Anyagi vita miatt nem lehet válogatott az egyik legjobb magyar kosaras

Az ítélet már több mint egy éve megszületett arról, hogy az egyik legjobb magyar férfi kosárlabdázónak, Vojvoda Dávidnak fizetnie kell a korábbi ügynökének, ám mert ő ezt azóta sem tette meg, még karácsony előtt a FIBA felfüggesztette a nemzetközi játékengedélyét. Az ügy több tárgyalás ellenére azóta sem oldódott meg, így biztos, hogy Vojvoda Dávid nem lehet ott a válogatott két fontos februári világbajnoki selejtezőjén.

2023. 02. 07. 12:35
null

Az ítélet már több mint egy éve megszületett arról, hogy az egyik legjobb magyar férfi kosárlabdázónak, Vojvoda Dávidnak fizetnie kell a korábbi ügynökének, ám mert ő ezt azóta sem tette meg, még karácsony előtt a FIBA felfüggesztette a nemzetközi játékengedélyét. Az ügy több tárgyalás ellenére azóta sem oldódott meg, így biztos, hogy Vojvoda Dávid nem lehet ott a válogatott két fontos februári világbajnoki selejtezőjén.

Nagy meglepetés nem érhetett senkit sem, hiszen az alaphír tavaly, nem sokkal karácsony előtt már napvilágot látott. A nemzetközi szövetség (FIBA) akkor függesztette fel az egyik legjobb magyar férfi kosárlabdázó, a 32 éves Vojvoda Dávid nemzetközi játékjogát a korábbi ügynökével fennálló vitája miatt. Vinkó László, a játékost korábban képviselő menedzser elmaradt ügynöki jutalék miatt nyújtott be keresetet a játékossal szemben, akinek a sportág választott döntőbírósága, a Basketball Arbitral Tribunal igazat adott  még 2021. december 16-án, így Vojvoda Dávidnak a döntés alapján 14,4 millió forintot, a kamatokat és az eljárási költséget kellett volna megfizetnie. Ezt nem tette meg, a FIBA pedig emiatt felfüggesztette a nemzetközi játékjogát.

 

A gond az, hogy a magyar válogatottnak két fordulóval a világbajnoki selejtezők vége előtt papíron még van esélye kiharcolni a továbbjutást, februárban előbb Litvániával, majd itthon Bosznia-Hercegovinával mérkőzik meg, ám az egyik legjobbja az ügy miatt nem lehet ott a csapatban. Már akkor sem, ha ma rendezi az adósságát, ugyanis a magyar szövetségnek (MKOSZ) már le kellett adnia azok névsorát, akik bekerülhetnek a keretbe, és Vojvoda Dávidot nem írhatta rá, hiszen a neve tiltólistán szerepel. A kosaras az Arconic-Alba Fehérvár együttesében egyelőre játszhat, de ha a klubcsapata kilépne a nemzetközi porondra, ott ő nem szerepelhetne.

Vojvoda Dávid
Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára hétfőn este a Sportrádió Hazafutás című műsorának a vendége volt, és őszintén beszélt Vojvoda Dávid esetéről. Először is elmondta, hogy a sportág minden szereplőjének a szerződésében benne van, hogy vitás ügyekben elfogadja a BAT ítéletét, egyben lemond a polgári bírósághoz való fordulás jogáról, azaz jogilag az ügy véget ért. A szövetség moderátorként próbált közvetíteni a felek között, hiszen a válogatott érdeke a megoldás megtalálása, de eddig nem jutottak eredményre. A főtitkár elárulta, az ügynök kétszer is olyan ajánlatot tett a játékosnak, amely jóval kevesebb, mint ami az ítéletben szerepelt, ezeket azonban Vojvoda Dávid az ügyvédjén keresztül visszautasította, ezután pedig Vinkó László ügyvédje már nem kívánt további engedményt adni.

 

Sokat lendíthet a lezárás felé az a tény, hogy Vinkó László eljárást kezdeményezett az MKOSZ-nél is, amelynek a szabályzata szerint annak a sportolónak, aki nem teljesíti a BAT ítéletét annak új játékengedélyt nem lehet kiadni. 

Ez magyarul annyit jelent, hogy ha Vojvoda Dávid nem fizet, akkor a most zajló bajnokság befejezése a karrierje végét is jelentené, mert itthon sem kosárlabdázhatna. A hírek szerint korábban az Arconic-Alba Fehérvár azt ígérte a játékosnak, hogy rendezi a számlát Vinkó Lászlóval, ám azóta a klub anyagi helyzete inkább romlott, mint javult, az ősszel nem tudta vállalni az indulást az Európa Kupában sem, így nagyon úgy néz ki, hogy Vojvoda Dávid sorsa a saját kezében van.

Bodnár Péter egyébként azt is elmondta, hogy a szövetség meghívja a válogatott edzőtáborába a játékost, akinek ott nem kötelező megjelennie, de ha akar, és a klubja elengedi, akkor a felkészülést végigcsinálhatja a csapattal. 

Borítókép: Vojvoda Dávid kulcsembere a válogatottnak, hiányozni fog a selejtezőkön (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.