A magyar válogatottal is elbánt a botrányos, ordibáló játékvezető + videó

Milliók kiáltottak fel örömükben, amikor a spanyol „bohócbíró”, Antonio Mateu Lahoz az év elején bejelentette a visszavonulását, a szezon végén szögre akasztja a sípot. A katari vb-ről is hazazavarták, miután őrültségével és ostobaságával csaknem teljesen tönkretette a Hollandia–Argentína negyeddöntőt. Ez sem volt elég, mert Lahoz hazatérése után újabb botránymeccset kreált a spanyol bajnokságban. A portréját az Origó vázolta fel.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 01. 16. 8:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antonio Mateu Lahoz gyakran napszemüvegben érkezett meg a stadionokba, a hüvelykujját mutogatta a szurkolóknak, a kamerába kacsintgatott – és ekkor még el sem kezdődött a mérkőzés. A kezdő sípszó után is mindent megtett, hogy megváltoztassa a játékvezetőkről kialakított képet. A lényeg, hogy az övé legyen az utolsó szó és a középpontba kerüljön – hiába tagadta nyilatkozataiban ezt a magamutogató személyiségét többször is.

Lahoz
Borítókép: Antonio Mateu Lahoz és nem volt azonos véleményen (Fotó: AFP)

„Semmit nem fogok változtatni a hozzáállásomon" – állította egy évtizeddel ezelőtt, és ezt be is tartotta.

Pályafutása ötödik világbajnoki meccsét vezethette a Hollandia–Argentína negyeddöntőn, amely nemcsak az eredmény alakulása miatt maradt örökké emlékezetes. Antonio Mateu Lahoz az argentin továbbjutással zárult katari mérkőzésen 18 sárga lapot mutatott fel a két csapat tagjainak – többet, mint az addigi négy vb-meccsén összesen. Ezek közül a legtöbb teljesen felesleges volt, ugyanakkor néhány szabálytalanság teljesen büntetlen maradt. Leginkább a tizenegyespárbajban mutatott ámokfutása volt döbbenetes, ahol két lövés között rengeteg szünetet tartott, kiosztott három sárgát (és egy pirosat), és gyakorlatilag több időt töltött a kispadoknál üvöltözve, mint a tizenhatoson belül. Mindezt egy vb-negyeddöntőben.

Antonio Mateu Lahoz szilveszteri műsora

Ehhez képest jámboran viselkedett a soron következő meccsén: szilveszterkor a barcelonai rangadón Xavi együttese 1-1-es döntetlent játszott az Espanyollal egy 13 sárga és 2 piros lapot hozó összecsapáson. A büntetések legnagyobb része a hajrára maradt, de megint a következetlensége volt a legfőbb probléma: reklamálásért piros lap járt nála Jordi Albának, a Robert Lewandowskit hátba térdelő Leandro Cabrera viszont a négypercnyi videózás után is a pályán maradhatott.

A 2013–14-es szezon utolsó fordulójában a bajnoki címről döntött a Barcelona–Atlético Madrid mérkőzés, ahol a hazaiaknak nyerni kellett volna a trófeához. Ehhez nagyon közel kerültek a második félidő közepén, amikor Lionel Messi másodszor is megszerezte a vezetést a Barcelonának, azonban az argentin támadó gólját les miatt érvénytelenítette. Ám a felvételek alapján egyértelműen kiderült, hogy nem kellett volna, ugyanis nem a csapattársától, Cesc Fábregasról, hanem egy Atlético-védőtől került elé a labda, így szabályos volt a találat. Hiába nyilatkozta később az esetről, hogy „bárcsak lett volna már akkor is videóbíró!”, ez a döntése konkrétan egy bajnoki címet befolyásolt és egy trófeát vett el a Barcelonától.

Ez az ítélete nyilvánvalóan nem Messi ellen irányult, már csak azért sem, mert többször is említette, hogy kifejezetten szeret az argentin világbajnoknak meccset vezetni.

A magyar válogatottnak sincsenek jó emlékei Lahozról, noha mindössze egyetlen mérkőzést vezetett a csapatnak. Az azonban a Szlovákia elleni hazai, 2020-as Európa-bajnoki selejtező volt, ami 2-1-es vendéggyőzelemmel zárult. A találkozó mérlege: 9 sárga lap és Baráth Botond piros lapja mellett egy megadott szlovák lesgól, Robert Mak találata ugyanis szabálytalan körülmények között született. Nem mellékesen a vereségnek is volt köszönhető, hogy alanyi jogon nem jutott ki Magyarország az Eb-re – az pedig már nem Lahozon múlt, hogy a pótselejtezőt sikerrel vette a válogatott.

Az Origó cikke ITT olvasható el.

Borítókép: Antonio Mateu Lahoz lételeme a feltűnősködés (Forrás: Twitter/The Football Index)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.