Messi rémbírójának is sok lenne: 36 piros lap egy meccsen + videó

A futballtörténelem legmocskosabb mérkőzésének nevezik, amikor a játékvezető mindenkit kiállított, az viszont biztos, hogy a 36 piros lap Guinness-rekord. Az elmúlt hetekben a Lionel Messi és Xavi béketűrését is próbára tevő Antonio Mateu Lahoz játékvezető rendkívüli kártyaszórása okozott felháborodást, de az semmi ahhoz képest, ami 2011. február 26-án Argentínában történt.

2023. 01. 03. 18:30
Lionel Messi Mateu Lahoz
Lionel Messi right winger of Argentina and Paris Saint-Germain and referee Mateu Lahoz talk during the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between Netherlands and Argentina at Lusail Stadium on December 9, 2022 in Lusail City, Qatar. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP/Jose Breton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nem az a fajta, akit könnyen fel lehet idegesíteni, de a katari vb Argentína–Hollandia negyeddöntője után csapata tizenegyespárbajban való továbbjutása ellenére magából kikelve beszélt a spanyol Antonio Mateu Lahoz játékvezető teljesítményéről: – A FIFA-nak muszáj önvizsgálatot tartania, nem küldhet olyan játékvezetőt egy ilyen meccsre, aki nem tud felnőni a feladathoz – háborgott Messi, miután a bíró 17 sárga és egy 1 piros lapot osztott ki.

Ezzel Lahoz egyébként nem döntötte meg a világbajnoki rekordot, amelyet az orosz Valentin Ivanov tart összesen 20 lappal (16 sárga, 4 piros), amelyeket a 2006-os Portugália–Hollandia nyolcaddöntőn (1-0) mutatott fel. Utána még Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke is azt mondta, hogy Ivanov magának is kioszthatna egy sárgát a gyenge teljesítménye miatt.

Na de vissza Lahozhoz, a katari vb-n – Ivanov 2006-os történetéhez hasonlóan – ő sem kapott több feladatot a rendkívüli kártyaszórása után, de a La Liga első fordulójában, amelyet a világbajnokság után rendeztek, rögtön megkapta a barcelonai derbit. Hogy mi lett a szilveszterkor lejátszott Barcelona–Espanyol rangadó végeredménye (1-1), az szinte mellékes is volt a meccsről szóló beszámolókban, amelyekben Lahoz 14 sárga és 2 piros lapja adta a fő témát.

Még Xavi, a Barcelona vezetőedzője is bírálta a játékvezetőt: – A lefújás után annyit mondtam neki, hogy elveszítette az uralmat a mérkőzés felett, mire visszakérdezett, tényleg így gondolom-e. Így gondolom, meg is mondtam neki. Ha a döntéseiről akarnak beszélni, talán neki kellene sajtótájékoztatót tartania helyettem. Ha tartana, megkérdezném tőle, hogy miért csúszott ki a kezéből az irányítás.

A világrekord: 36 piros lap egy meccsen

A történelem legmocskosabbnak nevezett futballmérkőzése után senki sem kérdezett hasonlót Damian Rubino játékvezetőtől, aki legjobb tudomásunk szerint 2011 óta a mai napig tartja a világrekordot azzal, hogy egyetlen mérkőzésen 36 piros lapot osztott ki, tehát minden egyes játékost kiállított, aki a meccsre nevezve volt.

Egy argentin ötödosztályú mérkőzésen, a Claypole és a Victoriano Arenas összecsapásán történt a borzasztótól a nevetségesig tartó skálán sokféle jelzővel illethető rekordfelállítás. Maga a meccs nem döntött sem a kiesésről, sem a bajnoki címről, hiszen mindkét csapat a középmezőnyhöz tartozott, a rivalizálás viszont nagy volt a két, Buenos Aires vonzáskörzetéhez tartozó együttes között.

Rubino játékvezető az Ole című lapnak nyilatkozva 2021-ben elevenítette fel a történteket: – Kezdetben minden olyan volt, mint egy átlagos meccsen. Az első félidőben kiállítottam a Victoriano Arenas hetes számú játékosát, Rodrigo Sanchezt, aki azonban ott maradt a kerítés mögött, mert Claypole-ban élt, és sok embert ismert. Amikor lefújtam a meccset, bejött a pályára, és egy ananásszal megdobta az egyik ellenfelét. Ezzel kezdődött az egész balhé.

A tömegverekedés 2:10-nél kezdődik az alábbi videóban: 

A történeti hűség kedvéért meg kell jegyezni, hogy Rubino a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a civilbe már átöltözött játékos megütötte az arcán az egyik rivális játékost a pályára lépve. A mérkőzésről készült videón jól látszik, ahogy a baseballsapkát viselő férfi berohan a pályára és megüti az egyik játékost, de az nem látszik, hogy puszta kézzel ütött, vagy volt-e valami a kezében (esetleg egy ananász). A balhé egyébként már néhány pillanattal korábban elkezdődött, a játékosok már lökdösődtek a pályán, Rubino valakinek egy lapot is felmutatott.  

Aztán a pályára berohanó játékos akciója után tényleg elszabadultak az indulatok, óriási tömegverekedés alakult ki. Megelevenedő Mortal Kombat lett a futballmeccsből, az öltözőfolyosóra üldözték egymást a játékosok, s végül a rendőrségnek kellett közbelépnie.

A játékvezetés mellett a Buenos Aires-i egyetemen könyvelőként dolgozó Rubino megerősítette, hogy a 36 piros lapból csupán egyet mutatott fel a pályán, a már említett hetes számú játékosnak (kérdés, hogy mi a helyzet a végén felmutatott, szintén pirosnak tűnő lappal), a többiek kiállítását utólag jegyzőkönyvezte, mivel a balhé közben már nem volt kontroll. – Ma már a technikára hagyatkoznék, visszanézném, hogy kik vettek részt a verekedésben, valójában kik ütöttek, mert biztos volt a 36 játékos között olyan is, aki semmit sem tett, de abban a pillanatban lehetetlen volt ezt kinyomozni. Számomra mindannyian verekedtek.

A mérkőzést egyébiránt 2-0-ra a Claypole nyerte meg.

Borítókép: Lionel Messi és Antonio Mateu Lahoz a katari vb-n (Fotó: AFP/Jose Breton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.