időjárás 3°C Andor , András 2022. november 30.
logo
MÉLYSZÁNTÁS

Öngól a nyitányon

PILHÁL GYÖRGY
2022.11.20. 06:40
Öngól a nyitányon

A futball-világbajnokság első mérkőzésére már a vasárnapi hivatalos megnyitó előtt sor került Katarban. 

A rendezők bejelentették: a találkozók helyszínén nem engedélyezik a sör árusítását és fogyasztását. Holott még a múlt héten is azzal nyugtatgattak mindenkit, hogy a nyolc vb-stadion környékén ott lesznek majd a megbeszélt piros sörsátrak. Ehhez képest most kiderült, csak a VIP-vendégek díszpáholyaiban lehet sörözni.

Kívülálló ember talán nem érzékeli, mekkora nagy probléma ez. Valamirevaló futballszurkoló ugyanis elképzelhetetlen sörivás nélkül. (Annak dacára, hogy a rendezők egy korsó sör árát 50 katari riálban, vagyis átszámítva 5400 forintban állapították meg.) 

Nem véletlen, hogy a világbajnokságot 75 millió dollárral támogató Budweiser már a legelején megállapodott a rendezőkkel: „a jegytulajdonosok a stadion területén a meccs előtt legalább három, és lefújás után legalább még egy órán át hozzájutnak a Budweiser és a Budweiser Zero sörhöz, valamint a Coca-Cola termékeihez”.  Első az üzlet.

Harari, a hamis próféta

A felkapott sztár nem más, mint a globalista elit filozófusa, ha úgy tetszik, megmondóembere.

(Kis színes. 2021 nyarán, a magyar–portugál futballmeccs előtti sajtótájékoztatón az asztalnál ülő Cristiano Ronaldo nemes egyszerűséggel félretolta az elé rakott Coca-Colát, helyette vizet kért. A Coca-Cola részvényárfolyama szinte azonnal 1,6 százalékkal, hatmilliárd dollárral visszaesett.)

A söreladás tilalmáról szóló döntés időzítését a Futballszurkolók Szövetsége is erősen bírálta: „Az igazi probléma, hogy az utolsó pillanatban történt minden. Mert ha magyarázat nélkül meggondolhatják magukat a szervezők, akkor a szurkolók érthetően aggódhatnak: vajon teljesítik-e majd a többi ígéretüket?” 

Több szponzorcég kijelentette, felháborító, ahogyan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség cserben hagyta őket, ezek szerint az olyan alapvető kérdésre, mint a szabad sörivásra sincs ráhatása. Nem képes megakadályozni, hogy Katar egy letárgyalt témában csak úgy kifaroljon a megállapodásból. 

Egy, már a helyszínen tartózkodó angol szurkolót a legjobban az háborított fel, hogy miközben ők ott téblábolnak szomjasan, a VIP-vendégek gondtalanul söröznek, vigadnak, talán még a bőgőbe is beleugranak. Skandalum!

Persze az egészhez tudni kell, a konzervatív muszlim Katarban az alkoholárusítást erősen korlátozzák. Gyakorlatilag csak a szállodák bárjaiban lehet hozzájutni, szándékosan csillagászati áron.

(Zárójelben. Vajon meddig lesz képes fenntartani a szeszkorlátozást, illetve -tilalmat a kis arab ország? Tanulmányainkból tudjuk, hogy az ilyesmi eddig még sehol sem jött be. Annak idején, száz esztendeje az Egyesült Államokban is megpróbálkoztak vele, ám csak azt érték el, hogy fellendült az illegális szeszkereskedelem. Gengszterbandák jelentek meg a színen, s attól kezdve már nemcsak a májzsugor, hanem az „ólommérgezés” is szedte az áldozatait.

Az orosz cárok is megpróbálták korlátozni a lakossági italozást, de nekik sem sikerült. Sőt II. Miklós idejében többször fellázadt a nép, a vodkastopok több száz halottat követeltek, az elvonási tünetekkel küzdő szomjas emberek felgyújtották és szétverték a kiszáradt kocsmákat, miközben a szeszfőzdék dolgozói munka nélkül maradtak. 

A tilalmak ott is csak az illegális alkoholkereskedelmet serkentették. Magyar példa is akad: egy 1978-as rendelet szerint délelőtt kilencig nem lehetett szeszes italt vásárolni a boltokban – mire persze nyomban megjelentek a kapualjakban a demizsonos zugkimérések… A piac alkalmazkodik.)

Egy kis független nyugalmat

A XXI. század magyarja a pőre valóságról szeretne olvasni, és önmagáról, gondjairól, örömeiről.

Egy friss hír szerint a skót BrewDog sörfőzde most bejelentette: tiltakozásul minden egyes eladott Lost Lager bevételét az emberi jogokért harcolóknak ajánlja fel. A cég fölteszi a kérdést: hogyan kaphatta meg a rendezést az a Katar, amelyik lábbal tiporja az emberi jogokat, vagyis a szabad sörivást? Hogyan lehetett ő a világbajnokság rendezője?

A FIFA elnöke, Gianni Infantino viszont eközben sajtótájékoztatón védte meg a házigazdákat: – Szerintem, ha három órán át nem ihatsz, túléled – magyarázta az újságíróknak.

Aztán valószínűleg beugrott a VIP-szekcióba egy pofa sörre.

Borítókép: Egy Budweiser sör a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság médiaközpontjában, Dohában 2022. november 18-án, két nappal a világbajnokság kezdete előtt (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.