Marokkó csoportelső, Belgium kieséséről Lukaku gondoskodott

Belgium lett a katari labdarúgó-világbajnokság eddigi legnevesebb kiesője, amely csütörtökön nem bírt Horvátországgal, így szégyenszemre az F csoport harmadik helyén végzett. Luka Modricék továbbjutottak, a Kanadát 2-1-re legyőző, ezzel csoportelső Marokkóval egyetemben.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 18:06
FIFA World Cup 2022 - Group F Croatia vs Belgium
epa10341952 Romelu Lukaku of Belgium reacts after a chance hit the post during the FIFA World Cup 2022 group F soccer match between Croatia and Belgium at Ahmad bin Ali Stadium in Doha, Qatar, 01 December 2022. EPA/Abir Sultan Fotó: Abir Sultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga válogatott helyzete már az utolsó forduló előtt sem volt rózsás, tekintve, hogy két forduló után eddigi silány produkciójának és talán a belső viszályoknak köszönhetően csak az F csoport harmadik helyén tengődött. A csoportkör zárásán pedig a lassacskán önmagát megtaláló, vb-ezüstérmes Horvátországgal néztek szembe a Vörös Ördögök.

Az éllovas szlávok lendülete kitartott Kanada kiütése után is. Belgium ellen Ivan Perisic már 11 másodperc elteltével veszélyeztetett, és ezután is inkább horvát próbálkozásokat jegyezhettünk fel.

A belgák helyzetét az is súlyosbította, hogy a csoport másik mérkőzésén a kanadai kapus, Borjan négy perc után gólpasszal kínálta meg az ellenfelet, Hakim Zijes pedig ezt köszönte szépen, és vezetéshez juttatta Marokkót, amely így a négyes élére ugrott. Juszef en-Nesziri az első félidőben megduplázta az afrikaiak előnyét, amelyre Nayef Aguerd öngóljával válaszolt.

Visszatérve a két nagyágyú találkozójára: egyik fél sem találta el a kaput az első játékrészben, a szünetet követően – a sérülése után nemrég visszatért – Romelu Lukaku becserélése viszont felrázta a belgákat. Az Inter csatárának rengeteg helyzete maradt ki, köztük talán a legnagyobbat a 60. percben jegyezhettük fel, amikor Yannick Carrasco közeli lövését blokkolták a horvátok, majd Lukaku ismétlése a kapufán csattant. Luka Modricék a tűzzel játszottak, hiszen egy belga gól a kockás mezesek kiesését jelentette volna…

De a hőn áhított Lukaku-gól nem született meg, így az előző vb bronzérmese, a világranglista második helyezettje nem kerülte el a sorsát, és már a csoportkörben búcsúzott – 1998 után először. Horvátországnak a 0-0-s döntetlen a második helyre volt elég, míg a Kanadát 2-1-re legyőző Marokkó az F csoport élén végzett.

Emelt fővel távoznak

– Felkészülten vártuk a mérkőzést, de azon túl sok gólhelyzetet hagytunk ki. Ennek ellenére emelt fővel távozhatunk a vb-ről – nyilatkozta Roberto Martínez. A szövetségi kapitány ezt követően azt is megosztotta, a horvátok elleni volt az utolsó mérkőzése a belga válogatott élén.

szerint társasival az elvárásoknak megfelelően teljesítettek: – Kemény meccsen vagyunk túl, amely nagyon fontos volt számunkra a továbbjutáshoz. Semmilyen tanácsot vagy utasítást nem adtam a társaimnak, mindannyian tudtuk, milyen riválissal állunk szemben. Az edzőnk elmondta, hogyan játsszunk, mi pedig végrehajtottuk a taktikai utasításait. Minden csoportmeccsünkön kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottunk, megérdemelten jutottunk a nyolcaddöntőbe – vélekedett a horvátok csapatkapitánya.

Világbajnokság, csoportkör, 3. (utolsó) forduló, F csoport:
Horvátország–Belgium 0-0
Kanada–Marokkó 1-2 (1-2), Aguerd (41. – öngól), ill. gólszerző: Zijes (4.), En-Nesziri (23.)

A csoport végeredménye: 1. Marokkó 7 pont, 2. Horvátország 5, 3. Belgium 4, 4. Kanada 0

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Romelu Lukaku gól nélkül maradt a vb-n, Belgium már a csoportkörben kiesett (Fotó: EPA/Abir Sultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.