Szoboszlai ára – ennyi pénzzel szúrja ki Messiék szemét a FIFA

Egy hete az Eurojackpot magyar győztese csaknem kétszer annyi pénzt nyert, mint Argentína a világbajnoki cím megszerzésével a katari foci-vb-n. Lionel Messi és társai persze így is rekordmagas pénzdíjban részesülnek, de minden nézőpont kérdése. Szoboszlai Dominik ára is éppen csak kijönne a pénzdíjból, amit Messiék a legrangosabb cím elhódításával kapnak.

Magyar Nemzet
2022. 12. 18. 20:57
ÁL SZÁNI, Tamím bin Hamad; MESSI, Lionel
Loszaíl, 2022. december 18. Az argentin Lionel Messi átveszi a FIFA-világkupát, a vb trófeáját Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöktõl (b) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejktõl, katari emírtõl, miután csapata 4-2-re gyõzött a katari labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Argentína-Franciaország mérkõzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

aligha a pénzért tett meg mindent azért, hogy megszerezze a világbajnoki címet, amelyhez Diego Maradona méltó örökébe lépve, a franciák ellen megnyert döntőben két góllal, vezérként segítette hozzá Argentína válogatottját.

Argentína 1986 óta először lett vb-győztes, a siker miatt érzett dél-amerikai eufória pénzzel kifejezhetetlen, de a FIFA díjazásának hála, mégis van egy összeg, amely leírja, mennyit is ér valójában a világbajnoki aranyérem.

A 2022-es katari foci vb-n 42 millió amerikai dollár jár az aranyérmes argentin válogatottnak, azaz átszámítva mintegy 16 milliárd forinton osztozkodhat Messi vezetésével a 26 fős keret, illetve az ország labdarúgó-szövetsége.

A FIFA nem győzte hangsúlyozni, hogy rekordmagas pénzdíjról van szó, ami igaz is, hiszen 1982 óta vb-ről vb-re mindig emelkedik a győztesnek járó összeg, az argentinok pedig éppen négymillió dollárral többet kapnak most, mint 2018-ban az akkori aranyérmes franciák.

A világbajnokoknak járó pénzdíjak:

2022Argentína42 millió dollár
2018Franciaország38 millió
2014Németország35 millió
2010Spanyolország30 millió
2006Olaszország20 millió
2002Brazília8 millió
1998Franciaország6 millió
1994Brazília4 millió
1990Németország3,5 millió
1986Argentína2,8 millió
1982Olaszország2,2 millió

Ugyanakkor gálánsnak nem nevezhető a FIFA díjazása, amit a legjobban az mutat, hogy a múlt héten az Eurojackpot magyar telitalálatos szelvénye bruttó 30 milliárd forintot ért, tehát csaknem kétszer annyit, mint Messiék Katarban szerzett vb-aranya.

Szoboszlai ára épp kijönne a vb-győztes pénzéből

De ha maradunk a futball világában, a legrangosabb torna megnyeréséért járó pénzdíjból nem lehetne megvenni egyetlen játékost sem a Transfermarkt szerinti 140 aktuálisan legértékesebb játékos közül. A vb-győztes argentin hősök közül a középpályán robotoló Enzo Fernández (Benfica) vagy számunkra még érdekesebb példával élve, (RB Leipzig) ára (egyaránt 35 millió euró) már épp kijönne ebből a 42 millió dollárból.

Innen nézve nagyvonalúnak semmiképpen sem nevezhető a FIFA annak a négyévente megrendezett tornának a győztesével, amelyből gyakorlatilag fenntartja magát a szervezet.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Az argentin Lionel Messi átveszi a FIFA-világkupát, a vb trófeáját Gianni Infantinótól, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöktől (b) és Tamím bin Hamad ász-Száni sejktől, katari emírtől (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.