időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Védési rekordot állított fel a magyar származású amerikai kapus + videó

Juhász Attila
2022.12.02. 06:50
Védési rekordot állított fel a magyar származású amerikai kapus + videó

A Magyar Nemzet az idei katari vb nyitányának napjától, egészen a döntőig, mindennap felidéz egyet a labdarúgó-világbajnokságok immár 90 éve íródó történelmének néha kacagtató, néha meghökkentő és néha bizony tragikus pillanatai közül. A magyar felmenőkkel is rendelkező amerikai kapus 2014-ben rekordot állított fel.

Amikor a labdarúgó-világbajnokságok kilenc évtizedes történetének legnagyszerűbb pillanataira, sportolói hőstetteire gondolunk, semmiképpen sem feledkezhetünk meg egy magyar származású amerikai kapus parádéjáról, a 2014-es brazíliai vb-ről.

Tim Howard már a csoportmeccseken is bemutatott néhány nagyszerű, bravúros hárítást, de aztán amit a Belgium elleni nyolcaddöntőben produkált, arra, ahogy mondani szokás, nincsenek szavak.

Howard, Tim
A magyar származású amerikai kapus parádézott 2014-ben (Fotó: MTI/EPA/Ali Hajder)

Ha mégis, akkor annyit mindenképpen érdemes leírni, hogy az Everton korábban négy évig a Manchester United kapusa, aki anyai ágon 1956-os magyar emigráns család sarja, azon a bizonyos 2014. július 1-jei meccsen földöntúli teljesítményt nyújtott.

 

A mérkőzés 90 perces alapjátékidejének gól nélküli eredménye kizárólag Tim Howard parádéjának volt köszönhető, csak az ő teljesítménye tüntette el a Belgium és az USA válogatottjának játékereje közti különbséget!

 

Végül a csoda elmaradt, a kétszer 15 perces ráadásban a belgák kétszer mattolták az amerikai védelmet és akkor már Howard is kapitulálni kényszerült, Belgium került a legjobb nyolc közé.

A magyaramerikai Tim Howard viszont örökre beírta magát a foci-vb történelemkönyvébe, mivel az ezen a meccsen bemutatott 15 bizonyos számítások szerint 16 védésével azóta is megdönthetetlen rekordot állított fel, és nemcsak a Soccer iránt rajongó amerikai szurkolók szeretetét, hanem az Egyesült Államok elnökének elismerését is kivívta.

Howard viszont, amikor megmondták neki, hogy rekordot ért el, csak ennyit mondott:

 

Az összes védésemet elcseréltem volna egyetlen továbbjutásra!

 

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: A belga Jan Vertonghen lövését védi Tim Howard amerikai kapus a brazíliai labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében a salvadori Fonte Nova Arénában 2014. július 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Ali Hajder)

Világbajnoki leg, leg, leg

Egy felejthetetlen fejes, ami a franciák világbajnoki címébe került + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.