Katarban eldől, hogy Messi Puskás vagy Maradona sorsára jut

A katari foci-vb Lionel Messi utolsó világbajnoksága. Egyben a 35 éves argentin klasszis utolsó esélye arra, hogy a világbajnok futballistenek között foglalja el a helyét a két éve elhunyt Diego Maradona mellett, ne pedig a vb-vel elátkozottak klubját erősítse örökre Puskás Ferenc, Michel Platini és Johan Cruyff társaságában. A Maradona szellemében is bízó Messi Katarban megdöntheti Lothar Matthäus vb pályára lépési rekordját, de igazán csak az aranyérem boldogítaná.

2022. 11. 21. 5:48
MESSI, Lionel
Rio de Janeiro, 2021. július 11. Lionel Messi argentin csapatkapitány (k) ünnepel társaival, miután 1-0-ra gyõztek Brazília ellen a Copa America dél-amerikai labdarúgó-bajnokság döntõjében a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2021. július 10-én. MTI/EPA/Antonio Lacerda Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem szeretem, amikor az emberek felhánytorgatják, hogy nem nyerte meg a vb-t. Messi egy fenomén, függetlenül attól, hogy lesz-e belőle világbajnok vagy sem. Soha senkit nem láttam, aki hozzá fogható lett volna. Istennek hála, hogy Messi argentinnak született. Itt van nekünk Messi, a pápa és én.”

A 2017-ben született idézet forrása Diego Maradona, akinek az árnyéka mellett sokak szemében még hét Aranylabda birtokában is eltörpül Lionel Messi. Maradona az 1986-os világbajnokság hőse volt, lényegében egyszemélyes hadseregként vezette győzelemre Argentínát.

Miért még mindig Maradona a mérce?

Maradona Dél-Korea ellen három gólpasszal kezdett a mexikói vb-n, az olaszok ellen ő egyenlített, Bulgária ellen kiosztott egy újabb gólpasszt a csoportkörben. A negyeddöntőben Anglia ellen bemutatta az „isten kezét”, majd néhány perccel később gyönyörű cselsorozat végén is gólt szerzett. A Belgium elleni elődöntőbeli dupla és fináléban a németek elleni győztes gól előtti assziszt szinte már csak a hab volt a tortán. Öt gól, öt gólpassz, 90 csel – ő volt Maradona, 1986 és az argentin futball örökös istene. A mérce, amely alapján Lionel Messi – eddig – elbukott.

MESSI, Lionel
Messi vb-cím nélkül is Argentína kedvence Fotó: Haszan Ammar

Messi már négy vb-t járt meg, 2006-ban Szerbia és Montenegró ellen góllal és gólpasszal debütált a tornán, de 19 évesen még nem róla szólt a válogatott, a házigazda németek ellen tizenegyespárbajban elveszített negyeddöntőn pályára sem lépett. 2010-ben viszont aranylabdásként már a csúcson volt, a Barcelona színeiben mindent megnyert, a dél-afrikai vb-n ugyanakkor ismét a negyeddöntő volt a végállomás, ugyanúgy a németek ellen, ezúttal sima 4-0-s zakóval. A balhét akkor még nem Messi, hanem Maradona vitte el, aki szövetségi kapitányként képtelen volt győztes csapatot formálni az argentin sztárokból. A kudarc még az isteni Diego renoméját is megviselte, a németek elleni csúfos vereség volt az utolsó meccse a válogatott élén.

Mi volt Messi legjobb vb-eredménye?

2014-ben járt legközelebb a világbajnoki címhez Messi, ám hiába választották meg a Brazíliában rendezett torna legjobb játékosának, a döntőt Németország nyerte meg Argentína ellen, méghozzá a 2022-es katari foci vb-n visszatérő Mario Götze hosszabbításban lőtt góljával. Messi a csoportkörben nagyon bekezdett, négy gólt lőtt, de az egyenes kieséses szakaszban egyszer sem talált a kapuba, sőt az ottani négy meccsen mindössze két gólt szerzett Argentína. Ez pedig már Messi felelősségét vetette fel a kritikákban.

Legutóbb, a 2018-as oroszországi vb-n újra a későbbi győztes előtt hajtott fejet Messi Argentínája, de a franciák elleni fordulatos 4-3-as vereségre már a negyeddöntőben sor került. A csapatkapitány négy mérkőzésen egyetlen gólt szerzett csak, a válogatott öltözőjében pedig korántsem volt minden rendben, Argentína már a vb-re is csak az utolsó pillanatban jutott ki a dél-amerikai selejtezőkből.

Messi eddigi világbajnoki mérlege
Négy vb, 19 meccs, 13 győzelem, két döntetlen, négy vereség, hat gól, öt gólpassz, egy ezüstérem, de ami a lényeg: nulla aranyérem.

Hidegrázós történet a katari foci-vb előtt

A cikk elején idézett Maradona-nyilatkozat utolsó mondata már nem igaz. Argentínának már csak Ferenc pápa és Messi maradt, a nagy előd 2020. november 25-én elhunyt. Maradona halálának kétéves évfordulója épp a katari vb ideje alatt esedékes, Argentína másnap játssza a második csoportmeccsét Mexikó ellen, amelynek a hazájában Maradona elvarázsolta a világot 1986-ban.

