Az UEFA a fő felelőse a BL-döntőt övező párizsi botránynak

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az első számú felelőse a tavalyi Bajnokok Ligája-döntőt megelőző káosznak. Ezt egyébként a szervezet által felkért független bizottság állapította meg, azt is kimondva, kevésen múlott, hogy nem torkollottak katasztrófába az események.

Magyar Nemzet
2023. 02. 14. 11:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Figyelemre méltó, hogy senki nem vesztette az életét, az események majdnem katasztrófához vezettek” – olvasható a tavalyi labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőt megelőző botrányos események kivizsgálására felkért független bizottság jelentésében. A 202 oldalas anyagban is kimondatik, hogy a mérkőzés szervezőjeként és rendezőjeként az Európai Labdarúgó-szövetség tehető felelőssé a történtekért, másodsorban pedig a francia hatóságok szakszerűtlen viselkedése. Mindez azért figyelemre méltó, mert a vizsgálatot az UEFA rendelte meg, így legalább az UEFA-t azzal nem gyanúsíthatjuk, hogy befolyásolni akarta volna a vizsgálatot végző bizottságot. 

A könnygáz használatát nem volt nehéz bizonyítani… (Fotó: Twitter)

Emlékezhetünk, a 2022. május 28-án játszott párizsi Real Madrid–Liverpool BL-finálé harminchat perc késéssel kezdődött. A liverpooli szurkolók ezrei – köztük nők és gyerekek – nem tudtak bejutni a Stade de France-ba. Miközben a környékbéli bandák fenyegették és inzultálták őket, a francia rendőrség ellenük vetett be könnygázt arra gyanakodva, hogy sokan jegy nélkül vagy hamis jegyekkel próbáltak bejutni. A mostani jelentés alapján erre azonban semmilyen bizonyíték nincs. Ennek ismeretében különösen botrányos, hogy több mint kétszáz angol szurkolót őrizetbe vettek, kétszázharmincan pedig megsebesültek.

 

Első reakcióként az UEFA a francia hatóságokkal egyetemben a Liverpoolt hibáztatta az eseményekért, majd miután tarthatatlanná vált ez az álláspont, bocsánatot kért az angol klubtól. 

A jelentés a francia rendőrséget is több okból hibáztatja.

  • Nem volt képes megelőzni a tömeg összezsúfolódását a stadionhoz közeli helyeken, például a beléptető kapuknál, pedig erre számítani lehetett.
  • Indokolatlan volt a könnygáz használata.
  • Ráadásul nem tudták megfékezni azokat a helyi bandákat, amelyek külföldi szurkolókat támadtak meg és raboltak ki a káoszban.

Az UEFA annak ellenére számít felelősnek – állapította meg a jelentés –, hogy a BL-döntő szervezését teljes mértékben átadta a Francia Labdarúgó-szövetségnek. Hibaként rótták fel azt is, hogy az UEFA hamis tájékoztatást adott az eseményekről. Az állításokkal szemben nem a szurkolók késői érkezése miatt csúszott a kezdés, és az sem volt igaz, hogy angol szimpatizánsok hamis jegyekkel akartak bejutni a stadionba. A független vizsgálóbizottság szerint ezzel az UEFA és a francia hatóságok a felelősséget próbáltak áthárítani.

A finálét 1-0-ra a Real Madrid nyerte.

Borítókép: a rendőrök brutálisan léptek fel az angol szurkolókkal szemben (Fotó: Reuters)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.