Szaúd-Arábia és a FIFA sem ismer lehetetlen küldetést

A katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának nyitómeccsének Argentína harminchat mérkőzéses veretlenségi sorozattal vágott neki. Szaúd-Arábia azonban alaposan meglepte a világot, és hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte Messiéket.

2022. 11. 22. 13:07
Szalem Al-Davszari Szaúd-Arábia gólöröm
Loszaíl, 2022. november 22. A szaúdi Szalem ad-Davszari ünnepel, miután gólt szerzett a katari labdarúgó-világbajnokság elsõ fordulójában, a C csoportban játszott Argentína-Szaúd-Arábia mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. november 22-én. MTI/AP/Ricardo Mazalan Fotó: MTI/AP/Ricardo Mazalan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína vitán felül esélyesként várta a Szaúd-Arábia elleni mérkőzését a katari futball-vb-n. Ez volt az első meccse a tornán a nagy valószínűséggel utolsó világbajnokságán szereplő Lionel Messi vezette csapatnak, amely az aranyérem reményében érkezett a Közel-Keletre. Messi hamar meg is dolgoztatta Al-Ovaisz kapust, majd a tizedik percben megszerezte a vezetést, büntetőből.

Lionel Messi FIFA World Cup VAR Szaúd-Arábia Argentína
Messi büntetőjével Argentína vezetett Szaúd-Arábia ellen (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Csak éppen azt nem érthette senki a helyszínen, hogy miért járt a tizenegyes.

A VAR kihívta a szlovén játékvezetőt, Slavko Vincicet, aki egy percekkel korábban beadott szöglet jeleneteit látta maga előtt. A szokásos tizenhatoson belüli küzdelemben egy argentin a földre került, így a szlovén sípmester engedelmesen a büntetőpontra mutatott. Hasonló tucatjelenetért kapott büntetőt Irán is Anglia ellen, persze szintén VAR-közbeavatkozás után, valamikor a csoportmeccs 115. perce körül, igaz, az már nem osztott, nem szorzott.

Az új küldetéssel kemény fába vágta a fejszéjét a FIFA és a VAR, mert innentől kezdve teljes mértékben következetesen kellene megítélni ezeket a tizenhatoson belüli öleléseket, mezmegragadásokat, eséseket. Lehetetlen feladatnak tűnik.

A harminckettedik percben például egy szaúdi játékos tűnt el egy oldalsó beívelés után az argentin tizenhatoson belül, még csak egy visszajátszást sem láttunk róla. Az angol szurkolók pedig egy Maguire-rel szembeni hasonló esetet rónak fel a FIFA-nak.

Argentína az első félidőben még háromszor betalált a szaúdi kapuba, Lionel Messi egyszer, Lautaro Martínez kétszer hihette magát néhány pillanatig gólszerzőnek, azonban mindannyiszor les volt az ítélet. A három eset közül kettő egyértelmű volt, az Inter támadójának első lesgóljánál viszont leginkább a karja lógott csak túl a leshatáron, azt pedig nem kellene figyelembe venni a döntésnél, hiszen nem szerezhető vele szabályos gól. A váll csücskével viszont már igen, így aztán maradt az 1-0 a szünetre.

Az argentinok egyértelmű fölényben játszottak, a szaúdiak játékában ugyan sokkal több kurázsi volt felfedezhető, mint a házigazda Kataréban, de az első félidőben nem veszélyeztették az argentin kaput.

Szaúd-Arábia Argentína
Nem sokan számítottak arra, hogy Szaúd-Arábia Argentína fölé kerekedhet (Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil)

Szaúd-Arábia öt csodálatos perce

Ellenben a másodikban!

Szaleh Al-Sehri csapta be Romerót, majd egyenlített. Sőt, a bekapott gól megzavarta az argentinokat, s mire felocsúdtak, már hátrányban voltak Szalem Al-Davszari remek találatának köszönhetően.

A folytatásban Al-Ovaisz több nagy védést is bemutatott, máskor a védői segítették ki remek mentésekkel, az argentin drukkerek pedig egyre idegesebben figyelték a meccset, amelyet a csoportban előzetesen a legkönnyebbnek gondoltak.

Messi próbálkozott lábbal, fejjel, szabadrúgásból, de semmi sem működött. Hervé Renard egyik gólszerzője helyett védőt hozott be, játékosai pedig egyre látványosabban húzták az időt, Vincic el is kezdte osztani érte a sárga lapokat, majd nyolc perc hosszabbítást állapított meg.

Ebből aztán még több lett, a 95. percben ugyanis Al-Ovaisz mentés közben felhúzott térdével kiütötte saját védőjét, Al-Sahranit. Ha Vincic másért nem, azért biztosan kritikát kap majd a FIFA-tól, hogy a nyilvánvaló fejsérülés, agyrázkódás-veszély ellenére engedte tovább a játékot, megvárva, mire megy Messi az akcióból.

Al-Ovaisz még a 101. percben is bemutatott egy látványos védést, többre pedig nem volt szükség. Szaúd-Arábia legyőzte Argentínát.

Az arab ország csapata az 1994-es, szenzációs bemutatkozás óta egyszer sem járt közel ahhoz, hogy túlélje a világbajnokság csoportkörét. Ehhez képest Katarban bemutatkozásképpen megszakította az egyik legnagyobb esélyesnek tartott Argentína harminchat meccses veretlenségi sorozatát. A vb-ről lemaradt Olaszország legalább annak örülhet, hogy a harminchetes világcsúcsa érintetlen marad.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Labdarúgó-világbajnokság, C csoport, 1. forduló
Argentína–Szaúd-Arábia 1-2 (1-0)
Gólszerző: Messi (10., 11-es), illetve Al-Sehri (48.), Sz. Al-Davszari (53.)

Borítókép: Al-Davszari ünnepli a gólját, feje tetejére állt a papírforma (Fotó: MTI/AP/Ricardo Mazalan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.