Aki szereti a sorsszerűséget, annak még egy adalék, amelyet maga Messi osztott meg nemrég. Közismert, ahogy Messi tisztelgett Maradona emléke előtt a halála utáni első meccsén. Akkor még a Barcelona színeiben nagy gólt lőtt az Osasuna ellen, majd levette a mezét, amely alatt Maradona régi Newell’s Old Boys-dresszét viselte, és abban mutatott az ég felé. És akkor a hidegrázós történet:

– Nem is emlékeztem rá, hogy az a mez nálam van – kezdett bele Messi. – Csak feküdtem az ágyban és azon gondolkoztam, valahogy meg kellene emlékeznem Diegóról. Van egy személyes gyűjteményem mezekből, és úgy voltam vele, megnézem, hátha találok köztük valamit.

– Felmentem az emeletre és megláttam azt az ajtót, amit mindig zárva tartunk. Az ajtó most valamiért nyitva volt, pedig a család elmondása alapján senki nem nyúlt hozzá. Benyitottam és megpillantottam egy széket, amin ott hevert Maradona Newell’s Old Boysban viselt tízes meze.

A világ arra vár, hogy a katari foci-vb-n Messi tényleg Maradona bőrébe bújik-e.

Bombaformában várja a világbajnoki búcsút

– Nem tudom, hogy Argentína mekkora favorit a vb-címre, de úgy gondolom, hogy a múltunk miatt esélyesek vagyunk, és ez most még inkább igaz az út miatt, amelyen idáig jutottunk – nyilatkozta Messi Katar előtt, és egyúttal azt is megerősítette, hogy a 2022-es vb az utolsó világbajnoksága.

Kétségtelen, hogy jók az előjelek a vb-búcsúja előtt. Az argentin válogatott a 2018-as kudarc után kinevezett Lionel Scaloni szövetségi kapitány vezetésével egységesebb, mint Messi idején valaha. A csapat tavaly megnyerte a Copa Américát, az első jelentős trófeát a 35 éves támadó vezérletével, és az elsőt 1993 óta. Immáron 36 mérkőzés óta veretlen az együttes, amely Katarban megdöntheti az olaszok világcsúcsát (37).

Maga Messi pedig kiváló formában futballozott az ősszel a PSG-ben. Ebben az idényben 19 tétmeccsen 12 gólt és 14 gólpasszt számlál párizsi klubjában, amivel máris többször volt eredményes, mint a teljes előző évadban.

Messi lelkesítő beszéde a tavalyi Copa América-döntő előtt:

Messi Lothar Matthäus 25 meccses világbajnoki rekordját is megdöntheti Katarban, hiszen neki jelenleg 19 világbajnoki mérkőzése van. Ha eljutna a döntőig (vagy legalább a bronzmeccsig) Argentínával, 26-tal zárhatná a tornát. Egy újabb mutató, amelyben a világ legjobbja lehetne. És az egyetlen út, amellyel elkerülhetné, hogy Puskás Ferenc, Michel Platini vagy Johan Cruyff sorsára jusson.

Messi nem akar Puskás Ferenc klubtársa lenni

Van a labdarúgásnak sok kiemelkedő alakja, akik a legnagyobb fegyverténynek számító világbajnoki címet sosem szerezték meg. Számunkra a legfájdalmasabb természetesen Puskás Ferenc és az Aranycsapat története az 1954-es vb-ről. Puskás 85 meccsen 84 gólt ért el a magyar válogatottban, amivel nemcsak idehaza rekorder, hanem a 20. században ő volt a nemzeti csapatban legtöbbször eredményes futballista az egész világon, méghozzá a 77-ig jutó Pelét megelőzve. Gólt lőtt a nyugatnémetek elleni berni vb-döntőben is, a második találatát azonban les miatt érvénytelenítették, így 3:2-re kikaptunk.

MESSI, Lionel
Lionel Messi és Argentína készen áll a katari foci-vb-re Fotó: Ali Haider

Az 1966-os vb legnagyobb sztárja a kilenc gólig jutó és ezzel a gólkirályi címet megszerző Eusébio volt, ám a portugál futball egyik legnagyobb legendájának is csak bronzérem jutott. Az egyaránt háromszoros aranylabdás Marco van Basten és Michel Platini is vb-arany nélkül fejezte be. Ahogy a németek legendás kapusa, Oliver Kahn is, akit a 2002-es döntő előtt megválasztottak a torna legjobbjának, aztán a fináléban nagyot hibázott, Brazília pedig 2-0-ra győzött.

Néha apróságokon múlik a kudarc vagy a siker. Erről a korszakos zseni, Johan Cruyff is kesergett, aki az 1974-es vb sztárja volt, a németek elleni döntő legelején tizenegyest harcolt ki, de hiába vezetett Hollandia, a németek 2-1-re fordítottak. – Amikor gólt lőttem, a holland válogatott sosem kapott ki, de az NSZK elleni müncheni döntőben sajnos Neeskens lőtte a büntetőt – öntötte szavakba fájdalmát Cruyff.

A vb-t nem nyerő klasszisok sorát még hosszasan lehetne folytatni. A katari vb után talán Lionel Messi (és/vagy Cristiano Ronaldo) nevével is.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Lionel Messi a 2021-ben megnyert Copa América trófeájával a kezében (Fotó: MTI/EPA/Antonio Lacerda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.