időjárás °C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Miért csinálják? A csapatok és a nézők idegeire megy a hosszabbítás

Magyar Nemzet
2022.11.22. 09:35 2022.11.22. 12:21
Miért csinálják? A csapatok és a nézők idegeire megy a hosszabbítás

A labdarúgó-világbajnokság első négy mérkőzése egyaránt több mint száz percen át tartott, a rekordot az Anglia–Irán találkozó tartja 117 perccel… A rengeteg hosszabbítás a csapatok és különösen a nézők idegeire megy. A korábbi kiváló bíró, Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői testületének elnöke szerint minden a legnagyobb rendben, a kollégái csupán érvényesítik a szabályokat.

Katar–Ecuador 100 perc, Anglia–Irán 117 perc. Hollandia–Szenegál 103 perc, Egyesült Államok–Wales 105 perc.

Ez a labdarúgó-világbajnokság első négy mérkőzésének termése. No, nem a gólok számát, ez eredményt, hanem a lejátszott perceket tekintve. Száz perc, tehát összesen tíz perc hosszabbítás alatt eddig egyetlen meccset sem úsztunk meg. Mondani sem kell, az Anglia–Irán meccs a maga 117 percével minden létező rekordot megdöntött, hivatalos, kétszer harminc perces ráadás híján még sohasem játszottak ilyen sokáig egyetlen vb-mérkőzést sem.

Jó ez így? Miért hosszabbítanak ilyen sokat a játékvezetők a világbajnokságon?

Rendben, a már citált Anglia–Irán összecsapáson az iráni kapus, Alireza Beiranvand sérülése még az első félidőben önmagában nyomós ok volt az extra hosszúságú ráadásra, de a többi meccs sem piskóta.

Nos, jól tudjuk, a videós ellenőrzés, a cserék és a sérülések miatt a játékvezetők rendszeresen hosszabbítanak. A korábbi kiváló bíró, Pierluigi Collina, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői testületének elnöke szerint nem csak az ezen esetekben kiesett perceket kell pótolni.

 

– Ha egy félidőben születik három gól, csak a gólöröm miatt kiesik négy-öt perc – érvelt Collina, majd arról beszélt, hogy a 2018-as világbajnokságon éppen azért bírálták a játékvezetőket, mert nem voltak konzekvensek a hosszabbításoknál.

 

– Szinte rögtön, ahogy véget ért a 2018-as világbajnokság, megkezdtük a vizsgálatunkat – tette hozzá Collina. – Minden egyes konföderációban több száz mérkőzésvezetőt figyeltünk a világ minden tájáról. A bizottságunkban minden konföderációból vannak tagok, és nyomon követtük őket a folyamat során. Szemináriumokat tartottunk nekik, távolról a járvány idején, majd személyesen, követtük őket, majd meghoztuk a döntéseinket.

 

S nem mondhatjuk, hogy ne lenne igaza Collinának. Az új gyakorlat teljesen értelmetlenné teszi az időhúzást, így jobban szolgálja a játék szellemét. Mégis a nézők agyára megy, s persze a tévétársaságokat is nehéz helyzetbe hozza, hiszen a tervezett műsoridőből a hosszabbítás sokat elvesz, kevesebb idő jut a reklámokra. 

Jobb, ha hozzászokunk, hogy a labdarúgó-mérkőzés már nem kilencven plusz tizenöt, tehát egy óra negyvenöt percen, hanem két órán át tart.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: az Anglia–Irán találkozó 117 percen át tartott (Fotó: AFP)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.