Az olimpiai bajnok kikapott, pedig ellenfele egyszer már kiesett

Az Australian Open második fordulója a csillaghullásról szól. Rafael Nadal és Casper Ruud után kikapott az olimpiai bajnok Alexander Zverev és az amerikaiak éljátékosa, a top 10-es Taylor Fritz is, mindketten százon kívül rangsorolt teniszező ellen.

2023. 01. 19. 9:48
Alexander Zverev olimpiai bajnok tenisz
Alexander Zverev Australian Open 2023 Fotó: Getty Images/Daniel Pockett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Zverev tavaly élete formájában volt, amikor súlyos sérülést szenvedett a Roland Garroson. Az olimpiai bajnok több mint fél évet kihagyott, és távolról sem tökéletes állapotban tért vissza. Az Australian Openen azonban úgy tűnt, ideális a sorsolása, hogy formába lendüljön. Az első és a második fordulóban is szerencsés vesztessel játszott, azaz olyan játékossal, aki a selejtezőben már kiesett, de visszalépések miatt mégis játszhatott a főtáblán.

A perui Juan Pablo Varillast még nagy nehezen elintézte Zverev, de az ötszettes küzdelem után a második fordulóban már kikapott az amerikai állampolgár, de édesanyja révén félig ausztrál Michael Mmoh-tól. Mmoh egyébként majdnem kétszer is kiesett már Melbourne-ben, hiszen az első fordulóban a hozzá hasonlóan százon kívül rangsorolt Laurent Lokolinak meccslabdája volt ellene.

Ehhez képest a második körben Mmoh legyőzte az olimpiai bajnokot, ami még akkor is nagy szó, ha Zverev nagyon messze van a csúcsformájától.

– Őrült az élet. Már éppen a repülőjegyemet foglaltam volna le az Egyesült Államokba, amikor megkaptam a hírt, hogy David Goffin lebetegedett, és mégis ott lehetek a főtáblán – hitetlenkedett Mmoh, aki honfitársával, a szintén meglepetésre harmadik körös JJ Wolffal játszik a harmadik körben.

Mmoh szenzációs meccslabdája:

Jenson Brooksby is megörvendeztette az amerikaiakat, ő a második kiemelt Casper Ruud legyőzésével jutott tovább. Ellenben akitől várták a sikert, attól nem kapták meg: a nyolcadik kiemelt Taylor Fritz kikapott a százon kívül rangsorolt, szabadkártyás ausztráltól, Alexei Popyrintől.

– Már most annyi meccset nyertem, mint tavaly egész évben – mondta örömkönnyeivel küszködve a tehetséges, de sérülékeny Popyrin, aki két hete, Adelaide-ben, a szintén top 10-es Félix Auger-Aliassime legyőzésével már bizonyította, hogy jó formában kezdte a szezont.

Wolff, Mmoh, Popyrin és utóbbi következő ellenfele, az amerikai Ben Shelton közül valaki negyeddöntős lesz az Australian Openen, noha korábban egyikük sem jutott még el Grand Slam-tornán a legjobb tizenhat közé sem.

A vajdasági Györe László viszont nem tudta borítani a papírformát a meglepetések napján, mindössze öt játékot nyert a korábbi világbajnok Grigor Dimitrov ellen.

Australian Open, 2. forduló

Férfi egyes
Popyrin (ausztrál)–Fritz (amerikai, 8.) 6:7, 7:6, 6:4, 6:7, 6:2
Mmoh (amerikai)–Zverev (német, 12.) 6:7, 6:4, 6:3, 6:2
Dimitrov (bolgár, 27.)–Györe (szerbiai) 6:3, 6:2, 6:0
Humbert (francia)–Kudla (amerikai) 6:2, 6:7, 6:2, 6:4

Női egyes
Garcia (francia, 4.)–Fernandez (kanadai) 7:6, 7:5
Csang (kínai, 23.)–Martic (horvát) 6:3, 6:3
Siegemund (német)–Begu (román, 27.) 5:7, 7:5, 6:3
Plísková (cseh, 30.)–Putyinceva (kazah) 6:0, 7:5
Párrizas Díaz (spanyol)–Potapova (orosz) 6:3, 6:2
L. Fruhvirtová (cseh)–Birrell (ausztrál) 6:3, 6:2

Borítókép: Alexander Zverev még messze van a csúcsformájától (Fotó: Getty Images/Daniel Pockett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.