Óriási meglepetés a német vb-keretben: Mario Götze visszatér

Kihirdette a német labdarúgó-válogatott 26 fős keretét a katari világbajnokságra Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány, és öt év után újra ott van a csapatban Mario Götze. Az Eintracht Frankfurt középpályása, aki eldöntötte a 2014-es vb-döntőt, nagyon mélyről küzdötte vissza magát az európai elitbe – és immáron a német válogatottba is.

2022. 11. 10. 12:47
null

Kihirdette a német labdarúgó-válogatott 26 fős keretét a katari világbajnokságra Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány, és öt év után újra ott van a csapatban Mario Götze. Az Eintracht Frankfurt középpályása, aki eldöntötte a 2014-es vb-döntőt, nagyon mélyről küzdötte vissza magát az európai elitbe – és immáron a német válogatottba is.

„Mutasd meg, hogy jobb vagy, mint Messi” – az anekdota szerint ezt súgta Joachim Löw német szövetségi kapitány Mario Götze fülébe, mielőtt csereként pályára küldte őt az Argentína elleni 2014-es világbajnoki döntő 88. percében. Götze végül a hosszabbításban, a 113. percben belőtte a mindent eldöntő gólt, ami miatt a mai napig nem világbajnok, Németország viszont negyedszerre is az lett.

Az volt Mario Götze karrierjének a csúcspontja, azonban 2017 novembere, azaz immáron öt éve a válogatott közelébe sem került. Hans-Dieter Flick szövetségi kapitány most azonban nagy meglepetésre úgy döntött, hogy elviszi Götzét a katari világbajnokságra.

A még mindig csak 30 éves középpályás a 2014-es vb után egyre fásultabban kezdett futballozni. A 2016-os Eb-n már szemet szúrt, hogy mennyire nem volt formában, de Joachim Löw akkor még makacsul kitartott mellette. A Bayern München nem, azon a nyáron visszatért nevelőklubjába, a Dortmundba. Egy-két hónappal később, 2016 őszén ritka anyagcsere-betegséget diagnosztizáltak Götzénél, ami választ adott a súlyproblémáira, a fáradtságra és a lassulásra. Újabb fél évig nem futballozott, de a visszatérése után sem volt a régi, ezért engedte el a kezét végül a Dortmund is 2020-ban.

Hogyan küzdötte vissza magát Mario Götze?

Götze hónapokig csapat nélkül tengődött, végül a PSV Eindhoven dobott neki mentőövet. A legutóbbi két idényben igyekezett összekapni magát Hollandiában, ahol 77 tétmeccsen 18-18 gólt és gólpasszt ért el, idén kupagyőzelmet is ünnepelt a PSV-vel. Ezzel együtt a 63-szoros német válogatott játékos mégiscsak kiszorult a topligás mezőnyből, lényegében eltűnt az európai elitfutball radarjáról.

A PSV-ben nyújtott teljesítménye azonban kinyitotta a kaput előtte a visszatéréshez, és idén nyáron az Európa-liga-győztes, ezáltal BL-csoportkörös Eintracht Frankfurt négymillió euróért kivásárolta Götzét a PSV-től. A harmincéves középpályás így egy csapásra a Bundesligába és a legrangosabb nemzetközi kupába is visszatért. Stabil kezdő a Frankfurtban, mind a 14 eddigi bajnokin játszott, a BL-ben is csak egy meccset hagyott ki. 22 találkozón két gólja és három gólpassza van az idényben, a Frankfurt pedig továbbjutott a BL-ben, a nyolcaddöntőben a Napolival találkozik majd a tavasszal.

Flick, aki 2014-ben másodedzőként dolgozott Götzével a válogatottnál, régóta szimpatizál vele, még a Bayern München edzőjeként 2020-ban le is igazolta volna, de Hasan Salihamidzic sportigazgató ezt nem támogatta. Götze visszatérése a német válogatott kerethirdetésének a legnagyobb meglepetése.

A németek katari vb-csapata:

Reus és Werner helyett Youssoufa Moukoko

Amint az a névsorból látható, megint lemarad egy világbajnokságról sérülés miatt Marco Reus. A Dortmund ikonja 2014-ben élete formájában maradt ki az aranycsapatból, emlékezetes volt, ahogy a vb-döntő megnyerése után jó barátja, Götze az ő mezét mutatta a kamerába, jelezvén, hogy Reusnak is ott lett volna a helye. 2018-ban aztán végre debütált a vb-n, de abban nem volt sok köszönet, a németek címvédőként kiestek a csoportkörben. Reus ezúttal szeptemberben sérült meg a Dortmundban, és ez újra a vb-szereplésébe került.  

Flick dolgát több sérülés is nehezítette a keret összeállításakor, az RB Leipzig támadója, Timo Werner sem lehet ott Katarban. A tavalyi Eb-n berobbant Robin Gosens viszont nem sérülés miatt maradt ki, hanem azért, mert keveset játszik az Interben. Götze mellett nagy lehetőséget kapott a mindössze 17 éves, kameruni származású Youssoufa Moukoko is a kerettagsággal, aki a hat bajnoki góljával vezeti a Dortmund házi rangsorát az idényben. 

Borítókép: Mario Götze gólját ünneplik a frankfurti játékosok a Werder Bremen elleni gólja után (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Carmen Jaspersen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.