Lionel Messi valóra váltotta álmát, nincs több új Maradona

Argentína harminchat év után újra világbajnoki címet ünnepel. A legnagyobb hős természeten Lionel Messi, aki az utolsó kritériumot is kipipálhatta, hogy a sikertelenül járt jelöltek után ő legyen az új Maradona, az ország megnyugodhat. Vagy elkezdheti keresni az új Messit.

2022. 12. 21. 6:12
Lionel Messi világbajnoki trófea
Lionel Messi Argentína Fotó: Instagram/leomessi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Argentína meglepetésre elveszítette az első meccsét, de aztán összeszedte magát a csapat. is beindult, betalált a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőben és az elődöntőben is, a fináléban pedig duplázott. Az argentinok aranyérmesek lettek, Messi pedig a torna legjobb játékosa. Ismerős a leírás? Nem meglepő. Sokak emlékezetében élénken él a 2005-ös ifjúsági labdarúgó-világbajnokság.

Diego Maradona Lionel Messi
Maradona és Messi, a két legnagyobb argentin futball-legenda. Fotó: Europress/AFP/Dominique Faget, Franck Fife

Ez lehetett az első időpont, amikor Messi megkapta a kitüntető, ám egyben komoly terhet is jelentő „új Maradona” megjelölést. Balgaságnak tűnhet, hiszen mi magyarok is jól tudjuk, az utánpótlásban elért siker nem jelent automatikusan hasonló eredményt a felnőtt futballban, hiszen bronzérmére és Mervó Bence gólkirályi címére is várnunk kell még a „nagyok” világbajnokságán.

Argentína azonban elkeseredetten nyomozta Diego Maradona utódját, aki megcsinálta a duplát. A zseniális labdarúgó 1986-ban vezette világbajnoki címre az égszínkék-fehéreket, s kevésbé ismert, hogy 1979-ben megtette ugyanezt utánpótlásszinten is. Ő volt az egyetlen játékos, aki mindkét tornán elnyerte a legjobb játékosnak járó díjat.

Ennél az egy kuriózumnál persze sokkal-sokkal többet jelentett Maradona a futballnak és Argentínának.

Noha tisztában voltak vele, hogy generációs tehetségnek tapsolhatnak, az argentinok mégis igen hamar elkezdték keresni az „új Maradonát”, már az eredeti Maradona visszavonulása előtt. A legtöbb jelölt persze megközelíteni sem tudta az elődöt, apró részsikereket értek el: Ariel Ortega például ugyanúgy elveszítette a fejét és kiállíttatta magát az 1998-as vb-n, mint ahogy Maradona 1982-ben.

Hogy milyen szintet öltött az utódkeresés, azt jól jelzi, hogy az „új Maradonáról” szóló Wikipédia-oldal (!) tizenöt nevet sorol fel, s ki tudja, mennyire teljes a lista.

Messi lépései Maradona nyomában

Messi azért különleges volt. Az említett ifi vb után néhány héttel, tizenhét évesen bemutatkozott a felnőtt nemzeti csapatban, éppúgy Magyarország ellen, mint 1977-ben Maradona. Igaz, Messi debütálása minden volt, csak sikertörténet nem, egy percet sem töltött a pályán, mielőtt piros lapot kapott.

Sokkal pozitívabb jel volt, hogy fél évvel később már maga Maradona is a saját utódjaként beszélt róla.

– Messi a világ legjobbja, Ronaldinho mellett. Úgy látom, nagyon hasonlít rám. Van benne valami, ami megkülönbözteti a világ többi játékosától – mondta 2006 elején Maradona. Ronaldinho akkor az aktuális Aranylabda-győztes volt, Messi tizennyolc évesen lényegében az első teljes felnőtt idényét teljesítette a Barcelonában. 

Nem sokkal később Messi megsérült, s bár ott volt a németországi vb-n, keveset játszott, csak a Hollandia elleni, tét nélküli csoportmeccsen kezdett. Az első világbajnoki gólját azért megszerezte Szerbia-Montenegró ellen. Maradona a lelátóról figyelte.

Messi a Barcelona színeiben 2007-ben a Getafe ellen Maradona leghíresebb, aztán két hónappal később az Espanyol ellen az előd leghírhedtebb gólját is megismételte.

