időjárás 2°C Ignác 2023. február 1.
logo

Katar mellett Morgan Freeman a vb-nyitómérkőzés nagy vesztese

Magyar Nemzet
2022.11.20. 18:59 2022.11.20. 20:00
Katar mellett Morgan Freeman a vb-nyitómérkőzés nagy vesztese

Katar az első csapat a labdarúgó-világbajnokságok történetében, amely házigazdaként elvesztette a nyitómérkőzést. Ecuador teljesen megérdemelten nyert 2-0-ra. A megnyitóünnepség is azt erősíti, hogy a szervezők szándéka ellenére a viadalt végigkísérhetik a politikai felhangok. Éppenséggel a hétfői Anglia–Irán találkozó is beleillik ebbe a sorba. A franciák újabb klasszisukat vesztették el, az aranylabdás Benzema is megsérült, s nem is játszhat a vb-n.

A labdarúgó-világbajnokság megnyitóünnepsége hagyományosan nem vetekszik az olimpiáéval. Rövidebb és nem annyira impozáns. A katariakat ráadásul arculcsapásként érte, hogy Shakira két nappal a rajt előtt lemondta a fellépést. Korábban miért vállalta el? – tehetnénk fel a költői kérdést.

Sztárokból így sem volt hiány. Porondra lépett a koreai popzene, a K-pop egyik népszerű énekese, Dzson Guk, és a világhírű amerikai színész, Morgan Freeman is vállalt szerepet egy kisebb jelenet erejéig, amiért persze a közösségi médiában ízekre szedték szerte a világon.

Egyértelmű jeleként annak, hogy a politika, az emberi, valamint az LMBTQ-jogok kérdése várhatóan végig terítéken lesz a világbajnokság során. Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség elnöke csak rövid, formális köszöntőbeszédet mondott, aztán megkezdődött a játék.

Ecuador már a 3. percben megszerezte a vezetést, Enner Valencia, Szalai Attila csapattársa a Fenerbahcénál bólintott a hazaiak hálójába. 

A videóbíró azonban érvénytelenítette a találatot. A visszajátszás sokáig nem tudta igazolni a döntés jogosságát, ami egyből alapot adott a gyanúra, hogy kedveznek a házigazdának. 

Aztán csak láthattunk egy olyan képet, még az akció legelején, a szabadrúgásnál, amikor az egyik ecuadori néhány centivel talán tényleg lesen állt.

Az elvett gól nem vetette vissza a dél-amerikaiakat, s Valencia a 16. percben már szabályos gólt szerzett. Jól lépett ki a védők közül, majd elvitte a labdát a kapus mellett, aki kézzel elkaszálta. Egyértelmű büntető, amit a sértett értékesített. A 31. percben már 2-0-ra vezetett Ecuador. Jobb oldali beadást ismét csak Valencia bólintott védhetetlenül a kapuba. Érett a történelmi meccs, hiszen rendező ország a korábbi huszonkét világbajnokságon még sohasem maradt alul a nyitómérkőzésen.

Öngól a nyitányon

Mégsem engedélyezik a katari vb-n a sör árusítását és fogyasztását, melyet végül csak a VIP-vendégek élvezhetnek.

Jobb ötlet híján a katariak elkezdték faragni Valenciát, a második faultnál ápolást kért a meccs hőse, de aztán visszatért, és a második félidőben is ott volt a pályán. A folytatásban meglehetősen eseménytelenül peregtek a percek. Ecuadornak tökéletesen megfelelt az eredmény, Katar pedig kénytelen, kelletlen beérte egy-egy támadással. Ecuador tehát győzött 2-0-ra, az előzetes várakozásokhoz képest egyértelműbben érvényesítve a papírformát.

A csoport másik meccsén, hétfőn Hollandia és Szenegál csap össze 17.00-től.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Ecuador rászolgált az ünneplésre (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.