időjárás 6°C Ambrus 2022. december 7.
logo

Hervé Renard Drogba után Messi álmát is meghiúsíthatja

Koczó Dávid
2022.11.23. 12:01 2022.11.23. 12:05
Hervé Renard Drogba után Messi álmát is meghiúsíthatja

Abdulelah al-Malki, Szaúd-Arábia futballistája az Argentína elleni történelmi 2-1-es győzelem után a szövetségi kapitány szerepét emelte ki. Hervé Renard nem először bizonyította, hogy nagy válogatott-tornán képes borítani a papírformát.

– Hervé Renard megríkatott minket, úgy motivált és úgy pörgetett fel minket a második félidőre – nyilatkozta az Argentína elleni győzelem után Abdulelah al-Malki. A világbajnokságokon Messi és társainak legyőzése volt a francia mágus első igazán nagy dobása, de Renard számára nem ismeretlen terület, ha borítani kell a papírformát.

Hervé Renard
Hervé Renard fel tudja tüzelni a játékosokat. Fotó: AFP/Khaled Desouki

A most ötvennégy éves Hervé Renard játékosként, majd edzői karrierje első éveiben sem keltett túl nagy feltűnést. Az első lépés az ismertség felé a 2010-es Afrikai Nemzetek Kupája (ANK) volt, amelyen a vezetésével Zambia tizennégy év után először túlélte a csoportkört. Ennek ellenére távozott, de a következő, 2012-es ANK-kiírásra visszatért.

Sőt Hervé Renard nemzeti hős lett.

Zambia a csoportban Szenegált, az elődöntőben Ghánát győzte le. De az igazi párhuzam a mostani bravúrral a 2012-es finálé. Ha nem is a világ legendája, Lionel Messi, de az afrikai kontinens egyik kiemelkedő egyénisége, Didier Drogba állt a túloldalon, aki szintén pályafutása vége felé járva az első aranyát üldözte a viadalon, amelynek korábban egy döntőjét már elbukta.

Ahogy kedden Messi, a tíz évvel ezelőtti fináléban Drogba is rúghatott tizenegyest, ám az elefántcsontparti sztár hibázott. Később a tizenegyespárbajban ugyan javított, de társai közül Kolo Touré és Gervinho is rontott, a sokkal kisebb nevekből álló zambiai csapat nyerte a trófeát, Drogba pedig ANK-arany nélkül vonult vissza. Messinek még lehet visszaút az álom felé.

Renard nemcsak a tornagyőzelemmel vált nemzeti hőssé Zambiában, hanem azzal is, hogy a győzelem pillanatában nem feledkezett el megemlékezni az ország első nagy generációjáról, amelynek legtöbb tagja 1993-ban repülőszerencsétlenségben hunyt el, alig néhány kilométerre a 2012-es nagy diadal helyszínétől. Al-Malki szavait felidézve elképzelhető, hogy akkor milyen motivációs beszédet mondhatott az öltözőben.

Zambiával a VB-részvétel nem jött össze Renard-nak, Elefántcsontpart viszont megbocsátott neki, miután 2015-ben Afrika kupa-aranyra vezette az immár Drogba nélküli válogatottat.

Az afrikai sikereket meglovagolva igyekezett hazájában klubedzőként karriert csinálni, de úgy tűnik, ez nem neki való: a Sochaux-val kiesett a francia élvonalból, a Lille élén fél idényt sem élt meg.

Hervé Renard és a világbajnokság

A francia szakember négy éve, Oroszországban Marokkó válogatottját irányította. Az észak-afrikai csapattal csak a szimpatikus vesztes szerepig jutott: bár Marokkó a nyitányon tetszetősebb futballt játszott, mint ellenfele, Irán, egy utolsó pillanatban lőtt öngóllal vereséget szenvedett. A harmadik fordulóban, már biztos kiesőként Spanyolország ellen kétszer is vezetett Marokkó, de végül meg kellett elégednie egy ponttal.

Idén Katarban Szaúd-Arábia élén kapott lehetőséget, már a selejtezőn is ő vezette végig a Zöld Sólymokat, akik Japán és Ausztrália előtt nyerték a csoportjukat.

A vb-n ennek ellenére senki nem adott esélyt nekik, nemcsak a Lionel Messi vezette Argentína, de még Mexikó és Lengyelország ellen sem. Renard viszont újra megmutatta, hogy tudja borítani a papírformát, s ezzel teljesen nyílttá tette a C csoportot, ahol egyébként személyes érintettsége is van.

A második fordulóban ugyanis Hervé Renard az anyai nagyszülei hazája, Lengyelország ellen vezeti Szaúd-Arábiát.

Borítókép: Lionel Messi csalódottan hagyta el a pályát (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.