Messi és Mbappé vb-párharca csak majdnem egyedülálló + videó

Vasárnap Argentína és Franciaország is a harmadik világbajnoki címéért lép pályára Katarban. Előbbinek Lionel Messi, utóbbinak Kylian Mbappé a vezére, akik egyben holtversenyben a góllövőlistát is vezetik. Persze az aranyérem fontosabb az egyéni díjaknál, különösen Messi számára, akinek a katari finálé az utolsó vb-meccse lesz.

2022. 12. 16. 17:28
Kylian Mbappé
Doha, 2022. december 4. A francia Kylian Mbappe ünnepel, miután megszerezte csapata második gólját a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében játszott Franciaország-Lengyelország mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. december 4-én. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katari világbajnokság legjobb játékosáról szóló szavazás két futballista versenyfutása, akik ráadásul klubtársak a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germainben. Lionel Messi és Kylian Mbappé egyaránt öt gólt szerzett a döntőig vezető úton, így a góllövőlistán is fej fej mellett állnak. Jelen állás szerint azonban Messi lenne a gólkirály, ugyanis azonos találatszám esetén a gólpasszok döntenek, ebben a mutatóban pedig az argentin 3-2-re vezet Mbappé ellen.

Lionel Messi gól Horvátország
Messi öt gólja közül hármat büntetőből szerzett. Fotó: AFP/Paul Ellis

A gólkirály gyakran nem a világbajnok csapatból kerül ki, legutóbb Ronaldo tudta egy vb-n mindkét címet bezsebelni, aki 2002-ben nyolc góllal járult hozzá Brazília győzelméhez. De azért előfordult már néhány alkalommal, hogy a finálé döntött a fontos egyéni elismerésről is.

Messi elődje a surranópályán

Az 1978-as döntő hasonlít az ideihez abban, hogy ez a két világbajnokság hozott olyan finálét, amelynek mindkét résztvevője veszített előtte mérkőzést a tornán: akkor Argentína Olaszországtól, Hollandia Skóciától kapott ki. A döntő előtt a holland Rob Rensenbrink és a perui Teófilo Cubillas vezette a góllövőlistát öt találattal, azonban a hosszabbításba torkollott fináléban Mario Kempes duplájával nemcsak a vb-elsőségtől fosztotta meg a döntőben gólképtelen Rensenbrinket, hanem gólkirály is lett, hat találattal. Mindkettő máshogy alakul, ha Rensenbrink nem a kapufát találja el a rendes játékidő végén, a kilencvenegyedik percben.

A korábbi aranylabdás veresége az utód ellen

Az 1982-es vb döntője előtt teljesen megegyezett a helyzet az ideivel: az olaszok és a németek is a harmadik vb-címükre hajtottak, a góllövőlistát pedig holtversenyben vezette Paolo Rossi és Karl-Heinz Rummenigge öt-öt találattal. Rummenigge az előző két év aranylabdásaként érkezett Spanyolországba, a döntőben viszont csak Rossi talált be kettejük közül, aki hat találattal gólkirály lett, megnyerte az először kiosztott vb-aranylabdát, majd az év végén a France Football Aranylabdáját is. No, meg persze a vb-címet Olaszországgal.

Az egyiknek tizenegyesből sem ment 

1994-ben is öt-öt góllal várta a finálét a két résztvevő gólvágója, a brazil Romário és az olasz Roberto Baggio. A döntőben viszont sem ők, sem más nem talált be százhúsz perc alatt, így egyikük sem érte utol a hatgólos Igor Szalenko, Hriszto Sztoicskov duót. Romário legalább a tizenegyespárbajban eredményes volt – a gólkirályi címért folyó versenybe ez természetesen nem számított bele –, Baggio lövésére viszont sokkal többen emlékeznek... Külön érdekesség, hogy máig Romário az utolsó játékos, aki világbajnokként vehette át a torna legjobb játékosának járó elismerést.

Messi, a nevető sokadik

2010-ben is mindkét finalista gólkirályjelölt hoppon maradt. A holland Wesley Sneijder és a spanyol David Villa is öt góllal állt, akárcsak Diego Forlán és A döntőt végül Andrés Iniesta gólja döntötte el Spanyolország javára, a gólkirályi cím legtöbb gólpasszának köszönhetően Mülleré, a vb-aranylabda Forláné, az év végi Aranylabda pedig nehezen megmagyarázható módon Lionel Messié lett, pedig Sneijder triplázott az Interrel a vb-ezüst előtt.

Aranylabdával azóta Messinek már tele van a padlás, világbajnoki aranyérme viszont még nincs, arra az idei finálé az utolsó esélye. Igaz, könnyen lehet, hogy ha begyűjti a hiányzó trófeát, akkor jövőre megkapja a nyolcadik Aranylabdáját is, mielőtt sorra kerülne.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Kylian Mbappé Katarban már másodszor lehet világbajnok, vb-gólkirály viszont először (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.