Az egyik legszebb vb-találat csoportja újra összejöhet

Pénteken nem mérkőzés, hanem sorsolás tartja lázban a futballvilágot: bolondok napján készítik el a 2022-es, katari labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását.

2022. 04. 01. 9:23
DOMI FOOT ITA/BUL 315 12A
Saudi Arabia's forward Saeed Owairan celebrates after scoring a goal during the World Cup first round soccer match between Saudi Arabia and Belgium 29 June 1994 in Washington. Saudi Arabia upset Belgium 1-0. AFP PHOTO/OMAR TORRES (Photo by OMAR TORRES / AFP) Fotó: AFP/Omar Torres
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „félpályás szólógól a világbajnokságon” kifejezésre a világ legtöbb országában Diego Maradona neve ugrik be elsőre. A fő kivétel Szaúd-Arábia, Szaid el-Ovairan 1994-es alakítása ugyanis azóta is a közel-keleti ország legnagyobb világbajnoki sikerének jelképe.

A szaúdi támadó azóta sem szerénykedik, ha szóba kerül a gólja.

Hasonló volt a gólom, mint Maradonáé, bár én kissé messzebbről indultam.

Az Egyesült Államokban rendezett vb-n Szaúd-Arábia újoncként vett részt, a hollandoktól elszenvedett papírforma-vereség után legyőzte Marokkót, majd óriási szenzációt okozva Belgiumot is. A két európai válogatott és Szaúd-Arábia is hat ponttal zárta a csoportkört, Belgium a váratlan vereséggel a harmadik helyre szorult, de az utolsó huszonnégy csapatos világbajnokságon, a négy legjobb csoportharmadik egyikeként ez is továbbjutást ért.

A belgák hiába próbálták megállítani el-Ovairant. Fotó: AFP/Omar Torres

Idén, az utolsó harminckét csapatos világbajnokságon újra összejöhet ez a csoport, hiszen Belgium az első, Hollandia a második, Marokkó a harmadik, Szaúd-Arábia a negyedik kalapból várja a sorsolást. Halálcsoportnak nem neveznék előzetesen a négyest, a két európai válogatott lenne egyértelmű esélyes a továbbjutásra.

Igaz, így volt ez huszonnyolc évvel ezelőtt is…

Ha már halálcsoport: összejöhet már a csoportkörben a legutóbbi világbajnoki döntő „visszavágója” is a franciák és a horvátok között. Hasonlóra volt példa nyolc évvel ezelőtt, amikor a hollandok 5-1-es kiütéssel feleltek meg a 2010-es vb-döntőben elszenvedett vereségre Spanyolországnak. Ez a párosítás akár idén is kialakulhat a csoportkörben, a németeknek pedig három lehetőségük is van, hogy korábbi vb-döntőjük párosítása megismétlődjön már a kieséses szakasz előtt, Anglia, Argentína vagy Brazília ellen.

Kevésbé kínálja magát, hogy a harmadik és negyedik kalapokból mely válogatottak generálhatják az idei világbajnokság halálcsoportját. Előbbiből a selejtezőcsoportját Portugália előtt megnyert Szerbia és Afrika bajnoka, Szenegál tűnik a legveszélyesebbnek, de leginkább talán a papíron leggyengébb együttesek közül a pótselejtezős ismeretlenek kavarhatják meg az erőviszonyokat. A világranglistán elfoglalt helye alapján Wales, Peru vagy Costa Rica is harmadik kalapos lehetett volna.

S igazi sötét ló lehet a világbajnokságra 1986 után visszatérő Kanada, amely Mexikó és az Egyesült Államok előtt megnyerte a Concacaf-zóna selejtezőjét.

Megvan arra is a lehetőség, hogy a legutóbbi, oroszországi világbajnokság egyik csoportja megismétlődjön, de ez a sorsoláskor még nem válhat véglegessé: ha Brazília, Svájc és Szerbia mellé a Concacaf/OFC-pótselejtezőt húzzák Dohában, akkor Costa Rica júniusban, Új-Zéland ellen kiharcolhatja az újrázást.

A sorsolás menete

A rendező Katar automatikusan az első kalapba, onnan is az A csoportba kerül. A többi válogatottat a tegnap kiadott FIFA-világranglista – amelyen Belgium három és fél év után elvesztette első helyét Brazília javára – alapján sorolták kalapokba, a még ismeretlen résztvevők az utolsóban kaptak helyet. Minden csoportban legalább egy, legfeljebb két európai válogatott lesz, a többi kontinens pedig egyetlen négyesbe sem adhat egynél több csapatot.

1. kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália.

2. kalap: Mexikó, Hollandia, Dánia, Németország, Uruguay, Svájc, Amerikai Egyesült Államok, Horvátország.

3. kalap: Szenegál, Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Dél-Korea, Tunézia.

4. kalap: Kamerun, Kanada, Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána, a három júniusi kijutó.

Borítókép: Szaid el-Ovairan gólöröme 1994-ből (Fotó: AFP/Omar Torres)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.