A Liverpool–Real előtt is Vinícius Júnior és a rasszizmus a téma

Kedd este a tavalyi BL-döntő visszavágóját rendezik, ugyanis az ezüstérmes Liverpool fogadja az aranyérmes Real Madrid együttesét a nyolcaddöntős párharc első meccsén. A találkozó sok szakmai érdekessége mellett a spanyolok brazil sztárja, Vinícius Júnior és az őt ért rasszista támadások álltak a középpontban a két edző, Jürgen Klopp és Carlo Ancelotti nyilatkozataiban.

Magyar Nemzet
2023. 02. 21. 8:26
null
Real Madrid's Brazilian forward Vinicius Junior reacts during the Spanish League football match between RCD Mallorca and Real Madrid at the Visit Mallorca stadium in Palma de Mallorca on February 5, 2023. (Photo by JAIME REINA / AFP) Fotó: JAIME REINA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint beszámoltunk róla, az utóbbi időben folyamatosan rasszista támadásoknak van kitéve Spanyolországban, és ez volt az egyik fő témája a Liverpool–Real Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő előtt tartott sajtótájékoztatónak is.

– A rasszizmus súlyos téma, mert nincsen egyetlen törvény sem, amely megváltoztathatja az egyes emberek viselkedését – fogalmazott Ancelotti, a Real edzője. – Kizárólag a kultúra, az oktatás és emberség által lehet változást elérni. Nem szabad Spanyolországot hibáztatni a jelenségért, ez mindenhol előfordul.

Különösen érdekesen csengtek Ancelotti iménti szavai abban az országban, ahol 2021 őszén az angol válogatott Budapesten aratott győzelme után olyan címek jelentek meg, hogy Anglia–Rasszisták 4-0, ezzel egész Magyarországot rasszistának bélyegezve, amiért nemtelen támadás áldozata volt a meccs közben egy szűk kör által.

– Vini jól kezeli a helyzetet, a játékra koncentrál, szeret futballozni, és ez az egész nincs hatással rá a pályán – folytatta Ancelotti. – Amikor fontos meccs következik, mindig a legjobb oldalát látjuk, és ez a mostani kétségkívül fontos mérkőzés lesz. Mostanában csodálatos dolog nézni a játékát mindenkinek, aki szereti a minőségi futballt. Ahogy vagy Vinícius is azok közé tartozik, akiknek a játékát élvezhetjük.

Vinícius Júnior már most legenda Klopp szerint

Vinícius valóban remek formának örvend az utóbbi időben, nemrég őt választották meg a klub-vb legjobb játékosának, az idényben pedig 34 tétmeccsen 16 gólt és nyolc gólpasszt számlál, ráadásul az ő gólja döntötte el a tavalyi BL-döntőt is a Real Madrid javára a Liverpool ellen.

– Aznap este a nagyon fiatal Viníciust az sem zavarta meg, hogy a játék képe alapján nem mindig ők domináltak a meccsen, mert a döntő pillanatban nem hibázott – emlékezett vissza Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere. – Ez már nagyon fiatalon legendává tette őt a Real Madridban, és bízom benne, hogy nem befolyásolja az, amit néhány idióta mond róla.

Sokaknál Vinícius góljai után bemutatott tánca verte ki a biztosítékot, onnantól erősödtek fel a támadások ellene.

– Hogy tesz-e Vinícius bármit a pályán, ami ezeket a támadásokat előidézi? – reagált Klopp. – Semmi nincs a világon, ami a rasszizmust igazolhatná. Képzeld el, ha azt mondanám, hogy igen, ez a játék része. Az teljesen őrültség lenne. Nem, semmi sem teszi jogossá a rasszizmust. Én csak annyit mondhatok róla, hogy egy világklasszis játékos, akit nem szabad sokszor egy az egy elleni szituációban hagynunk.

Borítókép: Vinícius Júnior a Real Madrid egyik legjobbja (Fotó: Jaime Reina/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.