idezojelek

Öngól a nyitányon

Mégsem engedélyezik a katari vb-n a sör árusítását és fogyasztását, melyet végül csak a VIP-vendégek élvezhetnek.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined

A futball-világbajnokság első mérkőzésére már a vasárnapi hivatalos megnyitó előtt sor került Katarban. 

A rendezők bejelentették: a találkozók helyszínén nem engedélyezik a sör árusítását és fogyasztását. Holott még a múlt héten is azzal nyugtatgattak mindenkit, hogy a nyolc vb-stadion környékén ott lesznek majd a megbeszélt piros sörsátrak. Ehhez képest most kiderült, csak a VIP-vendégek díszpáholyaiban lehet sörözni.

Kívülálló ember talán nem érzékeli, mekkora nagy probléma ez. Valamirevaló futballszurkoló ugyanis elképzelhetetlen sörivás nélkül. (Annak dacára, hogy a rendezők egy korsó sör árát 50 katari riálban, vagyis átszámítva 5400 forintban állapították meg.) 

Nem véletlen, hogy a világbajnokságot 75 millió dollárral támogató Budweiser már a legelején megállapodott a rendezőkkel: „a jegytulajdonosok a stadion területén a meccs előtt legalább három, és lefújás után legalább még egy órán át hozzájutnak a Budweiser és a Budweiser Zero sörhöz, valamint a Coca-Cola termékeihez”.  Első az üzlet.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kis színes. 2021 nyarán, a magyar–portugál futballmeccs előtti sajtótájékoztatón az asztalnál ülő nemes egyszerűséggel félretolta az elé rakott Coca-Colát, helyette vizet kért. A Coca-Cola részvényárfolyama szinte azonnal 1,6 százalékkal, hatmilliárd dollárral visszaesett.)

A söreladás tilalmáról szóló döntés időzítését a Futballszurkolók Szövetsége is erősen bírálta: „Az igazi probléma, hogy az utolsó pillanatban történt minden. Mert ha magyarázat nélkül meggondolhatják magukat a szervezők, akkor a szurkolók érthetően aggódhatnak: vajon teljesítik-e majd a többi ígéretüket?” 

Több szponzorcég kijelentette, felháborító, ahogyan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség cserben hagyta őket, ezek szerint az olyan alapvető kérdésre, mint a szabad sörivásra sincs ráhatása. Nem képes megakadályozni, hogy Katar egy letárgyalt témában csak úgy kifaroljon a megállapodásból. 

Egy, már a helyszínen tartózkodó angol szurkolót a legjobban az háborított fel, hogy miközben ők ott téblábolnak szomjasan, a VIP-vendégek gondtalanul söröznek, vigadnak, talán még a bőgőbe is beleugranak. Skandalum!

Persze az egészhez tudni kell, a konzervatív muszlim Katarban az alkoholárusítást erősen korlátozzák. Gyakorlatilag csak a szállodák bárjaiban lehet hozzájutni, szándékosan csillagászati áron.

(Zárójelben. Vajon meddig lesz képes fenntartani a szeszkorlátozást, illetve -tilalmat a kis arab ország? Tanulmányainkból tudjuk, hogy az ilyesmi eddig még sehol sem jött be. Annak idején, száz esztendeje az Egyesült Államokban is megpróbálkoztak vele, ám csak azt érték el, hogy fellendült az illegális szeszkereskedelem. Gengszterbandák jelentek meg a színen, s attól kezdve már nemcsak a májzsugor, hanem az „ólommérgezés” is szedte az áldozatait.

Az orosz cárok is megpróbálták korlátozni a lakossági italozást, de nekik sem sikerült. Sőt II. Miklós idejében többször fellázadt a nép, a vodkastopok több száz halottat követeltek, az elvonási tünetekkel küzdő szomjas emberek felgyújtották és szétverték a kiszáradt kocsmákat, miközben a szeszfőzdék dolgozói munka nélkül maradtak. 

A tilalmak ott is csak az illegális alkoholkereskedelmet serkentették. Magyar példa is akad: egy 1978-as rendelet szerint délelőtt kilencig nem lehetett szeszes italt vásárolni a boltokban – mire persze nyomban megjelentek a kapualjakban a demizsonos zugkimérések… A piac alkalmazkodik.)

Egy friss hír szerint a skót BrewDog sörfőzde most bejelentette: tiltakozásul minden egyes eladott Lost Lager bevételét az emberi jogokért harcolóknak ajánlja fel. A cég fölteszi a kérdést: hogyan kaphatta meg a rendezést az a Katar, amelyik lábbal tiporja az emberi jogokat, vagyis a szabad sörivást? Hogyan lehetett ő a világbajnokság rendezője?

A FIFA elnöke, Gianni Infantino viszont eközben sajtótájékoztatón védte meg a házigazdákat: – Szerintem, ha három órán át nem ihatsz, túléled – magyarázta az újságíróknak.

Aztán valószínűleg beugrott a VIP-szekcióba egy pofa sörre.

Borítókép: Egy Budweiser sör a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság médiaközpontjában, Dohában 2022. november 18-án, két nappal a világbajnokság kezdete előtt (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.