Borzasztó játékkal, de kijutott az Európa-bajnokságra a válogatott

Véget értek a női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezői, a magyar válogatott az utolsó fordulóban 74-58-ra legyőzte Romániát. Nem játszott jól a csapat, inkább csak szenvedett, de a lényeg az, hogy ezzel bekerült a négy legjobb csoportmásodik közé, és ott lesz a nyári Európa-bajnokságon.

2023. 02. 12. 20:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diósgyőriek kitettek magukért: több mint kétezer néző előtt zárhatta az Európa-bajnokság selejtezőit a magyar női válogatott. Már csütörtökön, az Izland elleni meccsen mondták a szervezők, hogy vasárnapra rengeteg jegy elkelt, azaz a csapat egész biztosan komoly támogatást kap majd a lelátóról, a remek hangulat pedig garantált. Nyilván ebben az is közrejátszik, hogy a szurkolók örömkosárlabdában reménykedtek, hiszen Romániát a válogatott három hónapja 99-40-re verte idegenben, így hazai pályán nem is lehetett kétséges a győzelem.

 

Az ünneplés pedig garantáltnak tűnt. Az már csütörtökön késő este, az összes csoport eredményének az ismeretében egyértelművé vált, hogy Székely Norbert együttese Izland negyvenpontos legyőzésével az Eb-részvétel küszöbére lépett. Románia már nem lehet jobb negyediknél a csoportba, ezért az összevetéseknél az ellenük elért eredmények nem számítanak, ám ahhoz, hogy a magyar válogatott tényleg ott legyen a négy legjobb csoportmásodik között, ahhoz most akár a legkisebb különbséggel is, de nyernie kellett.

A diósgyőri közönség dicséretére muszáj elmondani, hogy csendben hallgatta, majd megtapsolta a román himnuszt, ami egyben viszonzása volt a temesvári közönség novemberi ugyancsak roppant sportszerű viselkedésének. Az első taktusnál valaki próbálkozott egy trágársággal, ám a többiek lehurrogták, és nem is volt utána semmi gond.

Fotó: Fiba.com

Székely Norbert egyébként roppant óvatosan fogalmazott, nehéz mérkőzésre számított, de némi szójátékkal ez kincstári pesszimizmusnak tűnt, hiszen a két csapat között minden szempontból óriási a különbség a magyar javára. Az első másfél percben négy triplával kezdtünk, ebből egy esett be, de a negyed felénél már 12-4-et mutatott az eredményjelző. A románok behúzódtak a centerekre, ezért kellett kívülről bátran vállalkozni, ami váltakozó sikerrel ment, de így is sikerült a játékrészt 21-12-vel zárni. Érződött a játékosokon a nyomás, olykor megremegett a kéz, ugyanakkor például Dubei Debóra ekkor már tíz pontnál és négy lepattanónál tartott, azaz ő izgult a legkevésbé.

Ezután viszont érthetetlenül szétesett a csapat játéka, ziccerek és büntetők maradtak ki, a védekezése lyukassá vált, ezért az ellenfél feljöhetett két pontra. 

Egymást múlták alul a szemlátomást ideges játékosok, már nem volt vezéregyéniség, amit a románok persze kihasználtak, és mindössze hárompontos hátrányban voltak a második félidő kezdetekor.

Nemigen nőtt a különbség a folytatásban sem, annyira pocsék százalékkal célozták a gyűrűt a magyar kosarasok, de szerencsére az ellenfél is fáradt, szintén rengeteget hibázott. A negyedik negyedben Cyesha Goree és Varga Alíz kosarai hatottak megnyugtatóan, majd két perccel a vége előtt Dubei Debóra és Cyesha Goree Goree tripláival tizenkettőre nőtt az előny – és ez már megtörte a román csapatot, 74-58-ra nyert a magyar válogatott, és ezzel ott lesz a nyári Európa-bajnokságon.

Fotó: Fiba.com

– Harcoltunk, küzdöttünk, és borzalmasan játszottunk, ez volt a leggyengébb meccsünk a selejtezők során – ismerte el Székely Norbert a lefújás után. – Ez a mérkőzés csak az eredményről szólt, a szívünk vitt minket előre, remélem, ilyen többé nem fordul elő. Holnap viszont már azt látom majd, hogy elértük a célunkat, ott leszünk az Európa-bajnokságon. 

A kapitánynak igaza volt, a csapat nem lehet büszke a 46 százalékos mezőnymutatójára, a tizenötből hét értékesített büntető sem nagy dicsőség, mint ahogyan az sem, hogy csak minden harmadik hárompontos kísérlet hullott a gyűrűbe, az 51 lepattanó azonban döntő tényező volt. Ám minden jó, ha jó a vége, a magyar válogatott készülhet az izraeli–szlovéniai Európa-bajnokságra, amely júniusban lesz. 

Borítókép: Dubei Debóra 18 ponttal a kevés jók közé tartozott (Fotó: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.