Neymar megrendülve Istenhez fordul, Dani Alves tudja, hogy szenvedés vár rá

Brazília nehezen tér magához a sokkból. Senki sem hitte, hogy a világbajnokság esélyese Horvátországgal szemben alulmarad a negyeddöntőben. A szövetségi kapitány, Tite azonnal bejelentette a távozását, az idősebb játékosok egyelőre nem tudják, mitévők legyenek. Neymar Istenhez fordul segítségért, hogy választ kapjon a kudarcra. Dani Alves viszont már tudja, mi vár rá a jövőben. Szenvedés…

Magyar Nemzet
2022. 12. 11. 13:19
ALVES, Dani; NEYMAR
ar-Rajján, 2022. december 9. A brazil Neymart (j) játékostársa, Dani Alves vigasztalja, miután csapatuk 4-2-re kikapott a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében játszott Horvátország-Brazília mérkõzés 1-1-re végzõdött hosszabbítása utáni büntetõpárbajban az ar-rajjáni Egyetemvárosi Stadionban 2022. december 9-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két nap telt el a Horvátország ellen elszenvedett vereség óta a katari vb-n, a brazilok azonban továbbra sem tudnak ocsúdni a kudarcból. A szövetségi kapitány Tite azon nyomban lemondott, az utódja még nem ismert, csak találgat a brazil sajtó. Abel Fereira (Palmeiras), Fernando Diniz (Fluminense), Mano Menezes (International) és a jelenleg szabad Dorival Junior nevét emlegetik a leggyakrabban.

Egyik jelölt sem karizmatikus figura. Talán éppen ez a brazilok egyik gondja.

A játékosok közül a fiatalok, Vinícius, Raphinha, Militao, Paquetá vannak könnyebb helyzetben, ők természetesen arra készülnek, hogy 2026-ban Brazília végre hatodszor is világbajnok legyen.

Az idősebbek már gondban vannak. Leszámítva Thiago Silvát és Dani Alvest. 

– Talán egy nap majd összejön, más szerepben – válaszolta sejtelmesen a brazilok hőn áhított hatodik vb-címéről. – Aki kijött a halál torkából, mindig tud a jövőbe nézni – tette hozzá arra utalva, hogy ő már megnyerte élete mérkőzését, amikor súlyos betegségéből felépült. S igaza van, ehhez képest a világbajnoki cím másodlagos kérdés.

 

A Chelsea középhátvédjéről tudni véli a brazil sajtó, hogy nem mondja le a válogatottságot, a következő Copa Américán talán még ott lehet a csapatban. Ám már 38 éves, a következő világbajnokság, ő maga is tisztában van vele, nagyon távolinak tűnik.

A 39 éves Dani Alves viszont pontosan tudja, mit hoz a jövő. – Hogy mi a jövőm? Szenvedés! – felelte tömören és határozottan a neki szegezett kérdésre.

 

Nem Isten akarata volt

Neymar teljesen összetört a vereség hatására.

– Ha azt mondanám, hogy itt a vége, akkor kapkodnék, egyelőre inkább nem mondok semmi biztosat – mondta közvetlenül a horvátok elleni meccs után.

Nem csupán az összes csapattárs, de még a horvát Perisic fia, majd a kórházban fekvő Pelé is őt vigasztalta.

„Láttalak felnőni, mindennap szurkoltam neked, s végre gratulálhatok a brazil színekben elért góljaid számához. Mindketten tudjuk, hogy ez több mint egy egyszerű szám. Sportolóként az a legnagyobb feladatunk, hogy inspiráljunk másokat. Ma a csapattársainkat, majd a következő generációt és mindenek felett a sportszeretőket világszerte. A rekordomat közel ötven éve értem el, és eddig senki meg sem közelítette. Te beállítottad. Ez mutatja, milyen nagyszerű a teljesítményed” – írta az Instagram-oldalán a 82 éves legenda, majd hozzátette: „Sajnos ez nem a legboldogabb nap a számunkra.”

Neymart ez sem nyugtatta meg. Azóta is tépelődik. Helyesebben vívódik, s Istentől vár választ.

Az Instagramon hosszú monológban próbált magyarázatot kapni a kudarcra.

„Pszichésen kikészültem. Kétségtelenül ez volt az a vereség, ami a legjobban bántott, amitől tíz percre valósággal lebénultam, s azóta is megállás nélkül csak sírok. Sajnos sokáig fog fájni. A végsőkig küzdöttünk. A csapattársaim büszkék lehetnek magukra, mert végig elkötelezetten és elhivatottan harcoltak. Ez a csapat megérdemelte, mindannyian megérdemeltük, megérdemelte, hogy… De ez nem Isten akarata volt! Minden áldozatot megért, hogy a pályán belülről érezzem a társak szeretetét… Mindannyiótoknak hálás vagyok a támogatásért. Sajnos nem sikerült… Sokáig fog fájni. Köszönök mindent, Istenem, mindent megadtál nekem, így nem panaszkodhatok. Csak köszönöm, hogy vigyáztál rám. Minden tisztelet és dicsőség mindig tiéd, függetlenül a körülményektől” – írta Neymar.

Megható szavak. Ha Neymar ebben a szellemben éli az életét a következő négy, helyesebben csak három és fél évben, akkor 2026-ban megdicsőülhet a világbajnokságon. Rengeteg tehetséges brazil futballista van, csak a szerencse, avagy Neymar szellemében fogalmazva, a kegyelem hiányzik a világbajnoki címhez.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Dani Alves vigasztalja Neymart (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.