Budapesten könnyekben forrt Messi és Scaloni aranyat érő szövetsége

Nem sokan tudják, de az argentin válogatott semmiből jött sikerkapitánya, Lionel Scaloni is pályára lépett Budapesten azon a magyarok elleni meccsen, amelyen Lionel Messi piros lappal debütált a nemzeti csapatban. Scaloni jól emlékszik rá, hogy Messi nem bírta abbahagyni a sírást, annyira el volt keseredve. Tizenhét évvel később edzőként ő lehet a garancia arra, hogy Messi könnyei már örömből fakadjanak a katari vb franciák elleni vasárnapi döntője után.

2022. 12. 18. 6:58
MESSI, Lionel
Loszaíl, 2022. december 13. Az argentin Lionel Messi (k) ünnepel csapattársaival, miután 3-0-ra gyõztek a katari labdarúgó-világbajnokság Horvátország-Argentína elõdöntõ mérkõzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 13-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy csak barátságos meccs volt még a régi Puskás-stadionban, történelmi jelentőséggel bírt a 2005. augusztus 17-én lejátszott Magyarország–Argentína találkozó. Nem azért, mert a Lothar Matthäus vezette magyar csapat 2-1-es vereséget szenvedett, és nem is azért, mert Torghelle Sándor bevette az argentin kaput. Azért, mert minden idők egyik legjobbja, aznap lépett pályára először a dél-amerikai válogatottban. És még inkább azért, mert a 64. percben történt becserélését követően a 65. percben már ki is állították.

GVARDIOL, Josko; MESSI, Lionel
Lionel Messi másodszor szerepel vb-döntőben, de először nyerhet. Fotó: Georgi Licovszki

Vanczák nem büntette volna Messi tettét

Sokak szerint túlzó volt az ítélet a Barcelona akkoriban 18 éves, feltörekvő csillagával szemben. A frissen beállt Messi meglendült volna a labdával a magyar kapu felé, amikor Vanczák Vilmos a mezét meghúzva visszatartotta őt, az argentin pedig a kezével hátracsapva eltalálta a védő fejét. A világ akkori legismertebb német fogorvosa, Markus Merk játékvezető pedig felmutatta a piros lapot. Messit ezután 2019 nyaráig egyszer sem állították ki, 14 évvel később a Chile elleni Copa América-bronzmeccsen kapta meg pályafutása második piros lapját.

– Túl szigorú ítélet volt a piros lap. Próbálta kiszabadítani magát a fogásomból, eközben csapott hátra a kezével, de szinte erő sem volt az ütésben, és nem éreztem benne a szándékosságot – árulta el később a lapunknak adott interjúban a sértett Vanczák Vilmos. – Egy barátságos mérkőzésen lehetett volna elnézőbb a játékvezető.

Scaloni: Messi csak zokogott az öltözőben

Volt egy másik védő is azon a meccsen Budapesten, aki élete végéig emlékszik majd Messi első kiállítására. Ő pedig nem más, mint Lionel Scaloni, az argentin válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya. Scaloni argentin mércével nem volt nagy játékos, 2005-ben a spanyol Deportivo La Coruna jobbhátvédje volt, és Magyarország ellen ötödször lépett pályára a válogatottban (az összesen hét fellépéséből).

– Ez volt az első alkalom, hogy Messi csapattársaként léptem pályára – emlékezett vissza a budapesti mérkőzésre Scaloni a Mirror cikkében. – Kiállították a bemutatkozásakor a nemzeti csapatban. Hiába nyertük meg végül a meccset, Lionel képtelen volt abbahagyni a sírást, csak zokogott az öltözőben.

SCALONI, Lionel; MESSI, Lionel
Lionel Scaloni és Lionel Messi. Fotó: Jorge Saenz

– Még csak fiú volt, fiatal és tapasztalatlan – folytatta Scaloni. – A reakciója már akkor megmutatta, hogy milyen sokat jelent neki Argentínáért játszani. Ma már persze elképesztően sok tapasztalattal rendelkezik, senki sem ugyanaz az ember húszévesen, mint 35 évesen. Ahogy az várható volt, Messi lett az öltöző hangadója, Messi szavai többet érnek bárki másénál a keretben, mert ő mindig tudja, mit kell mondani.

A rutintalan, ideiglenes edzőből megváltó

Nem túlzás, Budapesten könnyekben forrt Scaloni és Messi szövetsége. Akkor játszottak először egymás csapattársaiként, és most az ő párosuk ér(het) aranyat Argentína számára. Scaloni a visszavonulása után Jorge Sampaoli segítőjeként kezdett dolgozni a Sevilla edzői stábjában, így jutott el az argentin válogatotthoz, amikor annak élére 2017-ben Sampaolit nevezték ki. Vele azonban a 2018-as vb-n a nyolcaddöntőben – épp a franciák ellen – kiesett Argentína.

A lefújás után Messi magányosan álldogált a pálya közepén. Miközben kezével az izzadságcseppeket törölgette az arcáról, tekintete mélységes csalódottságot sugárzott. Már felfogta, hogy pályafutása negyedik világbajnoksága is kudarcba fulladt, és talán arra gondolt, hogy nem lesz több esélye. Aztán az oroszországi vb után Sampaolit elküldték, és kezdetben csak ideiglenes megoldásként Scaloni lett a szövetségi kapitány. És ezzel új fejezet kezdődött Messi válogatottkarrierjében, amelynek lapjait a korábbi sok keserűség után már aranybetűkkel írják.

A 44 éves Scaloniban nem sokan hittek, rutintalan edző hírében állt, ám az eredmények folyamatosan igazolták a rátermettségét. Tavaly a Copa América megnyerésével kapta meg az igazi bizalmat. Argentína 1993 óta győzött először a kontinenstornán, a döntőben ráadásul a házigazda Brazíliát győzte le. Scaloni képes volt egységes csapatot formálni a korábban klikkekre szakadt argentin sztárokból, Messi pedig az ő vezetése idején lett igazán boldog a válogatott tagjaként. És a Copa-arany után most a vb-győzelmet is megszerezhetik együtt.

Labdarúgó-vb, Katar, döntő:
December 18., vasárnap, 16.00: Argentína–Franciaország

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Lionel Messi készen áll a győzelemre az utolsó vb-jén (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.