Elhunyt az olasz futball legendája, Gianluca Vialli

Ötvennyolc éves korában elhunyt Gianluca Vialli, az olaszok legendás futballistája. Az 59-szeres válogatott támadót először 2017-ben diagnosztizálták hasnyálmirigyrákkal, egy évvel később gyógyultnak nyilvánították, tavaly azonban bejelentette, hogy a kór ismét megtámadta a szervezetét.

Magyar Nemzet
2023. 01. 06. 11:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajnos a rossz hírre számítani lehetett: 58 éves korában elhunyt Gianluca Vialli, az olasz futball legendája. A világ a hét elején búcsúzott el a brazil Pelétől, és most újra gyászol. Gianluca Vialli korszakos egyénisége volt az olasz és az egyetemes labdarúgásnak, játékosként és menedzserként is maradandót alkotott. A profi pályafutását 1984-ben a Sampdoriában kezdte, végül 85 bajnoki gólt szerzett, három Olasz Kupát, Serie A-t és Európai Kupagyőztesek Kupáját nyert a klubbal, majd 1992-ben akkor világcsúcsnak számító összegért, 12,5 millió fontért a Juventushoz szerződött. A torinói csapatban megnyerte az Olasz Kupát, a Serie A-t, az Olasz Szuperkupát, a Bajnokok Ligáját és az UEFA-kupát.

Négy évvel később az angol Chelsea játékosa lett, és 1998 elején játékosmenedzsernek nevezték ki. A londoni kékek 1998-ban Kupagyőztesek Kupáját és Ligakupát nyertek, majd a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid elleni győzelemmel az UEFA Szuperkupát is Londonba vihette csapatával. A játékospályafutása 1999-ben ért véget, a Chelsea-ben 83 tétmérkőzésen negyven gólt szerzett.

Az olasz válogatottban 59 mérkőzésen 16 gólt lőtt, részt vett az 1986-os mexikói és az 1990-es itáliai világbajnokságon, valamint az 1988-as németországi Európa-bajnokságon is.

Öt éve szenvedett hasnyálmirigy-daganatban, és bár két éve bejelentette, hogy meggyógyult, a betegsége tavaly kiújult. December közepén jelezte, hogy ideiglenesen felfüggeszti az Olasz Labdarúgó-szövetségnél végzett munkáját, kórházba vonul, és minden energiáját arra használja, hogy ismét leküzdje a betegségét. Sajnos nem sikerült.

Borítókép: Gianluca Vialli öt éve küzdött a súlyos betegséggel (Fotó: AFP/Valery Hache)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.