Messi kiállt mellette, most hős lett az ír nevű argentin

Argentína meglepő hőst ünnepel. Lionel Messi büntetőt hibázott Lengyelország ellen, a második félidőben viszont érkezett Alexis Mac Allister, bevette Wojciech Szczesny kapuját, és a meccs legjobbja lett, az argentin válogatott pedig csoportelsőként lépett a nyolcaddöntőbe a katari futball-vb-n.

2022. 12. 01. 12:35
Angel di Maria Alexis Mac Allister
Doha, 2022. november 30. Az argentin Alexis Mac Allister (k), miután berúgta csapata elsõ gólját a katari labdarúgó-világbajnokság C csoportjának harmadik fordulójában játszott Lengyelország-Argentína mérkõzésen a Dohai 974 Stadionban 2022. november 30-án. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lionel Messi kis híján tragikus hős lett ötödik világbajnokságán. Az argentin sztár büntetőt hibázott Lengyelország ellen, azonban ez végül nem került sokba csapatának. Argentína hőse azonban ezúttal nem a hétszeres aranylabdás volt, hanem Alexis Mac Allister, aki öt makulátlan félidő után a hatodik elején kifogott Wojciech Szczesny kapuson.

Alexis Mac Allister gól Wojciech Szczesny Lionel Messi
Messi nem járt sikerrel, Mac Allister viszont bevette Szczesny kapuját (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Mac Allister gólja után már egy percig sem volt kérdéses, hogy Argentína legyőzi Lengyelországot, és ezzel csoportja élén zár, annak ellenére, hogy az első fordulóban nagy meglepetésre kikapott Szaúd-Arábiától.

– Túl kellett lépnünk a traumán, amit az a vereség okozott, de most már ez nem számít, az első célunkat elértük, meglett a csoportelsőség. A lengyelek ellen az eddigi legjobb meccsünket játszottuk a tornán, most már nagy önbizalommal várhatjuk a folytatást – mondta a szerda esti meccs legjobbjának megválasztott Mac Allister, s valóban a lengyelek elleni játékot látva az argentin válogatott visszakerült oda, ahonnan kezdte a világbajnokságot: az esélyesek közé.

A középpályás tizedik fellépésén első gólját lőtte a nemzeti csapatban, kisegítve ezzel Messit, akinek az elhibázott büntető után még várnia kell a kilencvennegyedikre.

– Végig pozitívan álltunk a mérkőzéshez, Leo kihagyott tizenegyese sem tört meg minket, sem őt magát – fogalmazott Mac Allister, aki most viszonzott valamit a csapat legnagyobb sztárjának. Amikor ugyanis a középpályás először volt tagja az argentin keretnek, a csapatkapitány, Messi volt az, aki leállította a többieket, akik Mac Allistert az Argentínában szokatlan vörös haja miatt Vöröskének hívták.

Hogy lesz valaki Mac Allister névvel Messi csapattársa a válogatottban?

A vörös haj csak extra adalék, ha valaki a Brighton valamelyik Premier League-meccsén felfigyelt Mac Allisterre, alighanem már a névből adódóan is elkönyvelte skót vagy ír futballistának, akik közül egyébként is sokan szerepelnek az angol élvonalban.

Alexis Mac Allister azonban Argentínában, Santa Rosában született, igazi futballcsaládba. Az Argentinos Juniorsban együtt szereplt két bátyjával, Francissel és Kevinnel, amikor 2019-ben Alexis Angliába igazolt, kifejezetten nehezen alkalmazkodott a szigetországi körülményekhez.

A név persze nem véletlen, a skót és ír gyökereket nem tudja és nem is akarja letagadni a család, de a futballisták édesapja, Carlos Mac Allister is Argentínában született, és neki sem volt közeli kapcsolata a Brit-szigetekkel. Az idősebbik Mac Allister később akadémiát alapított, majd sportért felelős államtitkár is volt a dél-amerikai országban.

Előtte azonban az argentin válogatottban is szerepelt, mindkét tétmeccsét Ausztrália ellen vívta az interkontinentális pótselejtezőn, amelyen Argentína kiharcolta a részvételt az 1994-es világbajnokságra.

Édesapám Maradonával játszhatott együtt a válogatottban, én Messi csapattársa lehetek

– hitetlenkedett még válogatott-pályafutása elején Alexis.

A 1994-es vb-keretbe Carlos már nem került be, fia viszont most argentin hős lett a világbajnokságon. A katari futball-vb nyolcaddöntőjében pedig Alexis Mac Allister is éppen Ausztrália ellen képviselheti az argentin színeket.

Az Ausztrália–Argentína 1993-as pótselejtező első felvonása, amelyet Puhl Sándor vezetett

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Alexis Mac Allister a legjobb pillanatban szerezte első gólját az argentin válogatott mezében (Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.