A román szövetség kárpótolta a Sepsit a magyargyűlölő rigmusokért

A Sepsi OSK-nak ítélte a botrányos körülmények között idő előtt befejeződött FCU Craiova elleni labdarúgó bajnoki találkozó pontjait a román szövetség illetékes bizottsága. A romániai futballközeg első reakciói alapján szimpátiára aligha számíthat a felsőházi rájátszásra hajtó székelyföldi együttes.

2023. 02. 15. 18:35
null
Forrás: Nemzeti SPort
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogszabályoknak megfelelő, egyben precedens értékű ítélet született Bukarestben az idegengyűlölő megnyilvánulások miatt félbeszakított január 29-i Sepsi OSK–FCU Craiova román bajnoki mérkőzés ügyében: a Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága 3-0-s gólkülönbséggel a székelyföldi csapatnak ítélte a győzelemért járó pontokat. „Járulékos” bírságokat is kiosztottak, rendezési hiányosságok miatt 25 ezer lej (5100 euró) befizetésére kötelezték a Sepsi OSK-t.

Mint ismeretes, Andrei Chivulete játékvezető a 25. percben 0-0-s állásnál véget vetett az ominózus bajnoki mérkőzésnek, miután a vendégszurkolók többszöri felszólítás ellenére sem hagyták abba a magyarellenes rigmusok skandálását. Bár hasonló gyűlölködésre korábban is többször volt példa, a román futball történetében ez volt az első, hasonló következményekkel járó eset, ami mérföldkőnek számít az idegengyűlölő, rasszista megnyilvánulásoktól terhes romániai futballban. Az egyértelműen fogalmazó jogszabály ellenére a szövetség illetékes bizottsága csak harmadik nekifutásra hozta meg a döntést, ami csak táplálta azt a szurkolói gyanút, hogy Bukarestben az eset „elmaszatolására” készülnek. A craiovai klub közben erőteljes offenzívát folytatott annak érdekében, hogy az ügyet egészen más irányba tolja. Elsősorban arra hivatkozva, hogy előzetesen hivatalos átiratban jelezte, a FCU semmiféle szurkolóutaztatást nem szervez Háromszékre, következésképpen nem vállal ez irányú felelősséget sem. Így szerintük a mérkőzés győztesének járó három pontot az FCU-nak kellene odaítélni a házigazdák súlyos szervezési hiányosságai okán, akik nem toloncoltatták ki a hőzöngő szurkolókat – de legalábbis nézők nélkül folytatni a találkozót a megszakítás pillanatától.

– Változatlanul vallom: annak a híve vagyok, hogy a mérkőzéseknek a pályán kell eldőlniük – kommentálta a döntést a Magyar Nemzetnek a háromszékiek klubelnöke, Diószegi László –, de ebben az esetben egyszerűen nem lehetett másként dönteni, annyira egyértelműen fogalmaz a szabályzat. Üdvözlöm tehát a döntést, hiszen megerősített a jogalkalmazásba vetett hitemben, még akkor is, ha tisztában vagyok vele, hogy a továbbiakban fokozottan ellenséges hangulatban leszünk kénytelen játszani. A gát azonban átszakadt, és ezt csak üdvözölni tudom.
A klubnak a tekintélyes léptékű bírsággal kapcsolatos álláspontját csak azután fogalmazzák meg, hogy megkapják a döntést alátámasztó hivatkozásokat.

A craiovaiak természetesen tüzet okádnak, és a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz való fordulással fenyegetőznek. – Ez egy csapat kivégzése – jelentette ki a FCU tulajdonosa, Adrian Mititelu. – Csak két dolog magyarázhatja ezt a hihetetlen döntést: vagy ilyen módon akarják rászorítani a szurkolótáborokat, hogy hagyjanak fel a rasszista, xenofób skandálásokkal, vagy így akarják mindenképp besegíteni a Sepsi OSK-t a bajnokság play-offjába. Ez a határozat csak fokozza a székelységgel szembeni gyűlöletet Romániában.

A fegyelmi döntést követően a Sepsi OSK megerősítette a felsőházi rájátszásra még jogot adó hatodik helyét a táblázaton, öt fordulóval az alapszakasz befejezése előtt négy pont a hetedik helyezettel szembeni előnye. A várható nézőtéri ellenszél mellett azonban azért sem lesz könnyű dolga, mert az utolsó öt mérkőzésen  a tabella első három helyezettjével találkozik, és csak kétszer játszik hazai pályán.

Borítókép: A craiovai drukkerek nem megfelelően viselkedtek (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.