Messi, Mbappé, Ronaldo: a vb öt nagy nyertese és vesztese

Minden világbajnokságnak megvannak a maga nagy nyertesei és vesztesei. Lionel Messi biztosan szívesen emlékezik majd a 2022-es, Cristiano Ronaldo kevésbé, de mindkét kiválóságnak akadtak sorstársai Katarban.

2022. 12. 21. 17:15
Lionel Messi Kylian Mbappé
Loszaíl, 2022. december 18. Az argentin Lionel Messi (j) és a francia Kylian Mbappé a katari labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Argentína-Franciaország mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án. MTI/AP/Manu Fernández Fotó: MTI/AP/Manu Fernández
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is lehet kérdéses: Lionel Messi és Argentína volt a katari világbajnokság nagy nyertese. Hasonló ünneplésre más nem számíthat, de akadtak olyan hősök is a vb-n, akik nem égszínkék-fehérben futballoztak. S persze akadtak nagy vesztesek is, akiket fájdalmas emlékek fűznek majd Katarhoz.

Lionel Messi vb-trófea Instagram
a világbajnoki trófeával (Fotó: Instagram/leomessi)

Messi vezeti a nyertesek sorát

Minden szónál többet elmondanak az argentínai ünneplésről készült felvételek. Az ország örömmámorban úszik, Lionel Messi megszerezte a hőn áhított vb-trófeát. Ez nem is szorul több magyarázatra.

Arab futball

Marokkó lett az első afrikai elődöntős. Szaúd-Arábia legyőzte a torna végső győztesét. Tunézia legyőzte a címvédő Franciaországot és a legkevesebb kapott góllal zárta a világbajnokságot. Az előzetesen rengeteget kritizált Katar csapata ugyan nem hagyott mély nyomot a szurkolókban, rendezőként viszont abszolút megállta a helyét.

Goncalo Ramos

A Benfica huszonegy éves támadója világbajnoki nyolcaddöntőben volt először a portugál válogatott kezdőcsapatának tagja, ráadásul minden idők egyik legjobb futballistája, helyén. Ramos nem izgulta túl a jeles alkalmat, és Svájc ellen az első játékos lett Tomás Skuhravy 1990-es, Costa Rica elleni triplája óta, aki a világbajnokság egyenes kieséses szakaszában mesterhármast ért el. Ha finoman akarunk fogalmazni, akkor igazolta szövetségi kapitánya döntését.

Kylian Mbappé

Ő aligha érzi így az elveszített döntő után, de a 2022-es Messi mellett egyben Mbappé nagy vb-je is volt. A 2018-as torna legjobb fiataljának választott futballista a tavalyi Eb-n árnyéka volt önmagának, ráadásul sorsdöntő hibát követett el a Svájc elleni tizenegyespárbajban. Katarban viszont újra bizonyította, hogy mire képes, gólkirály lett, és mindössze a második labdarúgó Geoff Hurst (1966) után, aki vb-döntőben triplázott.

Robert Lewandowski

Nem játszott nagyot a lengyel gólvágó, ráadásul két tizenegyest is hibázott, de mindkettőt megúszta. Mexikót végül a rontás ellenére is megelőzte a csoportban Lengyelország, és 1986 után először bejutott a legjobb tizenhat közé. A franciák ellen pedig Lewandowski kapott egy második esélyt, s a megismételt büntetőt már gólra váltotta. Attól már Szaúd-Arábia elleni lesipuskás találatával megmenekült, hogy Zlatan Ibrahimovic sorsára jusson és vb-gól nélkül kelljen visszavonulnia.

Cristiano Ronaldo a vesztesek között

Pedig nem így indult, Ghána ellen az első játékos lett, aki öt világbajnokságon is gólt szerzett. A kieséses szakaszra azonban kiszorult a portugál kezdőcsapatból, s amikor Marokkó ellen segítenie kellett volna, nem tudott. A botrányos interjúja után pedig jelenleg klubja sincs, ahová visszatérjen.

Harry Kane

A legutóbbi világbajnokság gólkirálya négy éve magabiztosan értékesítette az összes tizenegyesét. Franciaország ellen olyan kapusnak lőhetett Hugo Lloris személyében, akit a legjobban ismer (tíz éve csapattársak a Tottenhamben), s aki a leggyengébb lövésekkel szemben is tehetetlen volt az Argentína elleni szétlövésben. Kane azonban az égbe lőtt, Anglia pedig utazhatott haza.

Romelu Lukaku és Belgium

Bár a csoportbeli búcsúzók közül Németország kiesése verte a legnagyobb hullámokat, a Nationalelf immár sorozatban a harmadik nagy tornáján szerepelt gyengén. Belgium viszont a bronzérem védőjeként ragadt a csoportban az aranygeneráció búcsúján, ráadásul két későbbi elődöntős mögött. S ha az egész ősszel sérülések által sújtott Romelu Lukaku csak egy gólt szerez három üres kapus helyzetéből, a bronzérmes Horvátország helyett Belgium játszhatott volna a kieséses szakaszban.

Enner Valencia

Ecuador 2014 után 2022-ben is négy pontot szerezve esett ki a csoportból. Nyolc éve Enner Valencia lőtte hazája mindhárom gólját, ehhez idén hozzátett még hármat, pedig sérülések is hátráltatták . Fenerbahce-beli csapattársa mégis tragikus hős lett, mert a Szenegál elleni, túltaktikázott meccsen az ő lábáról pattant a labda Kalidou Koulibaly elé, akinek a gólja Szenegált a nyolcaddöntőbe, Ecuadort hazaküldte.

A hosszabbítás

Amióta a nyolcaddöntőben kezdődik a kiesés szakasz, a mostani öt, hosszabbításba torkollott meccs átlagosnak tekinthető. Először fordult viszont elő, hogy kivétel nélkül valamennyi hosszabbításos meccs eljutott a tizenegyespárbajig, lényegében feleslegessé téve a kétszer tizenöt percet. Ezzel szorosan összefüggő tény, hogy amióta bevezették a szétlövést, most dőlt el legnagyobb arányban, a kieséses szakasz meccseinek 31 százalékán így a győztes kiléte.

Borítókép: Messi mindenképp győztesnek érezheti magát, de Mbappé is pozitív hős volt Katarban (Fotó: MTI/AP/Manu Fernández)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.