A kanadai csodacsapat kapitánya nem kellett az MTK-nak

Másodszor jutott ki a kanadai válogatott a világbajnokságra, a decemberi katari tornán 1986 óta először lesz résztvevő. A pajzsot kardra cserélték, ami szimbolizálja az országban lezajlott futballforradalmat, amely a jégkorong hegemóniáját is veszélyezteti. Minderről a hazánkból elszármazott Komlódi József mesélt lapunknak, a III. Kerület korábbi játékosa több mint harminc éve a kanadai labdarúgásban dolgozik.

2022. 03. 29. 20:32
Football: World Cup 2022 qualifiers - Concacaf - 3rd round day 13: Canada v Jamaica
The Canadian mens national team celebrate after defeating Jamaica 4-0 in their World Cup Qualifying match at BMO Field in Toronto, Ontario, Canada on March 27, 2022. - Canada qualified for the World Cup for the first time in 36 years on Sunday with an emphatic 4-0 victory over Jamaica in Toronto. (Photo by Geoff Robins / AFP) Fotó: Europress/AFP/Geoff Robins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lőtte a magyar futball legutóbbi gólját világbajnokságon 1986. június 6-án Kanada ellen. Ezzel a találattal alakult ki a 2-0-s végeredmény, amely csak enyhe gyógyírt jelentett a szovjetek elleni első mérkőzésen elszenvedett 6-0-s vereség okozta irapuatói sebekre.

Most jó esély van rá, hogy előbb lesz kanadai gólszerző a vb-n, mint Détári után újabb magyar.

Kanada vasárnap 4-0-ra legyőzte Jamaicát az Észak- és Közép-amerikai, karibi zóna (CONCACAF) selejtezőjének utolsó előtti fordulójában, és ezzel 1986 után újra kijutott a világbajnokságra, ellenben a magyar válogatott zsinórban kilencedszer is lemarad a tornáról.

A mostani kanadai válogatott jóval nagyobb játékerőt képvisel, mint amelyik a 36 évvel ezelőtti mexikói vb-n szerzett pont és gól nélkül, Magyarország mögött az utolsó helyen végzett a C csoportban.

– Kevesen tudják, de több mint száz kanadai játékos szerepel szerte Európában – árulta el érdeklődésünkre Komlódi József, aki jelenleg a saját klubját, a Prostars FC-t igazgatja, és korábban vezetett futballakadémiát, dolgozott a labdarúgó-szövetségnek is az edzőképzés, az utánpótlás megszervezésére fókuszálva Kanadában.

– Nagy volt az öröm a vb-kvalifikáció miatt az országban, de már el is várták a sikert az emberek – tette hozzá Komlódi. – Most jutott el arra a pontra a válogatott, hogy le tudta győzni Mexikót is, ami korábban szinte elképzelhetetlen volt. Hihetetlenül gyors futballt játszik a csapat, amely a vb-n is meglepetést szerezhet.

Egy karddal a poggyászban utazgattak

Múlt pénteken Costa Rica otthonában 1-0-s vereséget szenvedett Kanada, amely ezzel tizenhét veretlen vb-selejtező után kapott ki először. Meglepő incidens kísérte a csapat útját, mivel Costa Ricába érkezve a reptéren a vámhatóság lefoglalt egy kardot a kanadaiaktól. Az ügy hátterét John Herdman szövetségi kapitány mutatta be:

Azt mondtam a fiúknak, hogy Kanadának mindig is volt pajzsa, de mi kovácsoltattunk egy kardot, amelyen az áll latinul, hogy nihil timendum est, azaz ne félj semmitől. Ilyen az új kanadai válogatott.

A kard nélkül tehát Kanada veszített Costa Ricában, de a hatóságok visszaszolgáltatták a szimbolikus fegyvert, majd Jamaica legyőzésével feltette a pontot az i-re a Herdman-csapat.

Méghozzá úgy, hogy a legismertebb kanadai futballista, a hetvenmillió eurós szélső, Alphonso Davies nem is játszhatott. A 2020-ban BL-győztes Bayern München alapembere a koronavírus-fertőzést követő szívizomgyulladása után épp a visszatérésen fáradozik, de rajta kívül is vannak Európában már bizonyított játékosok a kanadai keretben. A támadó Jonathan David például a Ligue 1 egyik legjobb góllövője, az idényben 13 találatot számlál a Lille-ben.

Dzsudzsák volt csapattársa élő legenda

Ismerős lehet Atiba Hutchinson neve is, aki korábban társa volt a PSV Eindhovenben, jelenleg 39 évesen a török Besiktas és a vb-re kijutó Kanada csapatkapitánya. Mint kiderült, 

egykor az MTK játékosa is lehetett volna a 94 válogatottságával nemzeti csúcstartó középpályás, de Magyarországon nem láttak fantáziát benne.

– Amikor tizennyolc éves volt, elvittem az MTK-hoz, de a vezetőedző azt mondta, ilyen játékos náluk is akad – mesélte Komlódi József. – Ennek ellenére nagyon hittem Hutchinsonban, gyerekkorában én választottam ki az ontariói tartományi válogatottba, és később Dániába került, ahonnan még feljebb tudott lépni.

