Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Marokkó elintézte, hogy Ronaldo ne vonuljon vissza

Folytatódik a marokkói tündérmese: Spanyolország után Portugáliát is kiejtette a katari labdarúgó-világbajnokság meglepetéscsapata. Szombati 1-0-s győzelmükkel a négy közé jutottak Hakim Zijesék, amihez hasonló bravúrt afrikai csapat még sosem ért el.

Magyar Nemzet
2022. 12. 10. 18:01
Morocco v Portugal - Fifa World Cup Qatar 2022
Jawad El Yamiq , Youssef En-Nesyri celebrates a goal for Morocco during a match against Portugal valid for the quarterfinals of the Fifa World Cup at Al-Thumama Stadium in the city of Doha, Qatar, December 10, 2022. (Photo: William Volcov) (Photo by William Volcov / BRAZIL PHOTO PRESS / Brazil Photo Press via AFP) Fotó: Brazil Photo Press via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy a Svájc elleni nyolcaddöntőn, a Marokkó elleni negyeddöntőn is a kispadon, míg a helyén berobbanó Goncalo Ramos természetesen a kezdőcsapatban találta magát. Ronaldónak így nem volt lehetősége megismételni korábbi teljesítményét a marokkói válogatott ellen: a két csapat legutóbbi összecsapásán, a 2018-as vb csoportkörében győztes gólt szerzett a 4. percben.

Társai ugyanakkor nélküle sem lassítottak. Joao Félix az 5. percben egy fejessel tesztelte Bunu kapust, aki szögletre mentett. A másik oldalon is akadt azonnal helyzet, de blokkolták Attijat Allah lövését. Ahogy az a marokkóiak eddig mérkőzésein is jellemző volt, a portugáloknál volt többet a labda, ők fektettek több energiát a támadásokba, az ellenfél szervezett védelmével azonban nemigen tudtak mit kezdeni. A vb-n eddig mindössze Kanada talált be a marokkói kapuba, Horvátország, Belgium és Spanyolország is gólképtelen maradt ellenük. A luzitánok is csak a kapufáig jutottak az első félidőben, amikor Bruno Fernandes a 45. percben tüzelt.

Igaz, ez már csak válasz volt a marokkói gólra, ami a 42. percben született meg. Attijat Allah beadása az oldalvonal mellől érkezett a kapu elé, Diogo Costa kapus elszámította magát, Juszef en-Nesziri ezt kihasználva mindenkinél magasabbra ugrott, és a hálóba bólintotta a labdát.

Fernando Santos az 51. percben Cristiano Ronaldót és Joao Cancelót is bevetette az egyenlítő gól megszerzése érdekében. Az ötszörös aranylabdás Ronaldónak ezzel 196-ra nőtt a fellépéseinek száma a nemzeti csapatban, amivel beállította a kuvaiti Bader al-Mutava válogatottsági rekordját.

De hiába volt még többet a portugáloknál a labda, a kaput eltaláló lövést nem tudtak felmutatni a második félidő hajrájáig, amikor is Félix lövésénél Bunu nyújtózkodva hárított. A 97. percben Pepének volt esélye az egyenlítésre, fejese viszont elszállt a kapu mellett. Marokkó válogatottja elbírta a hatalmas nyomást, 1-0-ra diadalmaskodott, és az első afrikai csapat lett, amely bejutott világbajnokságon a legjobb négy közé. Az elődöntőben az esti (20.00) Anglia–Franciaország mérkőzés győztese ellen folytatódik a marokkói csoda.

Portugália kiejtésével az afrikaiak alighanem Cristiano Ronaldo visszavonulását is megakadályozták. A 37 éves klasszis ugyanis a katari torna előtt azt nyilatkozta, ha hazája elhódítja a vb-címet, ő bizony abbahagyja a futballt. Az alapfeltétel nem teljesült, helyette a sztárcsatár sírva hagyta el a pályát.

Labdarúgó-világbajnokság, negyeddöntő:
Marokkó–Portugália 1-0 (1-0)
gólszerzők: En-Nesziri (42.)
kiállítva: Cheddira (90+2., Marokkó)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022  

Borítókép: Marokkói gólöröm (Fotó: AFP/Brazil Photo Press/William Volcov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.