Michael Smith nagy napja: kilencnyilas és világbajnoki cím

Már a második szettben szenzációs leget hozott a világbajnoki döntő. Michael van Gerwen egy nyílra volt a tökéletes legtől, Michael Smith viszont megdobta a kilencnyilast. S ami ennél is fontosabb: két elveszített döntő után az angol játékos végre megszerezte a vb-címet is.

2023. 01. 03. 23:25
Michael Smith darts világbajnokság
Fotó: Twitter/PDC Darts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019-es világbajnokság után idén is Michael Smith és játszotta a darts vb döntőjét. Négy éve Smith még váratlanul, illetve részben szerencsés sorsolásának – a negyed- és az elődöntőbeli ellenfele sem volt kiemelt – köszönhetően jutott el a fináléig, ahol aztán viszonylag sima, 7-3-as vereséget szenvedett a hollandtól, aki ezzel harmadik világbajnoki címét nyerte. Idén viszont már mindketten az esélyesek legszűkebb köréhez tartoztak a torna előtt.

Michael van Gerwen Michael Smith darts
Michael van Gerwen (balra) és Michael Smith másodszor vívott vb-döntőt egymás ellen (Fotó: Twitter/PDC Darts)

Michael Van Gerwen volt az, aki magabiztosabban jutott el a csúcsmeccsig. A holland sztár valamennyi meccsén száz pont felett átlagolt, s egyedül a harmadik körben, az osztrák Mensur Suljovic tudott elleni egynél több szettet nyerni. S talán ez a meccs azt is megmutatta, hogy Van Gerwen legnagyobb ellenfele saját maga lehet, ha túlságosan elszalad vele a ló. Mindenesetre a holland a tőle megszokott nagy magabiztossággal várta a finálét.

Smith útja sokkal rögösebb volt, csak két meccsén nyújtott igazán meggyőző teljesítményt, sőt, a harmadik körben a német Martin Schindler egyetlen leg híján kihúzta az esélyesek listájáról. Fontos lehetett viszont Smith előéletét nézve, hogy a vb előtt, novemberben megnyerte a Grand Slam of Dartsot, azok után, hogy előtte pályafutása mind a nyolc premier döntőjét – köztük két vb-finálét – elveszítette.

Smith úgy idézte fel a négy évvel ezelőtti döntőt, hogy a kiszállózásával nyerte azt meg a holland, ehhez képest Van Gerwen idén az első nyilait elrontotta duplára. Smith viszont nem tudta megbüntetni ellenfelét, az első szett 3-1-gyel a hollandé lett.

Ha a kezdés lassú volt, hát a második szett semmiképpen. Van Gerwen nyolc tökéletes nyíl után kihagyta a kilencnyilast, Smith viszont hátsó pályáról egy tökéletes dobással tovább jutott.

Ez volt a világbajnokság első kilencnyilasa, azaz tökéletes legje, s 2011 után a második alkalom, hogy a vb-döntőben láttunk ilyet.

Smith magához is ragadta a kezdeményezést, míg a hollandnak a befejezésekkel továbbra is meggyűlt a baja. Az átlagokat tekintve viszont nagyon magas, döntőhöz méltó volt a színvonal, s fordulatból sem volt hiány: 2-1-re Smith, 3-2-re viszont már ismét Van Gerwen vezetett.

Újabb jel volt a holland koncentrációs problémájára, amikor Smith 130-as kiszállója után elpakolta a nyilait, pedig még nem volt vége a szettnek.

Smith lett az első, aki kétszettes előnybe került: 5-3-ra vezetett, s az angol játékos mindösssze két szettre került élete első világbajnoki aranyérmétől, Van Gerwent pedig ez a helyzet teljesen váratlanul érte, ahelyett, hogy rátett volna egy lapáttal, csökkent a játékának a színvonala, a kilencedik szettben alig érte el a nyolcvanas átlagot.

Smith egyetlen szettre került a győzelemtől, s a tizenegyediket 0-2-ről megfordította, így életében először világbajnok lett.

PDC darts világbajnokság, döntő

M. Smith (angol, 4.)–Van Gerwen (holland, 3.) 7-4

Borítókép: Két elveszített vb-döntő után immár Michael Smith világbajnok (Fotó: Twitter/PDC Darts)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.