Megszólalt a magyar csatár, aki négyszer is játszott Gianluca Vialli ellen

Vialli szenvedélyes csibész volt, aki vibrált a pályán – mesélte lapunknak Vincze István, a korábbi 44-szeres válogatott csatár. Ő az egyetlen magyar labdarúgó, aki anno három fronton is megmérkőzött a gyógyíthatatlan betegség miatt elhunyt Gianluca Viallival. A Honvéddal a BEK-ben, a Leccével az olasz bajnokságban, a válogatottal barátságos meccsen futballozott az olasz csatárlegenda ellen.

2023. 01. 06. 13:54
FOOTBALL - ENGLISH CHAMP - CHELSEA v WEST BROMWICH ALBION
Gianluca Vialli during the English championship Premier League football match between Chelsea and West Bromwich Albion on February 12, 2018 at Stamford Bridge in London, England - Photo Sebastian Frej / ProSportsImages / DPPI (Photo by Sebastian Frej / Pro Sports Images Ltd / DPPI via AFP) Fotó: DPPI via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyolcvanas évek végén az olasz volt Európa egyik legjobb bajnoksága. Az idő tájt szerződtette a Lecce a Tatabánya szélsőjét, Vincze Istvánt, aki két szezont húzott le a délolasz csapatban. Vincze többször is futballozott a csütörtök éjjel elhunyt Vialli ellen: először 1988-ban a Vujadin Boskov vezette Sampdoria simán, 3-0-ra lelépte a Leccét, majd 1990-ban is ott volt a pályán a tatabányai csillag a genovai Stadio Luigi Ferrarisban, amikor a Viallival felálló Samp 1-0-ra nyert az ő csapata ellen.

A magyar, főleg a kispesti szurkolóknak különösen kedves az 1991-ben játszott Bajnokcsapatok Európa Kupája-találkozó, amikor a Mezey György vezette, a Vinczét is a soraiban tudó Honvéd hatalmas meglepetésre legyőzte a Sampdoriát, majd a visszavágón is helyt állt Vialliék ellen, de végül Gianluca Pagliuca hatalmas bravúrjának köszönhetően a Samp jutott tovább.

A kispesti bravúr:

Vincze a válogatottban is futballozott Vialli ellen. 1989-ben Tarantóban barátságos meccsen 4-0-ra nyertek az olaszok, az első hazai gólt éppen Vialli szerezte. A magyar csatárnak több élménye volt a fájdalmasan fiatalon meghalt sporttársávalkapcsolatban. Ezeket osztotta meg a Magyar Nemzettel.

– Tisztán emlékszem, szinte a fülembe csengenek az akkori edzőm, Carlo Mazzone szavai. A Leccével annak idején külön készültünk Viallira. Szédületes játékos volt: nem volt kiemelkedően gyors, de szinte lehetetlen volt őt semlegesíteni. Szenvedélyes csibész volt, aki állandóan vibrált a pályán. Megszállottan szeretett futballozni, és ez minden megmozdulásán érződött – mesélte Vincze a korábbi pályatársról.
A manapság a szlovákiai KFC Komárno szakmai vezetőjeként tevékenykedő magyar csatár szerint Vialli hiába nyert Bajnokok Ligáját a Juventusszal, őt mindenki a Sampdorával azonosítja. Ott töltötte el a meghatározó éveit, jutott el a BEK-döntőbe és kötött életre szóló barátságot Roberrto Mancinivel, aki később a „hóna alá nyúlt”, és felkérte segítőnek az olasz válogatott szakmai stábjában. – A Chelsea-től való távozása után kicsit megrekedt az edzői karrierje, gyönyörű gesztusnak tartom Mancini részéről, hogy számított a csatártársára az Eb-t nyert olasz válogatottnál. Ők tényleg elválaszthatatlanok voltak. Hihetetlen, ami történt Viallival, mindannyian felkészültünk a legrosszabbra, hiszen kórházban kezelték, de nem könnyű megemészteni, hogy egy ilyen tehetséges ember már nincsen közöttünk. Le vagyok sújtva – emlékezett Vincze István.

Borítókép: Vialli nagyon fog hiányozni Vinczének (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.