Komlódi szerint sokat fejlődött a kanadai futball, mióta ő 1990-ben megérkezett Torontóba. Idehaza többek közt a III. Kerületben futballozott, aztán 1988-ban Németországba költözött, ahol alacsonyabb osztályban játszott, majd megszerezte az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) A licences edzői képesítését. Kanadában szinte a nulláról kellett felépíteni a futballt, amiben ő is szerepet vállalt.

Komlódi József, a kanadai futball magyar szereplője 

– Az első dolgom volt, hogy csapatot keressek magamnak, de egyszerűen nem léteztek klubok – ecsetelte Komlódi. – A különböző etnikai csoportoknak voltak saját felnőttcsapataik, utánpótlás azonban nem volt. 1995 után a fellendülő bevándorlás hozott gyökeres változást, egyre többen érkeztek olyan országokból, ahol a foci volt az első számú sportág. Mivel olcsóbb is, mint a hoki, egyre többen kezdtek játszani. A szülők összeálltak, és közösségi, nonprofit alapon szervezték meg a csapataikat.

Innen jutottak el addig, hogy manapság több igazolt labdarúgó van Kanadában (900 ezer), mint jégkorongozó (350 ezer).

– Az észak-amerikai sportágak félnek a futballtól, vannak olyan területek, ahol már be kellett zárni a hokicsarnokot, mert mindenki focizni akart – tette hozzá Komlódi. – A szülők fizetnek azért, hogy a gyerekeik futballozzanak. Az éves tagdíj ezerötszáz és öt-hatezer kanadai dollár (kb. 1,6 millió forint) között mozog, attól függően hányszor edzenek egy héten, milyen szintű a képzés.

Az oktatás vonzóbb a futballnál

Komlódi olvasatában a kanadai módszer lényege, hogy az edzők nem megmondják a játékosnak, mit kell csinálnia a pályán, hanem rávezetik, hogy maga jöjjön rá.

– Átadjuk a gyereknek a kezdeményezést. Ha a balbekknek elmondom, mi a feladata, nem biztos, hogy meg is értette azt. Viszont ha megkérdezem tőle, ő mit gondol, hogyan fog játszani, abból egyértelművé válik, tudja-e a dolgát. Minden edzésen így állunk a játékosokhoz. Mivel Kanadában nem volt betokosodott régi szemlélet, könnyen be lehetett hozni az újításokat. Új alapokra építkeztünk, nem a régi megszokásokra, amelyeken nagyon nehéz változtatni.

A vb-szereplésben látványosan megmutatkozó fejlődés ellenére még mindig vannak hiányosságok a kanadai labdarúgásban. A csapatoknak jellemzően nincs saját pályájuk, hanem a várostól bérlik azokat. 

Hétfőn itt edzenek, szerdán másutt, épp ahogy kijön a pályabeosztás, így nincs meg a vonzerő, hogy a gyerek látja a stadiont, ahol majd öt-tíz év múlva futballozhat.

– Az üzleti szemlélet hiányzik, nem értik a szülők és a játékosok sem a profi futball működését – állapította meg Komlódi. – Sok gyerek a focival az egyetemi ösztöndíjra pályázik, összességében akár kétszázezer dollár támogatást is kaphatnak, lényegében ingyen szerezhetnek diplomát, lesz egy jó állásuk. Ezt az utat látják maguk előtt, az egyetemi bajnokság pedig túl rövid ahhoz, hogy onnan profik nevelődjenek ki.

Megreformálják a bajnoki rendszert

Az európai klubok ugyanakkor már vadásszák a fiatalokat Kanadából. A Komlódi-féle Prostars FC-ből nemrég a portugál származású, 2005-ös születésű Jesse Costára csapott le a Wolfsburg, a tehetséges középpályásért most Kanada és Portugália utánpótlás-válogatottjai versenyeznek.

A kanadai futball fejlődésének következő lépései strukturális és üzleti alapon valósulhatnak meg. Előbbi folyamat már megkezdődött, 2017-ben megalapították az Egyesült Államokbeli MLS mintájára a franchise alapú kanadai Premier League-et, amelyben jelenleg nyolc együttes szerepel, de a következő évek célja a bővítés mellett az Európában megszokott kieséses, feljutásos rendszerű bajnoki piramis kialakítása.

Ami pedig az üzleti részt illeti, abban ugyanúgy a társadalmi átrendeződés segíthet, mint a szakmában.

– Amikor Ontario tartományban az edzőképzést szerveztem, a kezdetekkor olyanok jelentkeztek, akik semmit sem tudtak a fociról, mert a hokin nőttek fel, de ma már olyanok tanulnak edzőnek, akik maguk is futballoztak – magyarázta Komlódi. – Ugyanez a helyzet a befektetőkkel. Egyre többen kerülnek döntéshozatali pozíciókba azok közül, akik annak idején már fociztak, van kötődésük a sportághoz, és ez hatással lehet a pénz áramlására a sportágba.

Kanada addig is kardélre hányja az ellenfeleit.

Borítókép: A kanadai labdarúgó-válogatott a Jamaica elleni 4-0-s győzelem után a 2022-es katari világbajnokságra való kijutását ünnepli vasárnap (Fotó: Europress/AFP/Geoff Robins)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.