A 10-es mezt és a csapatkapitányi karszalagot Maradonától kapta meg a válogatottban, 2010-ben az előd kapitánykodása alatt már az Aranylabda birtokosaként játszott a dél-afrikai vb-n, de egyetlen gólt sem lőtt, az égszínkék-fehéreket pedig a negyeddöntőben tönkreverte a német válogatott.

Ennek ellenére az Aranylabda újra Messié lett – eddig összesen hétszer kapta meg az elismerést, amire Maradonának nem lehetett esélye, az ő idejében még csak európai futballisták nyerhették el a díjat. Amikor azonban szóba került a párhuzam, Argentínában Maradona mindig felülkerekedett, hiszen ő világbajnok lett, Messi viszont a felnőttek között semmit nem nyert a válogatottal.

S amikor végre eljutott a döntőkig, akkor is elbukott Argentína: 2014-ben a világbajnokság, 2015-ben és 2016-ban a Copa América fináléját fejezte be vesztesen Messi, utóbbi meccsen ráadásul kihagyta a tizenegyesét a szétlövésben. Csalódottságában, a hazájában rázúduló kritikák hatására vissza is vonult a válogatottságtól, nagyjából egy hétre.

– Egyértelmű volt számomra, hogy az utolsó tornámig küzdenem kell, nem vonulhatok vissza a válogatottól anélkül, hogy nyertünk volna valamit – ezt már a tavalyi Copa América-győzelem után mondta Messi.

Katarba úgy utazott, hogy mindenki sejtette, ez lesz az utolsó alkalma a vb-cím megszerzésére. S a legjobb világbajnokságát teljesítette, több gólt lőtt, mint az előző négy tornáján összesen, ráadásul a hét találatából öt az egyenes kieséses szakaszban született, amely során korábban nem volt eredményes. 

Közben nyíltan elismerte, hogy tényleg ez az utolsó esélye, nem érdekelte, hogy ezzel még nagyobb lehet rajta a nyomás. Sokkal inkább kiérdemelte a vb-Aranylabdát, mint 2014-ben, és világbajnok lett. (A döntőben rajta kívül még két „új Maradona”-jelölt játszott: Ángel di María gólt lőtt, Paulo Dybala értékesítette a tizenegyesét.)

Lionel Messi Argentína aranyérem
Magasban a világbajnoki trófea. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Beteljesült az álom. S Messi az ünneplés során maga is összefoglalta a világbajnoki címig vezető utat, nem feledkezve el a két éve elhunyt elődről sem. 

„Közel 30 év telt el a Grandoli [Messi első gyerekkori klubja] és a katari világbajnokság között. Ebben a kis híján három évtizedben a labda sok örömmel megajándékozott, de néha szomorúságot is okozott nekem. Mindig is arról álmodtam, hogy egyszer világbajnok leszek, és úgy próbálkoztam újra és újra, hogy semmi nem garantálta a sikert – benne volt a pakliban, hogy kudarcot vallok. Ez a vb-győzelem azoknak is szól, akik a korábbi tornákon kudarcot vallottak, mint például 2014-ben, amikor mindenki megérdemelte volna a sikert, mivel oroszlánként küzdöttek a döntőbe vezető úton, magamat is beleértve – sőt azon az elátkozott döntőn is megérdemeltük a győzelmet.”

„Ez a győzelem természetesen Diegóé is, aki az égből támogatott minket, valamint azoké, akik az eredményektől függetlenül támogattak minket, még akkor is, amikor nem jöttek az eredmények. És végül, de nem utolsósorban ez a győzelem ezé a nagyszerű csapaté, a szakmai stábé és a válogatott minden dolgozójáé, aki éjt nappallá téve azon dolgozott, hogy megkönnyítse a dolgunkat. A kudarc gyakran egy tanulási folyamat része, csalódások nélkül pedig a siker is elérhetetlen. Szívből köszönök mindent, hajrá, Argentína!” – írta Lionel Messi az alábbi videóhoz.

Nincs többé elkeseredett kutakodás az új Maradona után. Viszont ne lepődjünk meg, ha néhány év múlva elkezdenek feltűnni az új Messik.

Borítókép: Lionel Messi számára immár nem álom a vb-trófea (Forrás: Instagram/leomessi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.