Védési rekordot állított fel a magyar származású amerikai kapus + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A magyar felmenőkkel is rendelkező amerikai kapus 2014-ben rekordot állított fel.

Juhász Attila
2022. 12. 02. 6:50
Vertonghen, Jan; Howard, Tim
Salvador, 2014. július 1. A belga Jan Vertonghen (b) lövését védi Tim Howard amerikai kapus a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében a salvadori Fonte Nova Arénában 2014. július 1-jén. (MTI/EPA/Ali Hajder) Fotó: Ali Hajder
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a labdarúgó-világbajnokságok kilenc évtizedes történetének legnagyszerűbb pillanataira, sportolói hőstetteire gondolunk, semmiképpen sem feledkezhetünk meg egy magyar származású amerikai kapus parádéjáról, a 2014-es brazíliai vb-ről.

Tim Howard már a csoportmeccseken is bemutatott néhány nagyszerű, bravúros hárítást, de aztán amit a Belgium elleni nyolcaddöntőben produkált, arra, ahogy mondani szokás, nincsenek szavak.

Howard, Tim
A magyar származású amerikai kapus parádézott 2014-ben (Fotó: MTI/EPA/Ali Hajder)

Ha mégis, akkor annyit mindenképpen érdemes leírni, hogy az Everton korábban négy évig a Manchester United kapusa, aki anyai ágon 1956-os magyar emigráns család sarja, azon a bizonyos 2014. július 1-jei meccsen földöntúli teljesítményt nyújtott.

 

A mérkőzés 90 perces alapjátékidejének gól nélküli eredménye kizárólag Tim Howard parádéjának volt köszönhető, csak az ő teljesítménye tüntette el a Belgium és az USA válogatottjának játékereje közti különbséget!

 

Végül a csoda elmaradt, a kétszer 15 perces ráadásban a belgák kétszer mattolták az amerikai védelmet és akkor már Howard is kapitulálni kényszerült, Belgium került a legjobb nyolc közé.

A magyaramerikai Tim Howard viszont örökre beírta magát a foci-vb történelemkönyvébe, mivel az ezen a meccsen bemutatott 15 bizonyos számítások szerint 16 védésével azóta is megdönthetetlen rekordot állított fel, és nemcsak a Soccer iránt rajongó amerikai szurkolók szeretetét, hanem az Egyesült Államok elnökének elismerését is kivívta.

Howard viszont, amikor megmondták neki, hogy rekordot ért el, csak ennyit mondott:

 

Az összes védésemet elcseréltem volna egyetlen továbbjutásra!

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A belga Jan Vertonghen lövését védi Tim Howard amerikai kapus a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a salvadori Fonte Nova Arénában 2014. július 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Ali Hajder)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.