Bajner Bálintot egy hónapra elnyelte Dél-Afrika – mi lett a vége?

Hosszú idő után tavaly novemberben lehetett először hallani Bajner Bálint felől, aki váratlan helyen tűnt fel: Dél-Afrikába utazott, ahol a négyszeres bajnok Kaizer Chiefs csapatánál vett részt próbajátékon. A tíz évvel ezelőtt a Bundesligában a Dortmund színeiben bemutatkozott csatár egy hónapig küzdött a szerződésért Dél-Afrikában, de ezidáig nem járt sikerrel.

2023. 01. 11. 15:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajner Bálint legutóbb az NB II-es Pécs játékosa volt, ahonnan 2021 nyarán távozott, s azóta, immáron több mint másfél éve nincsen klubja. Novemberben viszont Dél-Afrikában fotózták le, és kiderült, hogy a helyi élvonal egyik élcsapata, a Kaizer Chiefs próbajátékán szerepelt. Aztán újra nagy lett a csend, semmit sem lehetett tudni arról, hogy Bajner kapott-e végül szerződést.

Bő egy hónappal Bajner dél-afrikai landolása után, december 13-án jelent meg az első konkrét hír a dél-afrikai sajtóban a magyar csatár sorsáról, amikor a helyi lapok azt írták, hogy két másik próbajátékostól elköszönt a Kaizer Chiefs, de Bajner továbbra is marad a klubnál. Ekkor tehát már több mint egy hónapja igyekezett meggyőzni a csapat vezetőit arról, hogy rá van szükség.

Bár több, az év elején megjelent dél-afrikai cikkben is úgy fogalmaznak, mintha Bajner még mindig az együttesnél lenne, a Kaizer Chiefs híreivel kiemelten foglalkozó kasisports.com a múlt héten arról írt, hogy tíz próbajátékostól elköszönt a klub, és Bajner Bálint is közéjük tartozott. Információink szerint a 32 éves csatár valóban már decemberben hazatért Magyarországra. 

Ugyanakkor a klub hivatalosan nem jelentette be, hogy a hazaküldött próbajátékosok közül végül nem szerződtet valakit, a Goal.com cikke azt sugallja, hogy erre még lehet esély, de ezt persze érdemes a helyén kezelni. A Twitteren is az terjed, hogy Bajner nevét már lehúzta a listáról Arthur Zwane vezetőedző:

Érdekesség, hogy Bajner konkurensei között szerepelt az ugyancsak csatárként próbázó mozambiki Stanley Ratifo, akit a portugál edző, Luis Goncalves nyilvánosan is beajánlott a Kaizer Chiefsnek , mint a mozambiki válogatott korábbi szövetségi kapitánya és volt edzője a Sporting utánpótlásában. Ahogy Bajner első hallásra jól csengő dortmundi múltja, úgy egyelőre ez is kevés volt: eddig Ratifo sem kapott szerződést.

Bajner egyszer már kosarat kapott Dél-Afrikában

Mindenképpen furcsa a hosszúra, egy hónaposra nyúlt próbajáték, ugyanakkor a Kaizer Chiefs edzője nem árult zsákba macskát, Zwane előre megmondta, hogy nem sietik el a kiválasztást: – Itt vadállatnak kell lenni, ha nem vagy erős mentálisan, akkor gyenge vagy ide – hangoztatta az edző Bajner érkezésekor.

Zwane nem először alkalmazta a hosszú kiválasztást, így szerződtette tavaly a csapat burundi válogatott csatárát, Bonfils-Caleb Bimenyimanát is, aki a jelenlegi idényben nyolc meccsen hét gólt szerzett, s ezzel holtversenyben a dél-afrikai élvonal góllövőlistájának az első helyén áll.

Bajner pontosan tudta, hogy mire vállalkozott, ugyanis mint kiderült, 2019-ben egyszer már részt vett egy háromhetes próbajátékon a Kaizer Chiefsnél. Erről a csapat akkori vezetőedzője, Ernst Middendorp beszélt: – Részletes jellemzést készítettem róla, és azt javasoltam, hogy igazoljuk le, de a vezetőség másként döntött – emlékezett vissza a korábbi edző. – Bajner erős, magas, agresszív és jól helyezkedik. Tudja, hogyan kell letámadni, a futballt tekintve iskolázott.

Dortmundtól a „No Bajner, no party” szövegig

Ez a vélemény azonban 2019-re vonatkozott, amikor Bajner nem sokkal korábban másodjára is elhagyta Dortmundot, 2018 nyarán távozott a klub második együttesétől, majd hosszas csapatkeresés után 2020-ban írt alá Pécsen. Pályafutása fénypontja az volt, amikor tíz éve, 2013. február 24-én bemutatkozott a Bundesligában, csereként 19 percet játszott a Jürgen Klopp vezette Dortmundban a Mönchengladbach ellen 1-1-re végződött meccsen.

Bajner 2014-ben az angol másodosztályú Ipswich Townhoz igazolt, ahol az első meccsén 44 perc után, tehát még az első félidő vége előtt lecserélték, amit Bajner azzal magyarázott, hogy edzője azt szerette volna, ha megtapsolják őt a nézők. Ezután lobbant lángra az interneten futótűzként terjedő „No Bajner, no party” szöveg, amivel a magyar kommentelők elárasztották az Ipswich Facebook-oldalát.

Később, amikor Bajner az angol harmadosztályú Notts Countyba szerződött, hasonló helyzet alakult ki. A Bajner-láz a csatár pályafutásával együtt hűlt ki. A Transfermarkt nyilvántartása szerint tíz klubban szerepelt, de jelentősebb mennyiségű meccset csak a Dortmund II-ben játszott, összesen 65-ször, de ott is két részletben. Ezután a Honvéd következik a sorban, amelynél 25 mérkőzésen hét gólt szerzett. Bajner egykor tehetségnek számított, tagja volt a 2008-as U19-es Európa-bajnokságon az elődöntőig jutott magyar csapatnak.

Borítókép: Bantu Holomisa, dél-afrikai politikus kíséretében Bajner Bálint megérkezik Dél-Afrikába tavaly novemberben (Fotó: Facebook/Bantu Holomisa)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.