Détári: Drukkolok Messi sikeréért, de a franciák az esélyesek

Bejöttek Détári Lajos megérzései az elődöntőkben a katari vb-n. Franciaország megállította a torna meglepetéscsapatát, Marokkót, és Argentína is túljutott Horvátországon, igaz, a Magyar Nemzet szakértője is amondó, a játékvezető és a VAR megkönnyítette Lionel Messi és társai dolgát azzal, hogy az első gól előtt – tévesen – büntetőt ítélt. A korábbi világválogatott klasszis a bronzmeccsen Horvátország sikerére számít, a döntőben pedig drukkol Messinek, hogy beteljesítse a sorsát, de Franciaországot tartja a mérkőzés esélyesének.

2022. 12. 17. 13:19
Détári Lajos
Budapest, 2016. június 21. Détári Lajos hatvanegyszeres válogatott, hétszeres világválogatott és egyszeres Európa-válogatott magyar labdarúgó, edző a Gooól! című futballtörténeti, nagyrészt olasz gyűjteményből nyílt kiállításon, a Millenárison 2016. június 21-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország magabiztos, valamint Argentína nehéz győzelmére számított az elődöntők előtt. A jóslata fényesen bevált, leszámítva azt, hogy az argentinok végül simán, 3-0-ra verték a horvátokat. Bár erről a meccsről határozott véleménye van a Magyar Nemzet szakértőjének.

– Sokakkal együtt én is osztom a véleményt, miszerint a játékvezető tévesen adott büntetőt a horvátok ellen az első gól előtt.

Az ítélet annál érthetetlenebb, mert a VAR is segítette a döntést. Szerintem Álvarez egyszerűen nekiszaladt a horvát kapusnak, Livakovicsnak. Ez nem volt tizenegyes. A gól után már könnyű dolguk volt az argentinoknak, hiszen a horvátok kinyíltak, s Messi egy-egy villanása eldöntötte a meccset. De ne feledkezzünk meg arról, hogy az első gólig inkább a horvátok akarata érvényesült, ők irányították a játékot – mondja Détári Lajos.

A harmadik gól előtt Messi úgy adott gólpasszt, hogy Gvardiollal a nyakán vezette végig a labdát a horvát térfélen.

– Klasszis jelenet volt, de Messitől nem szokatlan. Amikor fiatalon bemutatkozott a Barcelonában, Messi majdnem minden héten rúgott egy olyan gólt, hogy a fél csapatot kicselezte – méltatja az argentinok vezérét a korábbi 61-szeres válogatott labdarúgó.

A másik elődöntőben viszont teljesen az történt, amire Détári is számított. – Itt is nagyon fontos volt az első gól. Már beszéltem róla, hogy Marokkó játéka Görögországnak a 2004-es Eb-n mutatott focijához hasonlít. Nagyszerűen védekezik, de hátrányból igazán jó csapat ellen nem tud támadni. A franciák visszaálltak, majd vezették a kontrákat, miközben Marokkónak alig volt helyzete. Ezzel együtt csak elismerés illeti Marokkót a vb-n elért eredményeiért.

Détári arra számít, hogy a szombati bronzmeccsen érvényesül a horvátok rutinja.

– A Modric fémjelezte generáció valószínűleg az utolsó nagy dobása előtt áll. Biztos vagyok benne, hogy a horvátok átérzik ennek a jelentőségét, nagyon komolyan veszik a bronzmeccset, és nyernek. A horvátoknál több a meccs eldöntésére képes futballista – jegyzi meg a Magyar Nemzet szakértője.

Hasonló a helyzet a döntőben is, ám az argentinoknak van egy olyan játékosuk, mint senki másnak:

– Erről is beszéltem már, az argentinok tökéletesen felmérték, hogyan érvényesülhetnek. Csakis úgy, ha a kilenc mezőnyjátékos aládolgozik Messinek – mondja Détári. – S ez nemcsak taktikailag, hanem érzelmileg is működik, lehet látni az argentinokon, mindenki átérzi annak a jelentőségét. hogy Lionel Messi világbajnoki címmel koronázza meg a csodálatos pályafutását, amivel Maradona mellé léphetne. Amellett, hogy rá építik a játékukat, védik, óvják a csapatkapitányt, ahogy azt a horvátok ellen is láthattuk, amikor az egyik társ szabályos elzárást adott neki, ami pedig futballban nem éppen szabályos.

Én is drukkolok Messinek, mégis a franciákat érzem esélyesebbnek.

Mégpedig azért, mert náluk nincs hibapont a csapatban. Roppant erős a védelmük, és a Dembélé, Griezmann, Mbappé, Giroud négyesből bárki képes eldönteni a meccset. Az argentinoknál csak egy ilyen játékos akad. Ha Messi jó napot fog ki, egy személyben ellensúlyozhatja a franciák fölényét, de ha nem, akkor a franciák nyernek. Akár így történik, akár úgy, igazságtalan eredmény nem születhet.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Détári Lajos biztos a franciák sikerében (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.