Laidouni rekorddal zárja az arabok nagy világbajnokságát

Katar lett az első vb-rendező az arab világból, de az eredmények miatt is volt oka az ünneplésre a térségnek. Marokkó révén az arabok adták Afrika első vb-elődöntősét, Tunézia kapta a legkevesebb gólt a világbajnokságon, és a ferencvárosi Aissa Laidouni csapata az aranyérmes legyőzőjeként is zárhatja a tornát. De ha mégsem így lesz, akkor Szaúd-Arábia büszkélkedhet majd ezzel.

Magyar Nemzet
2022. 12. 15. 7:02
Aissa Laidouni
Tunisia's midfielder #14 Aissa Laidouni (C) and Denmark's midfielder #08 Thomas Delaney fight for the ball during the Qatar 2022 World Cup Group D football match between Denmark and Tunisia at the Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha on November 22, 2022. (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP) Fotó: AFP/Adrian Dennis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Marokkó elődöntője előtt is csak arabok álltak a lista élén: Valid Regragui válogatottja mindössze egy gólt kapott öt meccsén. A franciák aztán rontottak a marokkói mérlegen, így Tunézia lett az egyetlen válogatott, amely mindössze egy gólt kapott a katari világbajnokságon. Más kérdés, hogy Aissa Laidouni és társai mindössze három meccset vívhattak a tornán, hiszen az egy kapott mellett az egy lőtt gól nem volt elég a csoportból való továbblépéshez.

Laidouni és társai
Laidouni és társai egy kupacban Tunézia egyetlen idei vb-gólját ünneplik (Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Az idei világbajnokság egyetlen NB I-es szereplője, Aissa Laidouni egyébként is nagyszerű világbajnokságot zárt, Dánia ellen a Ferencváros labdarúgóját választották a meccs emberének. Védekező középpályásként Tunézia rekordjára is büszke lehet, bár a csúcsot a franciák vitatják , hiszen gólját a lefújás után érvénytelenítették videóbírós közbenjárásra.

Tunézia így viszont a kapott gólok csúcsa mellett akár azt is elmondhatja magáról, hogy legyőzte a későbbi győztest, amennyiben Franciaország a vasárnapi fináléban legyőzi Argentínát. Az arabok fordított eredménnyel sem járnak rosszul, Messiék sikere esetén Szaúd-Arábia lenne a bajnok legyőzője.

1978 után mindössze másodszor fordul elő, hogy két olyan csapat vívja a vb-döntőt, amely vereséget szenvedett a tornán: akkor az argentinok Olaszországtól, a hollandok Skóciától kaptak ki az első csoportkörben, végül hazai pályán a Mario Kempes vezette Argentína lett a világbajnok. Az 1978-as olasz csapat mellett Magyarország (1954), az NDK (1974) és Svájc (2010) győzte le a későbbi aranyérmest vb-n, ehhez a sorhoz csatlakozik Szaúd-Arábia vagy Tunézia.

Katar is örülhet a döntőnek: ha már a rendező ország válogatottja a világbajnokság leggyengébb csapata volt, a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germain két legnagyobb sztárja, és egymás ellen dönti el a vb-címet, s valószínűleg a következő Aranylabda sorsát is.

Persze a kisebb részsikerek mellett a legnagyobb Marokkó szereplése, amely első afrikai, illetve első arab országként játszhatott elődöntőt a vb-n, s szombaton az Egyesült Államok 1930-as szereplése után mindössze a második Európán és Dél-Amerikán kívüli válogatott lehet, amely érmet szerez futball-világbajnokságon.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: (fehérben) Dánia ellen a mezőny legjobbja volt (Fotó: AFP/Adrian Dennis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.