Messi helyett másik PSG-sztárnak járt volna a vb-Aranylabda?

Nagyjából mindenki egyetértett abban a futballvilágban, hogy ki volt a katari világbajnokság két legnagyobb sztárja. Közülük végül Lionel Messi lett világbajnok és a torna aranylabdása, Kylian Mbappé a gólkirályi címmel vigasztalódhat előbb-utóbb. Az InStat adatelemző cég szerint azonban kettejük párizsi klubtársa, Neymar volt a legjobb futballista Katarban. Azt pedig senki sem találná ki, ki lett a kapusok között a legjobb a számok alapján.

2022. 12. 20. 18:02
NEYMAR
Loszaíl, 2022. november 24. A brazil Neymar a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának elsõ fordulójában játszott Brazília-Szerbia mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. november 24-én. MTI/EPA/Tolga Bozoglu Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lionel Messi: hét gól, három gólpassz, aranyérem. Kylian Mbappé: nyolc gól, két gólpassz, ezüstérem. A PSG két sztárja kiváló világbajnokságot zárt Katarban, még ha utóbbi egyelőre nem is tud igazán örülni ennek az elveszített döntő után. A párizsi szupertrió harmadik tagja, a brazil viszont felejthető vb-t zárt, az InStat adatelemző cég alapján azonban mégis ő volt a torna legjobb játékosa.

Lionel Messi Kylian Mbappé
Mbappé és Messi párharcáról szólt a katari futball-vb (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

Neymarról a legtöbb hír annak kapcsán jelent meg a vb során, hogy az első meccsén, Szerbia ellen megsérült, s a sajtóban találgatták, mikor térhet vissza. A kieséses szakaszban a brazil végül játszhatott, sőt gólt is szerzett mind Dél-Korea, mind Horvátország ellen, utóbbit beválasztották a torna tíz legszebb találata közé is.

Neymar világbajnoksága azonban az utóbbi találkozón véget ért, s bár nem állítható, hogy bármelyik meccsén rosszul játszott volna, ez a vb nem róla szólt, még úgy sem, hogy hetvenhetedik, válogatottban elért góljával utolérte Pelét.

Azonban az InStat adatelemző cég, amely minden mérkőzésen összetett számítás alapján értékelte a futballisták produkcióját, közzétette, hogy kereken 300-as meccsenkénti átlagmutatóval Neymar volt a torna legjobbja. A vb-aranylabdás Messit a mutatók alapján Mbappé is megelőzte, a PSG besöpörte a képzeletbeli dobogót.

A csapatok átlagpontszáma alapján sem a végső győztes argentinok (259), hanem a franciák (262) voltak a legjobbak. Ebben a rangsorban már jelzi a számítás gyenge pontját, hogy a csoportkörben ragadt németek (252) az ötödikek a listán, Afrika első elődöntőse, Marokkó pedig csak a tizenkettedik.

Utóbbinak azért jutott pozitív meglepetés is az InStat-elemzésben, ám ez már tényleg csak arra jó, hogy a korábbi adatokból is fenntartásokkal vonjunk le következtetéseket. Az elemzőcég ugyanis kiszámolta, hogy a torna kapusa nem Emiliano Martínez volt, hanem a marokkóiak cserekapusa, Munir Mohamedi.

Mohamedi a fű alatt került be Belgium ellen a kezdőcsapatba, miután az eredetileg oda jelölt Jaszin Bunu a himnuszok alatt rosszul lett. A belgák ellen Mohamedi valóban nem kapott gólt, az InStat-mutatója pedig 288 lett. S mivel több meccset nem kapott a vb-n, nem volt lehetősége rontani – vagy javítani – ezen az értéken.

Valahogy mégsem látjuk magunk előtt, ahogy a sztárklubok elkezdenek kilincselni a harminchárom éves hálóőrért a szaúdi Al-Vehdánál.

Borítókép: Neymar lett volna a vb legjobbja (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.