Valter Attila lemarad az idei Giróról, de mégis lehet magyar induló

A Giro d’Italián tavaly három magyar induló is volt, de idén Valter Attila és Peák Barnabás biztos nem lesz ott a háromhetes olasz körversenyen. Fetter Erik azonban jó eséllyel ebben az évben is ott lehet az EOLO–Kometa csapatával.

Magyar Nemzet
2023. 01. 23. 16:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24 éves a francia Groupama–FDJ-től egy még erősebb WorldTeamhez, a holland Jumbo–Vismához igazolt, s ugyan sokáig úgy nézett ki, hogy idén is indulhat az olasz körversenyen, végül nem került be a Giro-keretbe. Az ugyancsak 24 éves Peák Barnabás tavaly még a világelitbe tartozó Intermarché–Wanty csapatát erősítette, ebben a szezonban viszont már a másodvonalat jelentő ProTeam kategóriájú – korábbi nevükön prokontinentális csapatok – Human Powered Health versenyzője, új csapata pedig nem indulhat a Girón, amelyen alapból csak a tizennyolc WorldTeam vehet részt. A ProTeamek közül viszont az EOLO–Kometa szabad kártyával 2023-ban is meghívást kapott, és a csapat a 22 éves Fetter Erikkel idén is számol az olasz körversenyen. Az EOLO mellett a Bardiani, az Israel és a Corratec kapott szabad kártyát a ProTeamek közül.

Fetter Erik, Valter Attila és Peák Barnabás a tavalyi Girón Forrás: Facebook/Attila Valter

 

A 106. Giro május 6-án Fossacesia Marinából indul egy 18,4 kilométeres egyéni időfutammal, a 21 szakasz alatt 3448 kilométert és mintegy 51 300 méter szintkülönbséget kell teljesíteniük a bringásoknak. A viadal – öt év elteltével ismét – Rómában ér véget. A mezőnyt tehát 22 csapat alkotja majd, egyaránt nyolc-nyolc kerékpárossal.

Fetter Erik múlt vasárnap meg is kezdte a szezont, s top 20-as eredménnyel nyitott Argentínában az egyhetes Vuelta a San Juan 1. szakaszán. Éppen a 20. helyen végzett az igen erős mezőnyben; az ír Sam Bennet (BORA–hangsrohe) nyerte az etapot. A 154 célba érkezett versenyző között Fetter Erik csapatában a második legjobb volt.

– Sprint szakasz volt az első, arra kellett figyelnem, hogy ne veszítsek időt. Sejtettük, hogy kaotikus lesz a befutó. Az utolsó tizenöt kilométeren a rossz utakon sok kanyar volt, többen estek is. Figyelnem kellett rá, hogy elöl helyezkedjek – foglalta össze az első etapot Fetter Erik, akinek a verseny további részében is várhatóan az lesz a feladata, hogy az első csoporttal érkezzen meg.

– Az ötödik szakasz lesz a nagy hegyi etap, ezt mondanám királyetapnak. Vélhetően ott dől el majd az összetett, ott majd a minél jobb eredményért mehetek – tette hozzá Fetter Erik.

Meglehetősen rossz utakon is kell tekerni Argentínában Forrás: Facebook/EOLO-KOMETA Cycling Team

A tavalyi, Magyarországról indult Giro d’Italián a 176 bringásból 3445 kilométert letekerve 149 jutott el a veronai célig, közte mindhárom honfitársunk: az összetettben Valter Attila 35., míg az egyaránt első háromhetes körversenyén részt vett Fetter Erik a 83., Peák Barnabás a 110. helyen végzett. De egyikük sem a minél jobb összetett eredményért szállt harcba, fontos segítőszerepük volt, és ezeket jól megoldották. A Groupama–FDJ-nél és Intermarché–Wantynál nagy volt az öröm, előbbi Arnaud Démare révén – aki megszerezte a pontverseny győztesét megillető ciklámen trikót – három szakaszt nyert, míg a Wanty két etapsikert könyvelhetett el, ezek csapatmunkák eredményei. S az EOLO–Kometánál is megdicsérték Fettert, aki többször is belekerült a szökésbe. A szakaszokon Fetter 15., Peák 13., Valter pedig a 19. etapon szökés után Santuario di Castelmontén, a hegyi befutón negyedikként ért célba. De ennek mégsem tudott örülni, mert bizony még előrébb is végezhetett volna.

Borítókép: Fetter Erik jól kezdte a szezont (Forrás: Intsagram/fettererik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.