Mögötte azonban reménykedő hármas sorakozott, amelyek közül mindegyik még bízhatott a továbbjutásban. Érdekesség, hogy csak Ausztráliának volt a saját kezében a sorsa, Dánia és Tunéziának a másik eredmény kedvező alakulása is kellett a boldogsághoz.

Mindkét mérkőzés kezdeti időszakára mindez rá is nyomta a bélyegét. Az ausztrálok kicsit óvatosabban a biztonságot szem előtt tartva futballoztak, a dánok viszont csipkedték magukat, próbálták maguknál tartani a labdát és vele együtt a kezdeményezést, élénk iramot diktáltak, de nagy ziccert nem tudtak kialakítani. A másik meccsen pedig Tunézia kezdett bátrabban, hiszen neki muszáj volt gólt lőnie a győzelemhez. Muszáj megjegyezni, hogy amíg Tunézia taktikai okokból változtatott kezdőcsapatán, Didier Deschamps pihentetés céljából tette meg ugyanezt, a franciáknál Mbappé, Dembélé, Giroud, Griezmann és Hugo Lloris is a kispadon foglalt helyet.

A 9. percben már ünnepeltek is az afrikaiak, ám feleslegesen, mert Gandri lesről indulva talált a hálóba. Csak az érdekesség kedvéért említjük meg, hogy nem sokkal később Laidouni kiosztott egy szép kötényt Camavingának, amit a Real Madrid középpályása zokon vett, és utánarúgott a Fradi légiósának.

MANDANDA, Steve
Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Laidouni egyébként jól játszott, rajta is múlott az afrikai együttes mezőnyfölénye, ami azonban nem szült komoly helyzeteket. A franciák a labda birtokában hosszasan passzolgattak, lesütött a játékukról, hogy nekik a döntetlen tökéletesen megfelelő eredmény. Mindebből az jött ki, hogy a szünetig egyik találkozón sem esett gól, és senkit sem fenyegetett rosszullét az izgalmaktól…

A második félidő hasonlóan folytatódott, ám csaknem egyszerre gól született mindkét stadionban. Először az 58. percben, amikor Szhiri-labdaszerzéssel indult az akció, megkapta a labdát Hazri, aki egy egyszerű, de nagyszerű csellel jutott el Mandanda kapujáig, majd laposan a kapu bal alsó sarkába lőtt – 1-0. Ebben a pillanatban Tunézia jobb gólkülönbségével megelőzte a tabellán Ausztráliát, ám nem sokáig örülhetett, ugyanis két perccel később az auszik is vezetést szereztek: Leckie kapott jó labdát és vezethette az egyetlen védőre és a dán kapusra a labdát, két csel után fektette el Maehlét, majd ballal, 11 méterről lőtt a bal alsó sarokba – 0-1.

Ha valaki azt hitte, hogy ezután a dánok minden erejüket mozgósítva mégy igyekeznek megragadni a halvány remény adta lehetőséget, az nagyot csalódott, a csapatuk lelkesedés és elképzelés nélkül futballozott. A másik stadionban a franciáknak nem volt létkérdés a pontszerzés, ám a presztízs miatt beállt többek között Kylian Mbappé is, vele sikerült beszorítani a kapuja elé Tunéziát, amely viszont hősiesen védekezett. Nyilván közben szoríthattak, hogy Dánia kiegyenlítsen Ausztrália ellen, ám ez nem történt meg, így hiába verték meg a regnáló világbajnokot, az ausztrálok 2006 után másodszor jutottak be a tizenhat közé. Sőt, amikor ez véglegessé vált, Franciaország ki is egyenlített a 98. percben: egy rosszul kifejelt labda után Griezmann elé pattant a labda, aki közelről nem hibázott – ugyanakkor a VAR később érvénytelenítette a találatot.

Világbajnokság, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, D csoport

Tunézia–Franciaország, 1-0 (0-0), al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion), jv.: Conger Matthew (új-zélandi). Gólszerző: Hazri (58.)

Ausztrália–Dánia 1-0 (0-0), al-Vakra, jv.: Ghorbal Mustapha (algériai). Gólszerző: Leckie (60.)

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 6, 2. Ausztrália 6, 3. Tunézia 4, 4. Dánia 1. 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Matthew Leckie mintha maga sem hinné, hogy gólt lőtt (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.