időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

Egy büntető, két Szczesny-bravúr, magukat verték meg a szaúdiak

Magyar Nemzet
2022.11.26. 16:03 2022.11.26. 19:15
Egy büntető, két Szczesny-bravúr, magukat verték meg a szaúdiak

Szaúd-Arábia a mérkőzés java részében jobban játszott Lengyelországnál, mégis kikapott 2-0-ra a labdarúgó-világbajnokságon, a C csoport 2. fordulójában. Wojciech Szczesny volt a meccs hőse, aki az első félidőben büntetőt hárított, sőt utána a szaúdi ismétlést is védte. A lengyelek a csoport élére ugrottak, este nyolctól Argentína és Mexikó találkozik egymással ebben a négyesben.

Egymásnak ellentmondók a hírek, így valószínűleg meg kell várnunk a labdarúgó-világbajnokság végét, hogy kiderüljön, a szaúdi játékosok valóban kapnak-e egy-egy Rolls-Royce Phantom típusú luxusautót jutalmul a szaúdi koronahercegtől, Mohammed bin Szalman al-Szaudtól az Argentína elleni 2-1-es győzelemért. Ahhoz azonban kétség sem fért, hogy Szaúd-Arábia úgy futott ki a Lengyelország elleni mérkőzésre a C csoport második fordulójában, hogy ha győz, akkor az utolsó forduló eredményétől függetlenül továbbjut a legjobb tizenhat közé.

A szaúdiak voltak aktívabbak a mérkőzés elején, amit a két helyzeten felül – al-Breiak, majd Kanno lövését védte Szczesny bravúrral – az is mutatott, hogy idegesek voltak a lengyelek, öt percen belül három sárga lapot is begyűjtöttek (Kiwior, Cash és Milik).

Aztán mégis a lengyelek szereztek vezetést. A 38. percben Cash ugratta ki Lewandowskit, a középcsatár eltolta a labdát al-Ovaisz mellett, majd visszapasszolt Zielinskinek, aki öt méterről a léc alá vágta a labdát (1-0).

A szaúdiak még a szünet előtt egyenlíthettek volna. Al-Sehri esett el Bielik szorításában a 16-oson belül, a brazil játékvezető, Wilton Pereira Sampaio először nem ítélt büntetőt, majd a VAR-vizsgálat után kiment a monitorhoz, hogy maga is megnézze az esetet, s hosszas mérlegelés után mégis a 11-es pontra mutatott. 

Al-Davszari állt a labda mögé, a kamera ráközelített az arcára, lehetett látni, hogy nagyon ideges. Ennek megfelelően elég gyengén, laposan a jobb sarok felé (de csak felé) rúgta a labdát, Szczesny védett. A kipattanóból al-Breik ismételhetett, talán könnyebb dolga is volt úgy nyolc méterről, mint 11-esből, de nem emelte meg eléggé a labdát, így a lengyel kapus másodszor is hárított.

Éppenséggel azt is ellenőrizhette volna a videóbíró, hogy Szczesny a büntetőnél a lövés előtt elhagyta a gólvonalat – úgy tűnt, hogy igen –, de ez elmaradt… Szöglet és tíz perc hosszabbítás következett, eredménytelenül. 

A szaúdiak rohamoztak rendületlenül, de a befejezésekkel nem volt szerencséjük, kontrákból a lengyelek veszélyesebbek voltak. 

 

Az arabok aztán beteljesítették a maguk végzetét. A 82. percben al-Malki ügyetlenkedett utolsó emberként, Lewandowski lecsapott és megszerezte a labdát, majd higgadtan a jobb alsóba helyezett (2-0).

Az elmúlt évek legeredményesebb csatára első világbajnoki találatát szerezte.

Lewandowski: Sokat dolgoztam ezért

– Természetesen mindig a csapat sikere az első, de azért mégis ott motoszkált bennem, hogy jó lenne gólt szerezni a világbajnokságon. Nagyon sokat dolgoztam azért, hogy meglegyen ez a gól, és ma végre sikerült. Tisztában vagyok vele, valószínűleg ez az utolsó vb-m. Fontos volt, hogy megmutassam, nem csak úgy itt jártam, hanem eredményes is voltam, és remélhetőleg még leszek is  – mondta Lewandowski a meccs után.

A folytatás már nem hozott izgalmat, hacsak nem Lewandowski kihagyott helyzetére gondolunk, Lengyelország nyert 2-0-ra és a C csoport élére állt. Érdekes kérdés, Argentínának vajon mit jelent ez az eredmény. Ki tudja. Messiék mindenesetre este nyolctól nem hibázhatnak Mexikó ellen.

C csoport, 2. forduló: Lengyelország–Szaúd-Arábia 2-0 (1-0), al-Rajjan, Egyetemvárosi Stadion, 44 259 néző, v.: Wilton Sampaio (brazil). Gólszerzők: Zielinski (39.), Lewandowski (82.)

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Wojciech Szczesny védte az ismétlést is (Fotó: AFP)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.