Détári Lajos szerint Lionel Messi felemelkedhet Maradona mellé

A Magyar Nemzet világbajnoki szakkommentátora, Détári Lajos kalapot emel Marokkó teljesíménye előtt, de szerinte a franciák megállítják az elődöntőben az afrikai csapatot. Az egykori világválogatott magyar futballista úgy véli, tizenegyesek döntenek majd a másik finalistáról Horvátország és Argentína között. Azt mondja, Cristiano Ronaldo nemigen érti az idő szavát, Lionel Messi viszont Diego Maradona mellé léphet fel a futballistenek közé.

2022. 12. 11. 10:52
Détári Lajos
Budapest, 2016. június 21. Détári Lajos hatvanegyszeres válogatott, hétszeres világválogatott és egyszeres Európa-válogatott magyar labdarúgó, edző a Gooól! című futballtörténeti, nagyrészt olasz gyűjteményből nyílt kiállításon, a Millenárison 2016. június 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget értek a negyeddöntők is a katari világbajnokságon. a Magyar Nemzet szakkommentátora megjósolta, hogy lesz egy meglepetéscsapat, de arra azért nem gondolt, hogy az éppen Marokkó lesz, amely első afrikai válogatottként lett elődöntős.

– Nekem a görögök kétezernégyes Európa-bajnoki aranyérme jutott az eszembe Marokkóról – mondta Détári Lajos. – Nagyon szervezett, jó kis csapatról van szó, amely egy gólra mindig képes, és azzal nyerni is tud, minden elismerésem az övék. Úgy is, hogy többet már nem nézek ki belőlük, a franciákat szerintem biztosan nem győzik le az elődöntőben. Portugáliáról többször is elmondtam, hogy nagyszerű játékosai vannak, de csapatként nem meggyőző a teljesítménye.

 

A franciákat említve már át is ugrottunk egy másik negyeddöntőre, amelyen Franciaország 2-1-re múlta felül Angliát úgy, hogy az utóbbiból egyenlíthetett volna, ám kihagyta a tizenegyest. Détári Lajos szerint jó döntés volt, hogy az angolok csapatkapitánya a mérkőzés során másodszor is elvállalta a büntetőt.

 

– Nagyon kiegyenlített mérkőzés volt, én végig azt hittem, hogy 2-2 lesz, és tizenegyesek döntenek a továbbjutásról. Ugyanakkor a franciák nem véletlenül nyertek, már a világbajnokság előtt mondtam, hogy klasszis játékosaik vannak, és csapatként is összeálltak, tehát esélyesek a címvédésre. Ami pedig Harry Kane-t illeti, természetes volt, hogy miután belőtt egy tizenegyest, másodszor is ő állt a labda mögé. Ha ő a kijelölt végrehajtó, akkor így is kell tennie, és legközelebb is vállalnia kell a felelősséget. A klubjában, a Tottenhamben is ő rúgja a tizenegyeseket, a válogatottban okkal kapja ezt a feladatot, és ezen nem változtathat az, hogy most hibázott. Szerintem ha egy ilyen csatár kilencven százalékban értékesíti a büntetőket, akkor az már jónak számít.

Argentína és Hollandia feszült hangulatú mérkőzést vívott egymással, amelyen zseniális gólpasszal és egy értékesített büntetővel járult hozzá a 2-2-es döntetlenhez, majd a tizenegyespárbaj során sem hibázott. Détári Lajos is úgy látja, ő a kulcsembere az argentinok menetelésének.

– Tíz ember azért van a pályán, hogy alájátsszon Messinek, és tőle várja a csodát, amelyet ő eddig hozott is. A gólpassza tényleg zseniális volt, de méltatlanul kevés szó esett arról, hogy Molina mennyire káprázatosan vette át a labdát és fejezte be góllal az akciót. Argentína ezzel a teljesítménnyel messzire juthat, bár a horvátok ellen nem lesz könnyű dolga. Modricék kiváló csapatot alkotnak, nem ijedtek meg a braziloktól sem, és bebizonyították azt, amiről már többször beszéltem: ma egy szervezett, alázatos csapat semlegesítheti a legnagyobb sztárokat is. Megkockáztatom, hogy az elődöntőben tizenegyesek döntenek majd a továbbjutásról, azt nem tudom, melyik fél javára.

Lionel Messitől nem nehéz eljutni a másik korszakos egyéniséghez, Cristiano Ronaldóhoz. A portugál világklasszis ezúttal is csereként állt be, de nem tudott segíteni a csapatának, amely így csalódást okozva kiesett, ő pedig sírva ment be az öltözőbe.

 

– Egy csodálatos karrierhez szerintem hozzátartozik annak a megérzése is, hogy mikor kell visszavonulni – mondta Détári Lajos. – Ronaldo már harminchét éves, tudomásul kell vennie, hogy már nem körülötte forog a futball világa, már nem ő a főszereplő, nem értette meg az idő szavát. Most nem szépen lépett le a világbajnokság színpadáról, ez méltatlan a múltjához. Messi esete más, ő meghatározó maradt az argentinoknál, jó formában futballozik, és ha megnyeri a csapata világbajnokságot, akkor alighanem visszavonul a válogatottságól, de úgy, hogy Diego Maradona mellé emelkedik a futballistenek sorában.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022 

Borítókép: Détári Lajos biztos a franciák döntőbe jutásában (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.