Az angol rasszista hagyományokat követték a franciák

A tavalyi Európa-bajnokság után az idei világbajnokság döntője is tizenegyespárbajban dőlt el. S ahogy az angol hibázók, úgy most a francia tragikus hősök is rasszista támadásokat kaptak az elveszített finálé után.

Magyar Nemzet
2022. 12. 20. 9:50
Kingsley Coman Emiliano Martínez
Loszaíl, 2022. december 18. Emiliano Martínez argentin kapus (b), miután kivédte a francia Kingsley Coman (j) lövését a katari labdarúgó-világbajnokság döntõjében játszott Argentína-Franciaország mérkõzés 3-3-as hosszabbítása utáni tizenegyes-párbajban a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án. Argentína a párbajban 4-2-re gyõzött. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs tizenegyespárbaj tragikus hős nélkül: ezúttal, a katari futball-vb döntőjében Kingsley Coman és Aurélien Tchouaméni hibázott. S hiába van tele a futballtörténelem szétlövésben hibázó sorstársaikkal – köztük sportági legendákkal, mint Michel Platini, Diego Maradona, vagy –, a szurkolók közül mégis akadtak megint, akik minősíthetetlen stílusban, rasszista megjegyzésekkel kritizálták a két francia játékost a közösségi médiában.

Lionel Messi Aurélien Tchouaméni rasszista támadás
Tchouaméninek a pályán Messivel, a döntő után rasszista támadásokkal kellett megküzdenie. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Tavaly ugyanígy járt az Európa-bajnokság fináléja után három fiatal angol labdarúgó . Közülük és ott volt Katarban is a keretben, mindketten gólokat szereztek a vb-n, Jadon Sancho karrierje viszont megfeneklett, noha természetesen nem állítjuk, hogy ez csak az elrontott tizenegyesnek vagy az utána kapott szurkolói támadásoknak tudható be.

Az Argentína elleni döntőben hibázó Coman a Bayern München, Tchouaméni a Real Madrid játékosa. A bajor klub már közzé is tett egy közleményt, amelyben elítélte a rasszista szurkolói reakciókat.

Tchouaméni maga is bejegyzést tett közzé, melyben hangsúlyozta, hogy időbe telik majd feldolgoznia a hibáját, s azt is, nála senki sem sajnálja jobban, hogy nem értékesítette a tizenegyest. Utóbbi szempontot azonban a szurkolók ezúttal sem vették figyelembe.

Borítókép: Az argentin kapus ünnepel, Coman fogja a fejét (MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.